Halhatatlan ​csajok klubja (értékelés és nyereményjáték)

 

Mit tehetünk, ha öngyilkos lesz a legjobb barátunk? Hát feltámasztjuk! Legalábbis a Wicca hagyományokat követő Mila Flores így tesz, amikor Riley és az iskola másik két tanulója gyanús körülmények között meghal. Mila a zombilányokkal kezd nyomozásba, ahogy bloggereink is! Tartsatok velünk ezen az izgalmas blogturnén, és  ne felejtsetek el játszani se, ugyanis a turné végén megnyerhetitek a Maxim kiadó által felajánlott nyereménypéldányt a regényből!




Kiadó: Maxim Kiadó, 2022
Oldalszám: 336 oldal
Eredeti cím: Undead Girl Gang
Fordította: Németh Anikó
ISBN: 9789634992387


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ismerkedjetek meg a tinédzser Wicca-boszorkánnyal, Mila Floresszel, akit a legkevésbé sem érdekel, mit gondolsz a Martens bakancsáról, a viselkedéséről, a magasságáról vagy a testsúlyáról, mert számára ez semmit sem jelent. Neki egyedül az a fontos, hogy mellette áll a legjobb barátnője, Riley. Ezért amikor Riley és a Fairmont Akadémia másik két tanulója, June Phelan-Park és Dayton Nesseth gyanús körülmények között hal meg, Mila nem hajlandó elhinni a mindenki más által elfogadott magyarázatot, miszerint a legjobb barátnője öngyilkosságot követett el. Hogy kiderítse, mi az igazság, egy tubus szájfény és egy régi varázskönyv segítségével véghez viszi azt, ami elképzelhetetlen: visszahozza a lányokat az életbe. Sajnos, mint kiderül, Riley, June és Dayton sem emlékeznek haláluk körülményeire. Vannak azonban befejezetlen ügyeik, amelyekkel még dolguk van. Erre mindössze hét napjuk maradt, amíg működik a varázslat, utána mindhármuknak vissza kell térnie a sírba. Milára hárul a nagy feladat, hogy féken tartsa a zavarodott és szórakozott zombilányok csapatát, ráadásul mielőbb meg kell találnia a gyilkosukat… még mielőtt az ismét lecsaphatna egy újabb áldozatra.


Véleményem:

Az utóbbi években viszonylag sok regény jelenik meg a boszorkányság témakörén belül, szinte számon tartani sem lehet a sok ifjúsági fantasy-történetet. Mégis, Lily Andersonnak sikerült felkeltenie az érdeklődésemet, ugyanis története középpontjában kifejezetten a wicca vallás és szemléletmód áll, ami hosszú ideje közel áll a szívemhez. Nem volt hát kérdés, hogy elolvassam első magyarul megjelent regényét, a Halhatatlan ​csajok klubját, ami egyszerre volt humoros, megható és helyenként egészen sokkoló is - vagyis valami olyasmi, amit egészen biztosan imádtam volna húsz évvel ezelőtt is olvasni, és még most is nagyon kellemes élményt nyújtott. 

A történet főhőse a latin-amerikai származású Mila Flores, aki éppen élete eddigi legnagyobb krízisét éli át. Nem sokkal korábban megtalálták legjobb barátnője holtesttét, és a nyomok alapján öngyilkosságnak könyvelték el az esetet. Mila sosem volt igazán népszerű, cikizték a túlsúlya miatt és azért is, mert Riley-val együtt boszorkánynak vallották magukat, így sokszorosan nehezedik rá a fájdalom, hogy elvesztette az egyetlen embert, aki mellette állt és akiben megbízott. Mila azonban a gyász mellett mást is érez, leginkább erős gyanakvást, főleg, mivel Riley halálát két másik állítólagos öngyilkosság is megelőzte pár nappal korábban. Főhősnőnk nem hisz a véletlenekben, ahogy abban sem, hogy barátnője el akarta dobni az életét, így veszélyes húzásra szánja el magát. Egy titokzatos régi könyvben olyan varázslatot talál, amivel fel lehet támasztani a halottakat, ő pedig próbát tesz, hogy kiderítse az igazságot és rendesen elbúcsúzhasson Riley-tól. Arra azonban nem számít, hogy barátnője nem egyedül fog érkezni a túlvilágról, hanem a másik két halott lánnyal együtt...


Bár az alaptéma tragikus és szomorú, mégis hamar rengeteg helyzetkomikum adódik abból, hogy Mila a természet törvényeivel dacol. Riley mellett a két másik lány, June és Dayton is feltámadnak egy hétre, akiket életükben egy cseppet sem kedveltek Miláék. Beképzelt és üresfejű alakoknak tartották őket, akik mindenkit lenéznek maguk körül, akik nem olyan tökéletesek, mint ők. Csakhogy ebben a helyzetben kénytelenek együttműködni egymással, főleg azért, mert a lányok nem emlékeznek arra, mi történt velük. A egyszerre morbid és humoros szituációt fokozza, hogy szükségük van Mila jelenlétére ahhoz, hogy megőrizhessék emberi alakjukat, ahogy távolodnak tőle, úgy kezdenek egyre zombiszerűbbé válni, amit persze nem lenne jó, ha valaki más is meglátna. Az idő egyre csak fogy, a lányoknak pedig mindent be kell vetni, hogy a logika, az együttműködés és egy csipetnyi mágia segítségével végre igazságot szolgáltassanak, és mindenki békében nyugodhasson. 

Két szempontból is érdemes értékelni ezt a regényt, és szerintem mind a kettő terén jól teljesített. Ha a krimi szálat és a gyilkossági nyomozást veszem alapul, az is egész korrektre sikeredett (nyilván nem árulok el semmit, de legyen elég annyi, hogy amikor kiderült az igazság, percekig hangosan "Mivaaaaan?!"-oztam a kanapén), igaz, voltak apróbb logikai hibák és felületesen eldolgozott szálak a történetben, de a csattanót így is elég ütősnek éreztem, és a könyv üzenete is megfelelően átjött. A másik szempont a regény lélektani oldala és maga a mondanivaló, ami szerintem sok fontos témát érintett, többek között a gyászt, az elengedést, önmagunk elfogadását és a másokról való ítélkezést. Nagyon tetszett, ahogy ez a kényszeredetten összeverődött társaság egyre jobban megismeri egymást, és minden lányról kiderülnek olyan dolgok, amiket még a legjobb barátaik sem feltétlenül tudtak róluk. Mindez sokszor humoros, abszurd, szórakoztató jelenetekkel párosult, ami számomra kihozott végeredménynek egy kifejezetten szórakoztató történetet, amit szinte egyhuzamban el lehet olvasni. 

Kellemes meglepetés volt a Halhatatlan ​csajok klubja, ami amellett, hogy egy kedves, kicsit bizarr ifjúsági történet, sok fontos üzenetet megfogalmaz a természet törvényeiről és az élet tiszteletéről. Rámutat, hogy érdemes túllátnunk a külsőségeken és minél inkább megismerni másokat a maguk teljességében, illetve érdemes nyitni a külvilág felé akkor is, ha már sokszor csalódtunk. Izgalmas, pörgős kis sztori, szerethető és egyedi karakterekkel, nem túl komoly, mégis feszült és váratlan fordulatokkal teli nyomozós szállal. Hétvégi kikapcsolódásnak tökéletes!

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki szereti a különleges főhősöket és a boszorkányos történeteket. 

Nyereményjáték:

Ha már Mila felébresztett pár zombit, akkor induljunk mi is zombikeresére! Találd ki, kire gondoltunk az egyes állomásokon, és a zombik nevét írd be a rafflecopterbe!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések