Talpra, ​magyar! - Forradalmi szabadulókönyv (értékelés és nyereményjáték)

 


Talpra, ​magyar! címmel jelent meg a Manó Könyvek Kiadó gondozásában a leginkább gyermekeknek szóló szabadulókönyv, amely az 1848-as forradalom színterére kalauzolja el olvasóit. Amennyiben ti is kíváncsiak vagytok Fodor Veronika könyvére, tartsatok a turné tagjaival és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért. 


Kiadó: Manó Könyvek, 2021
Oldalszám: 160 oldal
ISBN: 9789635841103
Illusztrálta: Lanczinger Mátyás


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Légy részese az 1848-as forradalomnak ebben a rendkívüli szabadulókönyvben!
Tarts Petőfi Sándorral és a márciusi ifjakkal a Pilvaxba, a Nemzeti Múzeumba és szabadítsátok ki Táncsis Mihályt, majd vigyétek sikerre a forradalom ügyét! A feladat: ki kell játszani a birodalom titkosrendőrségét. Cselezd ki az ügynököket, kézbesíts fontos üzeneteket! Szükséged lesz a kalandokhoz a kíváncsiságodra, és egy ceruzára vagy golyóstollra.

Ez a könyv történelmi alapokon nyugszik, valós személyekkel, tényekkel, eseményekkel. De nem kell megijedni, ugyanis nem történelemkönyv. Megjelennek benne kitalált alakok és történések is. Ám a lényeg, hogy ennek a könyvnek TE vagy a főszereplője!

Véleményem:

Pedagógusként elkötelezett és lelkes támogatója vagyok annak, hogy igyekezzünk a tananyagot vagy a különböző ismereteket olyan módon feldolgozni, ami közel áll a mai fiatalokhoz, akár a stílust, akár a felhasznált eszközöket tekintve. Korábban volt szerencsém pár nagyon jó hasonló kezdeményezéshez, ezért egyből kíváncsi lettem Fodor Veronika Talpra, magyar! című forradalmi szabadulókönyvére. A személyes motivációmat növelte, hogy az 1848-as forradalom kicsit mumus volt számomra kiskoromban, emlékszem, hogy óvodás és alsós koromban zavart, hogy nem értem pontosan, miről is emlékezünk meg, szerintem ezt a témát nehéz is úgy feldolgozni, hogy a kisebb gyerekeknek is átélhető és megemészthető legyen. A szabadulószobákat, szabadulójátékokat és kalandkönyveket nagyon kedvelem, így izgatottan vártam, mi történik, ha ez a két dolog találkozik egymással. 


A szépen kivitelezett kötet rögtön az elején megszólítja az ifjú olvasókat és bevonja őket a történetbe. Az első lapokon kiderül, hogy futárok leszünk, akiknek segíteniük kell az 1848-as események alakításában, és eközben különféle, interaktív élményeket is kapunk. Küldetésünk során egy Cecília nevű kislánnyal kalandozunk együtt, először a Pilvax kávéházban megismerkedünk a márciusi ifjakkal, majd segítünk a forradalom támogatóinak abban, hogy véghez vigyék terveiket, és közben persze igyekszünk mindent megtenni, hogy ne kerüljünk az ügynökök kezére. A történet során többször kerülünk döntési helyzetbe, illetve gyakran előfordul, hogy valamilyen feladatot kell megoldanunk, rajzolnunk, megkeresnünk valamit egy képen, vagy éppen feltörni egy kódot. De talán a legfontosabb, hogy ténylegesen részesei vagyunk az eseményeknek, segítünk a forradalom pártolóinak üzeneteket továbbítani, sokszorosítjuk a 12 pontot vagy a Nemzeti dalt, kiszabadítjuk Táncsics Mihályt - egyszóval izgalmas történelmi kalandokban lesz részünk. 


Mielőtt a részletekről és a kivitelezésről írnék, muszáj megerősítenem, mennyire jó és hasznos dolognak tartom, hogy ilyen kezdeményezések, kiadványok megjelenhetnek. Ez a kötet elsősorban az alsós korosztályt célozza meg, akik esetében szerintem egyébként is nehéz ennek a korszaknak a feldolgozása, és nagyszerű ötletnek tartom, hogy egy hasonló szabadulókönyvvel igyekszik a szerző utat találni hozzájuk. Tetszett, hogy a kötet felépítése világos és logikus, a végén találunk egy külön "aktát", ahol az ismeretlen fogalmak, fontosabb személyek és események magyarázatát olvashatjuk el. Az, hogy az olvasó válik a történet főszereplőjévé, szuper, sőt, még az az ötlet is, hogy legyen egy állandó társa (jelen esetben Cilike személyében), aki néha bosszantó, de ugyanakkor szórakoztató és szerethető figura. A könyvben jó aránnyal keverednek a valós történelmi ismeretek a fikcióval, hiszen valamennyi rugalmasság kell ahhoz, hogy gyerekbaráttá és kalandossá lehessen tenni az eseményeket, ráadásul tényleg úgy éreztem, hogy az olvasás során sokat lehet tanulni a kötetből - még én is olvastam új információkat, szóval a felnőttek számára sem teljesen haszontalan a végigjátszás. 

Mivel szabadulókönyvről van szó, az értékelés során figyelembe kell venni a feladatok milyenségét, engem elsősorban az érdekel ilyenkor, mennyire változatosak, szórakoztatóak, és mennyire illenek az adott korosztályhoz. Talán itt éreztem egy leheletnyi elcsúszást. A szöveg és a felsorakoztatott ismeretanyag érzésem szerint inkább a 8-10 éves korosztálynak ideális (vagy akár az idősebbeknek), míg a feladatok nagy része az egészen kisiskolás korosztálynak (például színezés, dolgok bekarikázása, megszámolása), én elbírtam volna kicsit többféle vagy nehezebb feladatot is (persze nem arra gondolok, hogy felnőtteket megcélzó nehézségűeket, csupán annyival bonyolultabbakat, hogy a 8+-os korosztály is találjon benne igazi kihívást). Persze átfedés így is van bőven, szóval nem gondolom, hogy ne érezné jól magát egy alsós gyerek az olvasás közben, de ezen a téren látok fejlesztési lehetőségeket. Az interakciónak nagyon jót tesz, hogy van a könyvben útelágazás, ahol annak függvényében lapozhatunk bizonyos oldalakra, hogy milyen döntéseket hozunk. Persze ezek sem túl összetettek (gyakorlatilag vagy folytatódik, vagy véget ér a kalandunk a kétféle választás fényében), de mindenesetre megadják a kalandkönyvek élményét, és egy kezdő olvasónak biztos, hogy már ez is hatalmas élmény, és jó bevezető a hasonló kiadványok világába.


A könyvben Lanczinger Mátyás fekete-fehér illusztrációi láthatók, nekem ezek nagyon tetszettek, vidámak és jópofák voltak, ahol pedig a feladat megkívánta, ott kellően részletesek is. A szöveggel is elégedett voltam, igényes és érthető, és pont annyi humorfaktort tartalmaz, ami ízlésesen passzol egy ilyen történelmi kontextushoz. Összességében tehát elégedett vagyok, annak ellenére, hogy nem én vagyok felnőttként az elsődleges célközönség, jól szórakoztam, és abszolút el tudom képzelni, hogy egy nyitott és lelkes pedagógus nagyon jól felhasználja ezt a kötetet az óráin vagy egy megemlékezés keretében. Nagyon jó lenne, ha egyre több hasonló kezdeményezés lenne hazánkban, és bátran nyúlnánk a magyar történelemhez, hogy modern, szórakoztató módon gyűjthessünk ismereteket.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne interaktív élményt nyújtani gyermekének vagy tanítványainak a magyar történelem feldolgozása során.

Nyereményjáték:

A játék során az 1848-as forradalommal kapcsolatos kérdéseket kell megválaszolnotok minden állomáson. A helyes válaszokat természetesen a Rafflecopter doboz megfelelő sorába várjuk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Hogy hívják azt a magyar írót, akit 1848. március 15-én kiszabadított a börtönből a forradalmi ifjúság?



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.16. Könyv és más

Megjegyzések