Nefelejcs (értékelés és nyereményjáték)

 

A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelent Kerstin Gier legújabb könyve Nefelejcs címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a varázslattal teli világot, mely már világszerte meghódította az olvasók szívét.
Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát. 



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2022
Oldalszám: 336 oldal
ISBN: 9789633737736
Eredeti cím: Vergissmeinnicht
Fordította: Budai Zita


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

De mi van, ha ez nem egy fantasyregény, hanem a valóság?

A fiú menő, okos és népszerű. A lány a gyűlölt szomszéd család tagja, kedveli a fantasytörténeteket, és alapvetően nem a fiú esete. De amikor Quinnt egy éjjel félelmetes lények veszik üldözőbe, és súlyosan meg is sérül, olyan dolgokat fedez fel, amelyek valószínűleg nem ebből a világból származnak. De kiben bízhat, amikor a szobrok hirtelen rossz rímekben kezdenek beszélni, és a koponyák bizalmasan rámosolyognak?

Legjobban a szemben lakó lányban, aki egyáltalán nem jelent számára semmit. Hogy ő és Matilda egy veszélyekkel teli, mágikus kalandban találják magukat, arra mindenesetre Quinn egyáltalán nem számított.

És arra még kevésbé, hogy halálosan szerelembe esik…

A világ varázslatossá válik a rajongásig szeretett szerző, Kerstin Gier új kötetében, mely már a megjelenése hetében meghódította a bestsellerlisták első helyét.

Légy részese csodás történetének!


Véleményem:

Kerstin Gier munkásságát elsősorban az Időtlen szerelem-sorozat kapcsán szerettem meg, de kellemes élmény volt a Fellegszálló című regény is. A Silber-trilógia viszonyt egyáltalán nem került közel a szívemhez, így várakozó állásponton voltam a régóta várt, új könyvével kapcsolatban. A csodaszép borító és a fülszöveg bizakodásra adott okot, és tulajdonképpen a Nefelejcs egy abszolút élvezhető ifjúsági fantasy, viszont azt is el kell ismernem, hogy sajnos nem tudott olyan egyedi élményt nyújtani számomra, amit elvártam volna. 


A történetünk főhőse egy tinédzser fiú, Quinn, ami a sok női főhős után némi változatosságot jelentett. Quinn nem mondható különösebben szerethető figurának az elején, egy picit arrogáns és nagyképű, ráadásul előszeretettel piszkálja a szomszédban lakó Matildát konzervatív családja miatt, és gyakran össze is téveszti őt idegesítő unokatestvérével. Egy nap, amikor éppen bulizni megy legjobb barátjához, különös alakokra lesz figyelmes, egy titokzatos, kék hajú lány figyelmeztetni próbálja valamiféle veszélyre, ráadásul mindenféle mesebeli lény kezdi üldözni, egészen addig, amíg súlyos baleset nem éri. A balesetből lassan felépülve Quinn kerekesszékbe kerül, de talán még ennél is jobban nyomasztja, hogy talán megőrült, hiszen a valóságban nem történhetett meg, amit azon az éjszakán tapasztalt. 

Mivel a furcsa jelenségek nem szűnnek meg, a fiú szeretne utánajárni, mibe is csöppent bele, ebben pedig éppen Matilda lesz a segítségére. A két fiatal fokozatosan egyre jobban összecsiszolódik, és előbb-utóbb kibontakozik előttük, hogy bizony a valóság sokkal több annál, mint amit eddig tapasztaltak. Egy párhuzamos dimenzióban, amit Peremnek hívnak, mindenféle varázslény él, különböző pártok hozzák a döntéseket, mindezt persze úgy, hogy az emberek lehetőleg semmit ne vegyenek ebből észre. Hamarosan kiderül, hogy Quinnek is köze van ehhez a világhoz, ahogy az is, hogy egy régi jóslat miatt többen is szeretnék őt felhasználni a céljaikhoz. Hőseink igyekeznek felderíteni a rejtélyeket, és rájönni, kiben bízhatnak meg valójában. És mindeközben persze egymáshoz is közelebb kerülnek. 

Maga az alaptörténet nem túlságosan eredeti, rengeteg hasonló regényt olvashattunk már, de ez még szerintem nem lenne baj. A felépített fantasztikus világ is inkább egyszerű, az ifjúsági regényekhez passzoló, változatos lényekkel, mint például tündérek, vérfarkasok vagy éppen vízköpők (ó igen, ez ismerős lehet már az írónő előző regényeiből :)). Én inkább amiatt éreztem kicsit laposnak, mert nem volt számomra elég gördülékeny a sztori, az elején kifejezetten nehezen rágtam át magam, és bár a kötet második felében azért van bőven akció és izgalom, összességében csak a kellemes zónába tudnám sorolni a regényt. Ami viszont erőssége volt, az Matilda karaktere, őt rögtön az elején megkedveltem. Egy visszafogott, mégis lázadó lány, akinek helyén van a szíve, de azért hajlamos butaságokat is csinálni. Nagyon tetszett a Quinn-nel szemben tanusított lojalitása, ahogy az is, hogy egyszerű emberként sokszor az ő talpraesettségére volt szükség, hogy egy-egy helyzetet megoldjanak. Pozitívum volt továbbá a Quinn balesetével kapcsolatos témák behozása is. Az, hogy valaki valamilyen fogyatékossággal él, még mindig ritkán szerepel ifjúsági kötetekben, ahogy az is, hogy hogyan kellene jól viszonyulnunk a ilyen emberekhez akár szűk körben, akár társadalmi szinten. Szerintem a regény jól érzékenyít ezzel kapcsolatban és fontos kérdéseket vet fel. 

Úgy érzem, hogy igazán még csak most fognak beindulni az események, sorozat lévén rengeteg kérdésre nem kaptunk még választ, úgyhogy most azért afelé billenek, hogy szeretném elolvasni a folytatást is. Bízom benne, hogy néhány eredeti ötlettel, több, az írónőre jellemző humorral és váratlan fordulatokkal még abszolút feljavulhat a történet, én nagyon reménykedek, mert a potenciál megvan hozzá. Lebeszélni semmiképpen nem szeretnék senkit, aranyos, helyenként elgondolkodtató és szórakoztató történet ez, de szerintem érdemes nem a korábbi könyvekhez hasonlítani vagy azok fényében elvárásokat támasztani vele szemben. 

Értékelésem: 5/3,5
Kinek ajánlom? Kamasz kortól felfelé mindenkinek, aki szereti az egyszerűbb, némi romantikával átitatott ifjúsági fantasy-történeteket. 

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek Kerstin Giert - pontosabban az általa írt regények fontosabb szereplőit. Minden állomáson találtok egy összekevert betűkupacot, nektek pedig nincs más dolgotok, mint helyes sorrendbe rakni őket és az így kapott nevet beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

VIOLIA BILSER


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01/04 Könyvvilág
01/08 Readinspo
01/10 Könyv és más
01/12 Sorok Között
01/14 Dreamworld
01/16 Booktastic Boglinc
01/18 Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések