A Hang (értékelés és nyereményjáték)

 

Decemberben megjelent Bessenyei Gábor legújabb regénye, A Hang. Ha kíváncsi vagy, hogy mit gondolnak bloggereink erről a misztikus ifjúsági történetről, tartsatok velünk, a kiadó jóvoltából pedig egy szerencsés játékos egy nyereménypéldánnyal is gazdagodhat.



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2022
Oldalszám: 264 oldal
ISBN: 9789632456157


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ha a félelem sötétségbe borítja a világodat, csak egy bátor döntéssel tudod megváltani. Egy különös barátság lenyűgöző története. Hugó előtt pocsék nyár áll. A szülei házassága veszélyben, ezért néhány hétre a nagymamájához küldik, ahol semmi másra nem számíthat, csak unalomra. De már az első éjszaka riadtan ébred, és érzi, nincs egyedül. Aztán megszólal a sötét hang. A hang, ami mindenhol ott van. Hugó hibája, hogy ez a valami elszabadult? És mit tehet ellene? Lilja magányos és unatkozó kísértetként éli a mindennapjait, egészen addig, amíg egy sötét erő be nem tör az otthonába. De mit akar tőle a hang? És mi köze ehhez a nemrég érkezett fiúnak? Hugónak és Liljának csak összefogva van esélyük legyőzni az ellenséget. De mire elég, ha ők ketten összefognak? És ki mit veszíthet a küzdelemben? Borzongató kaland veszi kezdetét, amiben a tét már nem csak az otthonuk békéje. Tarts velük a bátor kalandon!


Véleményem:

Eddig még nem volt szerencsém olvasni Bessenyei Gábortól, viszont A Hang című ifjúsági kötet egyből felkeltette az érdeklődésemet. Gyerekként imádtam volna, ha vannak a korosztályomnak megfelelő, kísérteties és ijesztő történetek a piacon, és bár azóta felnőttem, azóta is szívesen adom át magam a gyermeki borzongásnak. Ennél tökéletesebb sztorit nem is választhattam volna hozzá, ugyanis A Hang nagyon jól hozza a gótikus rémregények parás atmoszféráját, de mellette ízig-vérig ifjúsági történet is marad.

 
A történet kezdetén megismerjük főhősünket, a tizenéves Hugót, kinek szülei éppen próbálják megmenteni válságba jutott házasságukat, emiatt pedig úgy döntenek, jobb, ha a fiút lepasszolják a nyári szünetre a nagymamához. Hugó már évek óta nem találkozott a nagyival, így eleve kicsit furcsa számára a helyzet, ráadásul az ott töltött szünidő nem kecsegtet túl sok izgalommal - vagy akár csak értékelhető minőségű wifi-vel. Mielőtt teljesen elsüppedhetne az önsajnálatban, a fiú hamar különös jelenségeket kezd el tapasztalni. Éjszaka félelmetes zajokra lesz figyelmes, egyszer pedig tisztán hallja, hogy egy baljós, sötét hang szól hozzá...

A regény másik főhőse, és a fejezetek felének elbeszélője Lilja, a kísértetlány. Eleinte nem tudni, hogy került az ódon házba és mi történt vele annak idején, viszont tele van kíváncsisággal és rettenetesen örül a lehetőségnek, hogy Hugó személyében talán végre igazi barátra talál. A fiú persze először majd' frászt kap, amikor találkozik a szellemlánnyal, de amikor tisztázzák, hogy nem tőle ered a gonosz hang, hamar összefognak, hogy közös erővel kiderítsék, mi folyik valójában a nagymama házában. A kísérteties hangok és jelenségek egyre fokozódnak, míg hőseink végre megtudják, ki is a Hang és mit akar tőlük, mellette pedig Lilja titokzatos múltjáról és haláláról is egyre több derül ki. Ennél többet nem mondanék a cselekményről, mert bővelkedik fordulatokban, nekem tetszett, hogy szép fokozatosan bontakozik ki, miről is van szó pontosan és milyen természetfeletti lények állnak a háttérben.

A regény nagyon olvasmányos, könnyen lehet vele haladni, ráadásul az ifjúsági horror jelen esetben nem csak egy elpuffogtatott címke. A történet tényleg tele van hátborzongató és ijesztő jelenetekkel, emiatt kicsit bizonytalan is vagyok, hogy hány éves kortól ajánlanám jó szívvel - talán 13-14. Pozitívum volt számomra az is, hogy a puszta rémisztgetés mellett a sztori háttere is érdekes volt, ráadásként pedig Lilja sorsa és története egészen meghatóra sikeredett. Hugó karakterével sokáig kellett barátkoznom, eleinte kicsit undoknak és flegmának tűnt, de szép lassan azért ő is bebizonyította, hogy helyén van a szíve és képes jó döntéseket hozni. A regény nem túlságosan hosszú, így azoknak a kiskamasz olvasóknak is ideális lehet, akik még csak most barátkoznak az olvasással és valamilyen izgalmasabb könyvre vágynak.

Örülök, hogy megismerkedtem ezzel a történettel, bár nem én vagyok az elsődleges célközönség, mégis nagyon hamar beszippantott, együtt féltem és izgultam főhőseinkkel és kíváncsian vártam, mi fog kisülni az egészből. A lezárás is kifejezetten tetszett, a vége pedig egészen megható volt. Az meg már csak hab a tortán, hogy egy nagyon klassz, kifejező borítóval jelent meg a kötet. A jövőben biztos, hogy fogok még próbálkozni az író könyveivel, mert bebizonyította, hogy jó témaválasztással és stílussal, a feszültség megfelelő adagolásával tudja elmesélni történeteit.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? 13-14 éves kortól bárkinek, aki szereti az ijesztő, kísérteties történeteket.

Nyereményjáték:

A Hang Bessenyei Gábor hatodik megjelent kötete. Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek az író többi kötetét: minden állomáson találtok egy idézetet valamelyik könyvéből, a ti dolgotok pedig beírni az adott könyv címét a Rafflecopter megfelelő dobozába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Feladvány:

„– Irigység?

– Igen, az irigység az átlagemberek mágiája. Elképzelni sem tudod, mennyi kárt okozhatunk vele másoknak.”

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01. 16. – Fanni’s Library
01. 19. – Könyv és más
01. 22. – Spirit Bliss Sárga könyves út
01. 24. – Spirit Bliss Sárga könyves út extra

Megjegyzések