Disney ​– 5 perces mesék (értékelés és nyereményjáték)

 

A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Disney 5 perces mesék, mely tizenkét elragadó állatos mese birodalmába kalauzol el. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere bemutatja e gazdagon illusztrált, szívet melengető kötetet, melyből kiderül, mit tanul Simba egy fárasztó nap során, hogyan tölti szabadidejét Dumbó és anyukája, vagy hogy milyen édességre fáj a Szív Királynő foga. 



Kiadó: Kolibri Kiadó, 2021
Oldalszám: 190 oldal
ISBN: 9789634378815
Fordította: Wohl Anita


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Reccs, ropp, BUMM!
Mi volt ez a furcsa hang? Kuksi felegyenesedett. Talán ez lesz az – a rejtély, melyre annyira vágyott! A hang talán egy nyom lett volna?

Éld át a 12 káprázatos mesét!

Kövesd a titokzatos nyomokat Bambival, szárnyalj együtt Dumbóval, és küzdj meg Hook kapitánnyal! Számtalan kaland vár rád kedvenc Disney-szereplőid oldalán – olvass el egy-egy történetet akár 5 perc alatt!

Véleményem:

Az elmúlt években már többféle verzió jelent meg Disney vagy Pixar mesék világában játszódó, úgynevezett 5 perces mesékből. Ezeket általában igyekeztem is beszerezni, nem csak azért, mert én is nagyon kedvelem a Disney-meséket, hanem mert párom kislánya is gyakran ezekből szeretné, ha este felolvasnék neki. Az eddig megjelent válogatások között volt, ami jobban tetszett, volt, ami kevéssé, ez általában azon múlott, mennyire éreztem a rövid történetekben az eredeti Disney-mesék szellemiségét és hangulatát, illetve mennyire voltam elégedett a nyelvezettel. Kíváncsian vártam hát, hogy a Disney ​– 5 perces mesék milyen összbenyomást fog rám tenni, és melyik kedvenc figuráimmal találkozhatok ezúttal.


A kötetben összesen tizenkét mesét találunk, és az első kellemes meglepetés akkor ért, amikor a tartalomjegyzéket böngészve megállapítottam, hogy ezekben a történetekben főleg az állatszereplős Disney-mesék állnak a középpontban (például Az oroszlánkirály, Macskarisztokraták, Bambi, Dumbó), illetve néhány egyéb klasszikus darab (mint amilyen a Pinokkió, A dzsungel könyve vagy a Pán Péter). Tudom, hogy a kislányok (és sokszor a nagylányok) körében sokszor a hercegnős történetek a népszerűbbek, én is sokat szeretek ezek közül is, de gyerekkoromban sokkal közelebb álltak a szívemhez az állatok (például a legelső film, amit életemben moziban láttam, Az oroszlánkirály volt, ami óriási hatással volt rám, és amit a mai napig nagyon szeretek). Nagyon örültem tehát, hogy egy ilyen válogatásba kezdhetek bele, sok mesét már amúgy is olyan régen láttam, hogy jó volt újra megpillantani a szereplőket. 


Nagyon jó tapasztalataim vannak ezzel a mesekönyvvel kapcsolatban, talán ez eddig a legerősebb az eddig megjelent, hasonló válogatások sorában. Az első dolog, ami számomra óriási pozitívum, hogy a könyvben szereplő történetek tökéletesen beleillenek az eredeti rajzfilmek cselekményébe és világába. Sok olyan kiegészítő mesét olvastam már, ami annyira elrugaszkodott volt az eredetitől, és olyan idegen ahhoz képest, amit régen ismertem és szerettem. Ezek a mesék mindenképpen pluszt jelentenek az eredeti rajzfilmekhez képest, hiszen olyan jeleneteket elevenítenek fel, amik azokból vagy kimaradtak, vagy később játszódnak, de mind a karakterek stílusát, mind a cselekményt tekintve nagyon harmonikusan illeszkednek. Olvashatunk például arról, hogy a Macskarisztokraták Marie-ja hogyan próbál beszökni egy felnőtteknek tartandó szülinapi buliba, arról, hogy Maugli hogyan old meg egy problémát az ész és az erő együttes alkalmazásával, vagy éppen arról, hogy Bambi és barátai mivel töltenek egy szép, téli napot. A személyes kedvencem az Egy igazi kisfiú című mese volt, ami Pinokkió első napját meséli el, miután hús-vér emberré változik. Vele együtt ízleljük meg először a reggelire készült sült szalonnát és tojást, és megtapasztaljuk, milyen furcsa érzés csuklani. De ami a legfontosabb, hogy Geppettoval együtt tölthetjük a napot, aki igazán fontos a kisfiú számára, és aki nagy szeretettel bánik újdonsült gyermekével. 


A történetek hossza valóban 5 perc (vagy kicsit több, ha szeretünk elidőzni a csodaszép illusztrációknál, amikből nincsen hiány a kötetben), éppen megfelelő egy esti meséhez. Ahogy korábban is írtam, a szöveg rendkívül jól sikerült, nem erőltetett vagy lebutított, hanem tökéletesen passzol mindenhol az adott mese eredeti nyelvezetéhez. Nagyon színesek a lapok, gyönyörű az egész könyv kivitelezése, de ennél számomra tényleg sokkal többet jelent, hogy a tartalom is teljesen rendben van. 4-5 éves kortól szerintem már bátran olvashatók a mesék (talán kettő volt benne, ami lehet kicsit ijesztőbb a kisebb gyerekeknek), de őszintén bevallom, ez most engem is teljesen beszippantott, és kedvem támadt újranézni egy csomó régi kedvencemet. Nagyon remélem, hogy a kiadó nemrég megjelent további válogatás-kötetei is hasonló örömet fognak okozni, ezt pedig biztosan sokszor elő fogjuk még venni.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Minden vérbeli Disney-rajongónak, aki olyan mesekönyvet keres, ami érdemben hozzáad az eredeti rajzfilmekhez.

Nyereményjáték:

Mostani blogturnénkon a Disney állatszereplőké a rivaldafény. Ennek szellemében minden állomáson láthattok egy képet, valamint egy hozzá tartozó kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a kérdéshez tartozó helyes választ a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Amennyiben mindegyik állomást teljesítitek, úgy lehetőségetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott kötet egy példányát.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Hogy hívják a képen látható állatokat?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03/10 Könyv és más


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések