Evie ​és az állatok (értékelés és nyereményjáték)

 

Végre hazánkban is megjelent a sokak által kedvelt Matt Haig egy régebbi története, az Evie ​és az állatok című, sorozatindító ifjúsági regény. Ismerkedjetek meg egy különleges kislánnyal, aki képes a gondolatain keresztül beszélgetni az állatokkal, és éljetek át izgalmas kalandokat bloggereinkkel együtt! Ha helyesen válaszoltok az állomásokon található kérdésekre, meg is nyerhetitek a Kolibri Kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: Kolibri Kiadó, 2022
Oldalszám: 240 oldal
ISBN: 9789634376576
Eredeti cím: Evie and the Animals
Fordította: Magyari Andrea
Illusztrálta: Emily Gravett


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

EVIE NAGYON SZERETTE AZ ÁLLATOKAT. Evie nem csupán szerette az állatokat. Nem csupán mindent tudott róluk. Evie-nek volt egy különleges képessége. Egy nagyon szokatlan képessége. Evie HALLOTTA, mit gondolnak az állatok. És néha, anélkül, hogy akár csak a száját is kinyitotta volna, BESZÉLNI tudott velük. Ez volt az ő titkos szuperereje… Csakhogy különlegesnek lenni nem feltétlenül kellemes. És főleg nem veszélytelen…


Véleményem:

Az utóbbi években nagyon megszerettem Matt Haig könyveit, különösen A fiú, akit Karácsonynak hívnak című sorozat lopta be magát a szívembe. Nagyon megörültem hát, amikor kilátásba került, hogy új történetet olvashatunk az írótól. Az Evie ​és az állatok szintén egy sorozat első kötete, főhőse pedig egy olyan kislány, aki képes kommunikálni az állatokkal. Bár az alapötlet nem teljesen újszerű - gondoljunk csak Doktor ​Dolittle-re -, mégis biztos voltam benne, hogy Haig sajátos stílusával és érzékenységével képes úgy elmesélni egy ilyen történetet, ahogy még nem hallottuk.


Engem rögtön az elején elvarázsolt a főszereplő kislány, Evie karaktere. Csendes, kicsit magának való gyerek, aki azonban rendkívül intelligens és nagyon sokat tud az állatokról. Valójában magányossága is abból ered, hogy sokkal komolyabb és fontosabb kérdések foglalkoztatják, mint kortársait, például a környezettudatosság vagy a veszélyeztetett állatfajok védelme. Evie egészen kicsi korában elvesztette az anyukáját, azóta apukája neveli, és sokat van együtt bohókás nagymamájával is. A történet elején megtudjuk, hogy Evie képes meghallani az állatok gondolatait és válaszolni nekik, azonban egy számára érthetetlen ok miatt az apukája nagyon ellenzi, hogy az úgynevezett adottságát gyakorolja.

A regény könnyed ifjúsági történetként indul, de hamar komorabb vizekre evezünk, a sztoriban mérföldkőnek mondható, amikor Evie apukája végre felvilágosítja a lányát, miért is olyan veszélyes a képessége és mi történt valójában az anyukájával. Főhősünk megtudja, hogy vannak mások is rajta kívül, akik tudnak beszélni az állatokkal, sajnos azonban olyanok is akadnak közöttük, akik ezt a képességet rosszra használják. Előbb-utóbb fel is bukkan a színen egy régi, gonosz ellenség, Evie-nek pedig döntenie kell, hogy a menekülést és a biztonságot választja, vagy pedig harcol azokért, akik a legfontosabbak a számára.

Bevallom, egészen kicsit izgultam, mert nem csak pozitív véleményeket olvastam erről a könyvről, többen írták, hogy elmaradt az a katarzis, amit az író korábbi regényei miatt vártak. Pont ezért nagy megkönnyebbülés volt túljutni az első pár fejezeten, mert nekem borzasztóan tetszett az egész történet, aminek szerintem csak egy egészen kis részét tette ki Evie természetfeletti adottsága. Én kedvelem Haig-ben, hogy bátran nyúl komorabb témákhoz, itt is meghatározó elem például az, hogy Evie elveszített valakit, aki a legfontosabb volt számára. De mondhatnám példaként a kiközösítés témáját is, hiszen főhősünk gyakran szembesül azzal, hogy társai kinevetik, mert ő nem olyan "menő", és számukra furcsa dolgok érdeklik. Szerintem nagyon jó üzenet, hogy Evie végig kitart azok mellett az értékek mellett, amiket fontosnak tart, és azok társaságát keresi, akik igazán megértik őt. Tetszett a történetben az a gondolatkör is, hogy a természetben mindannyian, emberek és állatok egyaránt kapcsolódunk egymáshoz egy nagy egész részeként. Persze nem volt túlságosan kifejtve vagy részletezve ez az egész, de én nem is hiányoltam, maga az üzenet így is remekül átjött.

Az Evie ​és az állatok számomra egy izgalmas, értékes mondanivalóval rendelkező, érzékeny történet volt, ami tökéletesen illeszkedik a kiskamasz célközönséghez, de ami felnőtt olvasóként is magával ragadott. A szöveg olvasmányos, a cselekményt pedig jól kiegészítik Emily Gravett mókás rajzai. Külön pozitívum volt, hogy egy csomó apró érdekességet megtudhattam az állatokról, ahogy az is, hogy cseppet sem éreztem leegyszerűsítőnek vagy bugyutának a sztorit. És hát persze fontos emlékeztető arra vonatkozóan, hogy ha igazán igyekeznénk, mi is sokkal jobban megérthetnénk, mit akarnak nekünk mondani az állatok és törekedhetnénk arra, hogy mi, emberek is a nagy egész részeként, ne mindenek felett álló hatalomként gondoljunk saját magunkra. Kíváncsian várom a folytatást!

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti az állatokat és szeretne egy különleges kislányról szóló ifjúsági regényt olvasni.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban Matt Haig további köteteinek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Jó, de ha MINDIG az igazat mondod? Na, az baj. Meglátod, sok lesz a gondod.”



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01.17. Könyv és más
01.20. Csak Olvass!
01.23. Dreamworld
01.26. Zakkant olvas

Megjegyzések