Arcana ​Rising – Vihar előtti csend -Az Arkánum Krónikák 4. (értékelés és nyereményjáték)

 


A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Az Arkánum Krónikák sorozat negyedik részét Kresley Cole tollából: Arcana Rising - Vihar előtti csend címmel. A rajongók és persze bloggereink is repesve várták már, hogy a kártyák újra mozgásba lendüljenek. Kövesd az állomásokat és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2022
Oldalszám: 336 oldal
ISBN: 9789635974351
Eredeti cím: Arcana Rising
Fordította: Benkő Ferenc


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A katasztrófa után… A Császár pokoli csapása egy egész sereget eltörölt a föld színéről, és veszélybe sodorta az emberiség jövőjét – de Circe visszavágott. Az elemi összecsapás iszonyú pusztítást végez az Arkánumok világában, és kis híján Evie életébe kerül, aki elszakad a szövetségeseitől. Miután Richter keze nyomán Aric eltűnik, Jack és Selena pedig vértanúkká lettek, Evie-nek már csak a benne rejtőző sötétség marad. Ekkor bukkan fel két új Arkánum, akik mindent megváltoztatnak: az egyik megváltást hozhat, a másik elsöprő lidércnyomást. Evie kénytelen Aric nyomába eredni, hogy helyrehozza a törékeny kapcsolatukat. De minél többet tud meg a majdani szerepéről – és a hátborzongató múltjáról –, úgy nő az esélye, hogy a Császárhoz fogható szörnyeteggé válik. Csak rajta múlik, hogy a szövetségesei oldalán minden addiginál hevesebben szembeszállhasson a pusztító Richterrel… A New York Times-sikerlistás Arkánum Krónikák akciódús új kötete. Éld át minden élményét!


Véleményem:

Kresley Cole Az Arkánum Krónikák sorozata a kezdetektől fogva a szívem csücske, egyszerűen bitang jó ötletnek tartom, hogy valaki a tarot kártya lapjaiból inspirálódva építsen fel egy posztapokaliptikus fantasy történetet. Még annak ellenére is hűségesen kitartottam, hogy extrém sokat kellett anno várni a második és harmadik rész megjelenésére, szerencsére azóta kicsit felpörgött a tempó. Igazi rajongással és izgalommal ültem le olvasni az Arcana ​Rising – Vihar előtti csendet, és nagyon reméltem, hogy az előző részben igen magasra tett lécet sikerül megtartani- de legalábbis nem leverni. Bár ebben a részben a dráma és az akció mérlege kicsit máshogy billent, mint szerettem volna, így is ütős kis darabra sikeredett, megint egy olyan függővéggel, hogy erősen elgondolkoztam rajta, megpróbálom eredetiben folytatni az olvasást.


Az előző rész elég drámaian ért véget. A Császár pusztító csapásának köszönhetően rengeteg szereplő, köztük Jack is eltűnik, Evie pedig épphogy megússza élve a történteket, elsodródva társaitól elemi erővel tör rá a gyász és a veszteség. Jack elvesztése nagyon fájdalmas a számára, hiszen éppen a támadás előtt határozta el magát, hogy Aric-kel szemben a fiút fogja választani. Kezdetben semmi más nem élteti, csupán a bosszú ígérete, hogy fájdalmas halállal fizessen a Császárnak és csatlósainak. A könyv első részében őt követhetjük, ahogy igyekszik megtudni, túlélte-e a Halál a támadást, és visszatérni hozzá, hogy újra összefogjanak a többi Arkánum ellen. Persze teljesen érthető módon Aric vegyes érésekkel fogadja a visszatértét, dolgozik még benne a csalódottság, amiért Evie nem őt választotta, ugyanakkor a kettejük közt működő kémia most sem hazudtolja meg magát.

A történetben felbukkannak új tarot-kártyák, akik közül nem lehet biztosan tudni, ki lesz barát és ki ellenség, de még mindig van olyan Arkánum, aki rejtve maradt. Hosszú idő után előkerül Evie nagymamája is, aki sokat tud a játszmáról és a Császárnő képességeiről, viszont nem egészen olyan támogatást nyújt a lánynak, mint amire neki szüksége van. Bár az egész sorozatra jellemző, hogy az ember sosem tudhatja, kiben bízhat meg és kiben nem, most ezt fokozottan érezhetjük, ráadásul egyre több forog kockán, ahogy telik az idő és közeledik a végső összecsapás ideje. Ez a rész nem bővelkedik annyira az akcióban, mint az előző, amit kicsit sajnáltam is, ugyanakkor kárpótolt néhány újabb részlet, ami kiderült a játszmáról, és a feszültség, ami végigkíséri a fejezeteket.

A legnagyobb erősség szerintem továbbra is a témaválasztás és annak kidolgozása. Az írónő fantasztikusan végiggondolta, melyik lapot milyennek álmodja meg, a képességek, személyiségjegyek nagyon jól illenek a karakterekhez. Én szeretem, hogy néha egészen horrorisztikus vagy brutálisabb jelenetek is vannak a sztoriban, így tényleg átjön a világvégi hangulat és az, hogy mi forog kockán. A zsákosok, a kiégett vidék, a rabszolgatartók és más gonosztevők mind remek hátterét adják ennek a posztapokaliptikus világnak, ami garantálja a borzongást. A kritikus pont számomra mindig a szerelmi háromszög - alapvetően nem vagyok oda érte, mint jelenségért egy történetben -, és ebben a részben azért súrolta is a határaimat Evie küszködése, de még mindig azt mondom, hogy ennyi belefér, pláne amiatt, hogy Aric az én szívembe is végérvényesen belopta magát.


Összességében talán nem ez volt a sorozat legerősebb darabja, ugyanakkor ha egészében nézem, továbbvitte és árnyalta az összképet, mélyültek bizonyos karakterek, és az egész regény olyan jó stílusban van megírva, hogy szinte le sem tettem. A kötet végén apró meglepetésként olvashatunk egy kis ízelítőt a Day ​Zero című előzménykönyvből, nagyon remélem, hogy nem kell rá sokat várni, ahogyan az ötödik kötetre sem. Egyelőre el sem tudom képelni, hogyan fogja az írónő lezárni a történetet, de az biztos, hogy én most már a végsőkig kitartok, amíg meg nem tudom. :)

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Magát a sorozatot mindenkinek, aki egy igazán eredeti és jól összerakott, komor hangulatú fantasy-t akar olvasni, némi romantikával megspékelve.

Nyereményjáték:

A kiadó oldalán bele is olvashatsz a regénybe! Mindenképpen érdemes, mert a játékunk minden kérdésére megtalálod a választ. A rafflecopter doboz megfelelő sorába írd be a feltett kérdésre adott megoldást.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

A lovas szobor emléktábláján mi volt a felirat?


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01.26 Könyv és más
01.28 Dreamworld extra

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések