És ​ott lesz majd a szeretet (értékelés és nyereményjáték)

 


Bálint Erika, A nap csókja és az Adj esélyt! című kötetek írójának most egy újabb regényét ismerhetik meg a magyar olvasók. Az És ott lesz majd a szeretet című regény egy bántalmazó kapcsolatot mutat be és azt, hogy mennyire el tudja veszíteni a másik fél önmagát, ha a bántalmazó fél mindent megtesz annak érdekében, hogy uralma alá hajtsa a párját. 
Tartsatok velünk, ismerjétek meg Zita és Andor történetét, ha pedig nektek kedvez a szerencse, nyerhettek is egy példányt a kötetből. 



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2022
Oldalszám: 240 oldal
ISBN: 9789632458359


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Meddig tart a szerelem? Van kiút egy bántalmazó kapcsolatból? „Te vagy az életem értelme, mindig téged kerestelek, örökre akarlak.” Szép szavak. De mi történik, ha Zita ráébred, hogy mindez hazugság volt? Andor ügyvédből lett politikus; a hatalom és a karrier világában él, ugyanakkor egy megálmodott tökéletességet kerget. Átgázol mindenen és mindenkin, de hiába, nem találja meg, amit keres. Az emésztő hiányt futó kalandokkal próbálja enyhíteni, miközben felesége, Zita lassan elveszíti önmagát, rabszolga lesz egy kiüresedett kapcsolatban. Meddig lehet ezt folytatni? Meddig adhat felmentést a férjnek a szeretet nélküli gyerekkor? Mikor robban az érzelmi bomba? Képes lesz-e Zita hosszú évek után, porig rombolt önképpel új életet kezdeni? Egy bántalmazó kapcsolat története, ahogy még soha nem láttad. Lehetséges az újrakezdés? Engedd, hogy magával ragadjon a pár megrendítő története!


Véleményem:

Bálint Erikától korábban még nem olvastam semmit, épp ideje volt hát, hogy egy újabb magyar szerzővel ismerkedjek meg. Az És ​ott lesz majd a szeretet című regény a fülszöveggel és a témával hívta fel magára a figyelmemet: eleve érdekelnek a lélektani jelenségek és az emberi kapcsolatok, azon belül is a bántalmazó párkapcsolat témaköre, még akkor is, ha nem mindig kellemes szembesülni ilyesmivel. A történet összességében nagyon tetszett, hitelesnek és kellően életszerűnek éreztem, amiből mind a nárcisztikus személyekről, mind a bántalmazó kapcsolatok természetrajzáról sokat tanulhatunk.

Zita és Andor kapcsolata a felszínen tökéletes és boldog. A férfi ügyvédként kezdte pályafutását, jelenleg pedig politikai karrierjét építi. Zita régebben szeretett festeni, de az utóbbi időkben már nem sok maradt a régi életéből, a számára kedves dolgokból. A csillogó felszín mögött ugyanis Andorral való házassága boldogtalan és fájdalommal teli, férje maximálisan uralkodik felette, ráadásul folyamatosan megcsalja. Egy ilyen felállásban könnyedén rávághatnánk, hogy ó, mi már rég kiszálltunk volna egy ilyen kapcsolatból, de a regény nagyon ügyes abban, hogy megmutatja azokat a hosszan tartó lélektani folyamatokat, melyek eredményeként egy ember teljesen el tudja veszíteni az önbecsülését és a hitét abban, hogy ő ennél többet érdemel. Andor az évek során módszeresen leépítette Zita kapcsolatait, egyúttal azt is belesulykolta, hogy nélküle a nő úgysem lenne képes semmire, anyagilag és lelkileg is függ tőle. A történet igazából arról szól, hogy végigkövessük Zita útját, miután megfogalmazódik benne, hogy nem képes tovább így élni az életét, és megpróbál segítséget keresni ahhoz, hogy változtathasson.

Nagyon tetszett, hogy a történetben nem csak Zita, hanem Andor szemszögét is megismerjük. Bár szimpatizálni egyetlen pillanatig nem tudtam vele, hiszen önző, kegyetlen és számító férfi, de a múltjába való visszatekintések során érthetővé válik, mitől lett ilyen. Gyerekkorából és édesanyjával való kapcsolatából éppen annyit látunk, hogy megértsük, miért ennyire sérültek a kötődési mintázatai, és hogyan alakított ki egy olyan belső világot, amiben minden másik ember csak eszköz számára ahhoz, hogy elérje, amit akar. Ugyanígy Zita családi mintázataiba is bepillantást nyerünk: látjuk anyja megjegyzésein keresztül, hogy már generációkon keresztül öröklődött náluk az áldozat szerep, hogy a nőnek mindent el kell viselnie, mert ez a dolgok rendje. Ilyen berögződött sémák közül borzasztó nehéz kilépni, különösen akkor, ha a másik oldalon egy olyan erős és határozott karakter áll, mint Andor.

Tetszett, hogy Zita karaktere sem fekete-fehér, ő is követ el persze hibákat, de ilyen hosszan tartó lelki bántalmazás után nem is lehet elvárni, hogy valaki racionálisan cselekedjen. Hasonló kapcsolatokat látva a külvilág könnyedén ítélkezik, mondván, miért nem lép le valaki, ha a másik bántja, de aki akár csak egy kicsit is hasonló helyzetben volt már, az pontosan tudja, hogy ez mennyire komplex és nehéz folyamat. Különösen akkor nem könnyű, ha a másik fél időről időre mindent megígér és biztosítja partnerét őszinte szerelméről. Sokszor mozgat minket az a vágy, hogy mi szeretnénk lenni azok, akik majd segítenek, akik végérvényesen megváltoztatják és megmentik a másik felet, de a szomorú igazság az, hogy a valóságban ez elenyésző arányban történhet meg.

A regény nagyon olvastatta magát, tele volt feszültséggel, én pedig nagyon kíváncsi voltam, hogyan fog megoldódni Zita kilátástalannak tűnő helyzete. A befejezés számomra elég meglepően alakult, volt benne olyan fordulat is, amit kevésbé éreztem életszerűnek, de összességében így is elégedett vagyok. Végig izgalmas és érdekes történetet olvashattam, amiből sokkal könnyebben megérthetjük, miért marad benne valaki egy diszfunkcionálisan működő vagy egyenesen bántalmazó kapcsolatban, egyúttal felmutat olyan szempontokat is, amik segíthetnek, ha valaki ki szeretne lépni egy hasonlóból. Az pedig biztos, hogy nem most olvastam utoljára Bálint Erikától.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, akit érdekelnek a komolyabb, megrázóbb témák és az emberi kapcsolatok.

Nyereményjáték:

Bálint Erika legújabb regénye egy bántalmazó kapcsolatot mutat be, így ebben a játékban olyan idézeteket találhattok minden bejegyzés végén, melyek témája a bántalmazás, családon belüli erőszak. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a regény íróját és címét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“Ez általában nem egyik napról a másikra alakul ki egy kapcsolatban, sokkal inkább fokozatosan masírozunk bele azokba a helyzetekbe, amelyekben aztán igazán vacakul érezzük magunkat. Mint a béka, amely alatt lassan forraljuk a vizet. Ha hirtelen dobnák a zuhogó vízbe, kiugrana, ám ha apránként emelkedik a hőmérséklet, mire észbe kap, már megfőtt.”
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01.27.: Csak olvass!
01.28.: Könyv és más
01.31.: Spirit Bliss Sárga könyves út
02.02.: Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)

Megjegyzések