Ne ​nézz vissza! - Semmi pánik! 2. (értékelés és nyereményjáték)

 


Szerencsére nem kell tovább várnia a rajongóknak, végre valahára olvashatjuk Király Anikó legújabb könyvét, mely a 2020-ban megjelent Semmi pánik! folytatásaként jelent meg. Ha ti is imádtátok a balszerencsés babák és Kókusz történetét, merüljetek el velünk a regény világában és derítsük ki együtt, hogyan is alakult főhőseink sorsa. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a második részt és ha Nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv. 


Kiadó: Menő Könyvek, 2021
Oldalszám: 381 oldal
ISBN: 9789635840625


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Régi és új barátságok, szerelmek, Red Bull és medvecukor ízű első csókok, féltve őrzött titkok, álmok. Miközben Szótlan Szentfazékból Lea, Szaporából Andris, Gótikából Gabi, Dadaniból pedig Dani lesz, Kókusznak el kell döntenie, hogy lesz-e még helye a balszerencsés babák életében, miközben Vincze Dömötör életében is akadnak megmászásra váró problémahegyek.
A Semmi pánik!-ból megismert öt tizenéves életének balszerencsés és boldog pillanatairól Király Anikó a szokott humorral és melegszívűen ír.

Véleményem:

Király Anikó Semmi pánik! című regényét másfél évvel ezelőtt olvastam, és a korábban már megismert munkái mellett végérvényesen meggyőzött arról, hogy az írónő igényes, minőségi kortárs ifjúsági irodalmat tud írni, ami egyaránt alkalmas arra, hogy megszólítsa a fiatal olvasókat, és arra is, hogy az idősebb korosztálynak biztosítson szórakozást és kellő nosztalgia-faktort. Biztos voltam benne, hogy a Ne nézz vissza! című folytatást is el szeretném olvasni, kíváncsian vártam, hogyan alakul diósvámhatári hőseink sorsa, és hogyan sikerül megoldaniuk az életükben jelen lévő nehézségeket, problémákat. Szerencsére nem kellett csalódnom, mert ismét egy nagyon jól megkomponált, egyszerűségében nagyszerű történetet olvashattam, amiben a rengeteg szívmelengető tartalom mellett most sem kellett nélkülöznünk a fergeteges humort és a nagyon is életszagú jeleneteket. 


Az első kötetben megismerhettük a történet központi szereplőit, az úgynevezett "balszerencsés babákat". Lea, Andris, Dani és Gabi mind egyazon napon születtek, ráadásul egy baljós péntek 13-án, amikor az akkori diósvámhatári polgármester egy tragikus balesetben meghalt. Az ezután eltelt tizenhét évben a négy fiatal sorsa valahogy összekapcsolódott ezzel a balszerencsés dátummal, és ha nem is kíséri őket folyton a balszerencse, úgy érzik, az átok szinte megpecsételi életük minden mozzanatát. A Semmi pánik! középpontjában mégsem csupán ők álltak, hanem egy egyfajta közvetítőként, "malterként" jelenlévő fiatal fiú, Kókusz is, aki a Budapest-Diósvámhatár vonalon rendszeresen elbeszélget a négy tinédzserrel, és igyekszik nekik segíteni abban, hogy elfogadják önmagukat és merjenek kiállni a számukra fontos dolgok mellett. Az első rész tulajdonképpen Kókusz eltűnésével ér véget, négy hősünk pedig, bár még igen hosszú út áll előttük az önismeret rögös ösvényén, azért fontos felismerésekre jutott azzal kapcsolatban, hogy mi számít igazán az életükben. 

A Ne nézz vissza! nagyjából ott veszi fel a fonalat, ahol az előző rész véget ért. Bennem még az olvasás előtt felmerült kérdésként, hogy vajon az írónő milyen irányba fogja majd továbbvinni a történetet, hiszen attól függetlenül, hogy nagyon tetszett az első rész, azért adta magát, hogy valamerre haladni kell, hogy ne laposodjon el a sorozat, és hőseink is bejárják szépen a maguk kis fejlődéstörténetét. Ebben a kötetben is Kókusz közreműködése kell ahhoz, hogy a gépezet a megfelelő módon beinduljon, de most kicsit kilép a színről, és kívülről igyekszik balszerencsés hőseinket a megfelelő irányba lökdösni: egész pontosan egymás felé. Lea, Gabi, Andris és Dani mind hasonlítanak abból a szempontból, hogy sokáig nem igazán találták a helyüket, nehezen illeszkednek be, vagy éppen teljesen másra vágynak, mint amit a környezetük vagy a családjuk elvár tőlük. Nagyon adja magát hát, hogy végre egymással is jobban megismerkedjenek, a Kókusz által kitalált "balszerencsétlenítő" hadműveletnek köszönhetően. 

A kötet két nagyobb tartalmi egységből áll, az elsőben főszereplőink váltott szemszögéből olvashatunk arról, hogyan alakult az életük az utóbbi időben, illetve milyen folyamatokat indítottak el bennük a Kókusszal folytatott beszélgetések. A második nagyobb egységben pedig annak lehetünk tanúi, ahogy ez a négy fiatal egymáshoz kezd közeledni, és egyre több dolgot mernek és akarnak megosztani egymással. Igazság szerint semmi eget rengető nincs ezekben a történésekben vagy párbeszédekben, mégis annyira hitelesek, annyira könnyű azonosulni bármelyik fiatallal, hogy az oldalakat szinte pillanatok alatt be lehet falni. És akkor még nem beszéltem arról, mennyire humoros az egész történet, mennyire tele van szívvel és szeretettel, ahol a legutolsó mellékes karakter is pontosan meg van komponálva, és tele van a történet olyan mozzanatokkal, életképekkel, amik tökéletesen visszaadják a vidéki élet sajátosságait, vagy éppen a kisközösségek jellemzőit. A történetben, különösen a fiatalok életében számtalan olyan helyzet vagy krízis van, amivel a tinédzserek tudnak azonosulni, legyen szó családi gondokról, identitás-keresésről, pályaorientációról vagy egyszerűen szívügyekről. Külön örültem annak, hogy kicsit Kókuszt is jobban megismerhettük, és láthattuk, hogy az ő segítő viselkedése mögött sem egy fenékig tejfel életút áll. 

Összességében nagyon tetszett ez a rész is, nem éreztem azt, hogy ne adott volna kellő újdonságot vagy pluszt az első részhez képest, hiszen most egy réteggel mélyebben ismerhettem meg főhőseinket, és nagyon szívmelengető volt látni, ahogy alakulnak a kapcsolataik - amellett, hogy néha pedig könnyesre nevettem magam olvasás közben. A szöveg minősége, stílusa igényes, ugyanakkor tényleg gyorsan lehet haladni vele, mert végig lekötik az olvasót az élet apró-cseprő, mindennapos, mégis egész különleges mozzanatai. A történet pedig még mindig nem zárult le, úgyhogy bízhatunk abban, hogy hamarosan érkezik a folytatás, és végül mindenki sorsa megnyugtatóan alakul.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki egy igényesen megírt, életszagú és nagyon szerethető ifjúsági történetet szeretne olvasni.

Nyereményjáték:

Ebben a játékban arra gondoltunk, hogy hazai írók könyveiből hozunk idézeteket, Nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy ki a könyv írója és mi a kötet címe.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“– És mi a névjegyed? Egy kacsacsőr? A fiú meghökkenten pillantott rá, majd nevetni kezdett – Nem, dehogy! Ami azt illeti, ez egy fél X. Hiszen ez a nevem…Félix.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.22: Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések