A ​Kamogava Kifőzde (értékelés és nyereményjáték)

 


Kasivai Hiszasi A Kamogava Kifőzde című regényében egy nem mindennapi étterembe kalauzolja el olvasóit. Egy közel sem átlagos helyről van szó, ahol olyan ételeket alkotnak újra, melyek a vendégek számára valamilyen okból különösen fontos. Ti milyen ételt kérnél a szakácstól és mit tennétek meg, hogy újra megkóstolhassátok a régi ízeket?
Tartsatok bloggereinkkel ezen az érzelmekkel és finom falatokkal teli turnén, és a végén megnyerhetitek a könyv egy példányát a General Press Kiadó felajánlásában!



Kiadó: General Press Kiadó, 2024
Oldalszám: 224 oldal
Eredeti cím: 鴨川食堂 (Kamogawa Shokudou)
Fordította: Mayer Ingrid
ISBN: 9789634528456


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Melyik az az étel, amiért bármit megtennél, csak hogy még egyszer megkóstolhasd?

Egy csendes kiotói mellékutcában van egy különleges étterem. A Koisi és édesapja, Nagare által vezetett kifőzde csodálatosan extravagáns ételekkel kényezteti a vendégeit. Ám nem ez a fő ok, amiért érdemes hozzájuk betérni…
Az apa-lánya páros ugyanis másféle szolgáltatást is nyújt. Zseniális nyomozói képességeik birtokában képesek újraalkotni egy-egy ételt a vendégeik múltjából: olyan fogásokat, amelyek a kulcsot jelenthetik az elfeledett emlékek felidézéséhez vagy a jövőbeli boldogság megtalálásához. Legyen az marharagu vagy makrélás szusi – az idő homályába vesző receptek étterme kapcsolatot teremt a múlttal, és utat mutat egy szebb élethez.

Véleményem:

Az utóbbi években több próbálkozásom is volt japán szerzők regényeivel, amikkel kapcsolatban összességében jók a benyomásaim, hiszen egy egészen más fajta kultúrát, értékrendszert és stílust képviselnek, mint amit a gyakrabban olvasott nyugati könyveknél megszoktam. Ráadásul egyre jobban szeretem az olyan történeteket, amikben központi szerepet töltenek be az ételek és azok emberi kapcsolatokra gyakorolt hatásai, így nem nagyon hezitáltam, hogy elolvassam-e Kasivai Hiszasi A ​Kamogava Kifőzde című kötetét. A szépséges borító (na meg az azon látható macska) sem volt utolsó szempont, így kíváncsian vártam, milyen élményt tartogat számomra a General Press Kiadó újdonsága. 


A viszonylag rövidke kötetben összesen hat fejezetet találunk, ezek mindegyike felfogható akár önálló történeteknek, melyekben ugyanazok a szereplők szerepelnek, mégis önálló egészként is megállják a helyüket. A címben is szereplő Kamogava Kifőzde amolyan családi vállalkozás Kiotóban, melyet a szakács, Nagare és a lánya, Koisi vezetnek. A kifőzdét nem könnyű megtalálni, persze az ember helyzeti előnyben van, ha forgatja a Szeszélyes Étlapok című folyóiratot, melyben egysoros hirdetés népszerűsíti a nem mindennapi szolgáltatást nyújtó étkezdét. Apa és lánya ugyanis nem csupán egy étlap menüjét szolgálják fel, hanem megrendelésre rekonstruálnak a vendégeknek olyan fogásokat, amik valamiért nagyon fontosak a számukra, és amiket már évek óta nem kóstolhattak, esetleg nem is igazán emlékeznek, hogyan készültek. Miután Koisi alaposan kikérdezi a megrendelőket, Nagare útra kel, hogy nyomozói múltját kamatoztatva kiderítse, hogyan készült az oly nagyra becsült étel, ami mellé végül felszolgálja kutatásai eredményét is. 

A hat történet a forgatókönyv szempontjából hasonló, hiszen adva van hat nagyon különböző személy, akik mégis mind ugyanarra vágynak: újra megízlelni egy ételt, ami visszaidézi a kedves emlékeket, vagy a régi boldog pillanatokat. Nagare általában két hetet kér megrendelőitől, amíg kinyomozza az adott receptet, majd amikor visszatér a vendég, elmeséli a fogás mellé, mire jutott a nyomozás során. Mégis minden történet más és más, hiszen emberi életekről és sorsokról van szó. Mindenkinek mást jelent a boldogság, és mindenkinek eltér az a boldog emlék is, amit szeretne felidézni a megrendelt étellel. A viszonylag rövid fejezeteket általában apa és lánya beszélgetése zárja le, amiből apránként körvonalazódik a közöttük lévő meghitt kapcsolat is. 

A regény alapötlete nagyon tetszett, nem olvastam még hasonló gasztroregényt, ahol az ételek és a nyomozás ilyen módon kapcsolódnak össze. Viszont az arányai kicsit mások voltak, mint amire eredetileg számítottam. Azt gondoltam, hogy egy kicsit erősebben jelen lesznek benne az érzelmek és az emberi sorsok, és persze ezek megjelennek, de valamivel több mélység szerintem jól állt volna a történeteknek. Ugyanakkor van, ami sokkal nagyobb hangsúlyt kap, ezek pedig az ételek maguk, nem csupán azok, amiket a vendégek rendelnek, hanem azok is, amiket a kifőzdében felszolgálnak a betérő számára még a nyomozás előtt. Nagyon részletesen olvashatunk különféle japán fogásokról, arról, milyen alapanyagokkal, hogyan készülnek. Egy idő után észrevettem, hogy ez több, mint puszta ismeretterjesztés, valahogy ennek a kultúrának sokkal mélyebb kapcsolata van az étellel, másfajta tisztelettel és szertartásossággal viszonyulnak hozzá, és meglepő módon azt vettem észre magamon az olvasás után, hogy én is más szemmel nézek arra, amit elfogyasztok. Olyan szempontból is izgalmas volt ez, hogy sok ételnek utánanéztem, hiszen a legtöbb eddig számomra teljesen ismeretlen volt. 

Összességében érdekes, eredeti könyvet olvashattam, tényleg csak az hiányzott, hogy egy kicsit még mélyebbre menjen, még érzékenyebben ábrázolja az emberi érzelmeket. Nagare karaktere szimpatikus volt, míg Koisival nehezebben barátkoztam meg, de lehet, hogy ennek az az oka, hogy őt magát, a személyisége rétegeit nem igazán ismertem meg a hat történetből. Kíváncsi leszek, hogy a Kiadó folytatja-e a sorozatot, mert ahogy látom, japánul már tíz rész is megjelent belőle, lehet, hogy azokat olvasva ez változni fog a jövőben és jobban belelátunk majd apa és lánya életébe is, illetve lehet, hogy akkor a történet íve is jobban kidomborodik, mint ebben a hat fejezetben. Én mindenesetre azt hiszem, adni fogok egy esélyt a folytatásnak is, mert a hiányosságok ellenére látok fantáziát a sorozatban. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? A japán regények és gasztronómia szerelmeseinek, akik szívesen olvasnának egy nagyon sajátos nyomozóirodáról.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban további japán szerzők köteteinek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a rafflecopter-doboz megfelelő helyére beírjátok a regény címét!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"Csakhogy zord, könyörtelen világ ez. És láttam egy kislányt, amint lehunyt szemmel magához szorítja a régi, barátságos világot, amelyről a szíve mélyén tudja, hogy nem maradhat fenn, mégis kapaszkodik belé, és könyörög, hogy soha ne engedje el."

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.17. Könyv és más
03.19. KönyvParfé

Megjegyzések