Hogyan ​öltözködik a világ? (értékelés és nyereményjáték)

 


A Kolibri kiadó egy gyönyörű könyvvel kedveskedett olvasóinak, melyből különböző kultúrák népviseletét ismerhetjük meg. Tartsatok bloggereinkkel, akik bemutatják nektek ezt a szépséges kötetet, és ha velünk játszotok, a kiadó felajánlásából nyerhettek egy példányt is.



Kiadó: Kolibri Kiadó, 2022
Oldalszám: 80 oldal
ISBN: 9789635990337
Fordította: Sárpátki Ádám
Illusztrálta: Chaaya Prabhat


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ünnepeld a világ és a kultúrák népviseletének sokszínűségét ezzel a csodálatosan illusztrált könyvvel! Barangold be a Föld minden kontinensét, és fedezd fel, milyen változatos hagyományokkal, ruhákkal rendelkeznek a különböző népek, az izgalmas kimonóktól kezdve a káprázatos flamencoruhán át a színpompás matyóhímzésig. Tudd meg Chaaya Prabhat varázslatos rajzai által, hogyan öltözködik a világ!


Véleményem:

Aki olvassa a blogot, már meg sem lepődik rajta, hogy imádom a különleges, csodásan illusztrált ifjúsági ismeretterjesztő köteteket, az utóbbi években ebben a műfajban talán Piotr Socha nagyalakú, képekkel gazdagon ellátott könyvei lopták be magukat leginkább a szívembe. Amikor először megpillantottam a Kolibri Kiadó újdonságát, Giovanna Alessio Hogyan ​öltözködik a világ? című kötetét, tudtam, hogy elvesztem, és mindenképpen olvasni szeretném. Bár alapvetően az ifjúsági kategóriába sorolhatjuk ezt a könyvet, már az elején fontos leszögezni, hogy a benne található érdekes információk és gazdag képi anyag miatt abszolút megállja a helyét felnőtt olvasók számára is, mindenkinek ajánlom, akit érdekelnek más kultúrák és a népviseletek története.


A kötet felépítése nagyon letisztult, logikus és áttekinthető. Az elején egy rövid bevezetőben olvashatunk arról, hogy a különböző viseletek hogyan határozzák meg évszázadok óta az emberek és népcsoportok identitását, milyen alkalmakra készültek és miket fejezhetnek ki velük a viselőik. A későbbiekben földrajzi tagolásban a különböző kontinenseket tekinthetjük át, hogy egy izgalmas válogatásban részletesebben is olvashassunk egy-egy népcsoport különleges öltözékéről. Már maga a tartalomjegyzék is különleges és szépen illusztrált, tudom, hogy apróság, de engem pont ezek az apró részletek szoktak totálisan megvenni maguknak.


Egy-egy bemutatott népcsoport két oldalt kap a kötetben. Először egy szintén illusztrált leírást olvashatunk, mely térben, időben, életmódban elhelyezi az adott népcsoportot és kultúrát, majd elolvashatjuk, hogy az adott viseletet mikor, milyen alkalmakon hordják, hogyan készítik, mit fejez ki. A lap alján a részletekbe kapunk bepillantást, elolvashatjuk a különböző kiegészítők vagy kisebb darabok történetét, a színek, anyagok és textúrák jellemzőit. Nekem nagyon tetszett, hogy a fontosabb ismérvek és az apróbb érdekességek jó aránnyal keverednek, így biztos vagyok benne, hogy azok is találnak a könyvben új információkat, akik egyébként járatosak valamennyire a témában. A szöveges oldal mellett pedig egy egész oldalt beterítő, csodaszép és részletgazdag képet láthatunk, melyen megelevenedik az adott ruha és viselője (plusz néha egy-egy jellegzetes, cuki állatka is:)).

Nem is tudnék kedvencet választani, annyira elvarázsoltak a különböző öltözékek. Pozitívum, hogy bár az öltözködést sokszor inkább a nőkhöz társítják, elég sok képen férfiak szerepelnek, hiszen számukra is fontosak a különböző népviseletek - sőt, néha még díszesebbek is, mint a női ruhadarabok. Az pedig külön öröm, hogy megjelenik Magyarország is a lapokon, konkrétan a matyó viselet. Ha mégis ki kell emelnem pár fejezetet, akkor Szibéria tuvai sámánját, Panama pollera öltözékét és Kamerun bamileke álarcos táncosát említeném - ezekről a népcsoportokról és kultúrákról nagyon keveset tudtam, az öltözékeik pedig nem szokványosak, mégis gyönyörűek.


Olyan kötet ez, amit biztos, hogy nem csak egyszer vesz elő az ember, hiszen nem is lehet érdemben egyszerre ennyi érdekes információt befogadni. Bár mesekönyvnek talán száraz és tömény, de a gyönyörű képek miatt szerintem a kisebb gyerekek is örömmel lapozgathatják, kiválasztva kedvenceiket. A merítés nagyon sokszínű és változatos, a kötetből pedig jól átjön az az üzenet, hogy mennyire csodás a világ, a népek és a kultúrák sokszínűsége, és hogy milyen izgalmas utazásra vállalkozik az, aki ebből a szempontból is szeretné jobban megismerni a különböző embereket. Chaaya Prabhat rajzai átlagon felüli igényességgel bírnak, összességében kívül-belül nagyon érdekes és értékes ez a kötet.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek - felnőtt olvasóknak is -, akit érdekelnek a különböző népek, kultúrák és viseletek.

Nyereményjáték:

Minden állomáson találtok egy-egy fotót népviseletekről, a te dolgod az, hogy kitaláld melyik kultúra/ország viseletét látod a képeken, majd a helyes megfejtést beírd a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01.29. Könyv és Más

Megjegyzések