Apró ​irgalmak (értékelés és nyereményjáték)



Dennis Lehane hosszú kihagyás után végre új regénnyel jelentkezett, ami a ‘70-es évek bostoni iskolai szegráció forrongó időszakába repíti az olvasót. A Viharsziget, az Egy pohárral a háború előtt, a Sötétség, fogd meg a kezem, és Hideg nyomon nagyszerű írójának új regénye igazi klasszikus lehet a krimirajongók könyvespolcán. Tarts velünk, és a Blogturné Klub három bloggerével, és nyerd az Agave Könyvek által felajánlott nyereményt. 




Kiadó: Agave Könyvek, 2024
Oldalszám: 320 oldal
Eredeti cím: Small Mercies
Fordította: Rusznyák Csaba
ISBN: 9789635982240


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A Viharsziget ​és a Titokzatos folyó világszerte ünnepelt szerzője egy új mesterművel tér vissza családi szeretetről, alattomos hatalomról, forrongó gyűlöletről és mindent elemésztő bosszúról Boston történetének egyik legviharosabb epizódjával a háttérben.

1974, a nagy nyári hőhullám idején. Egy este Mary Pat tinédzser lánya, Jules nem jön haza. Ugyanazon az estén holtan találnak egy fiatal fekete fiút, akit rejtélyes körülmények közt gázolt el a metró.

A két esemény egymástól függetlennek tűnik, Mary Pat azonban a gyermeke utáni kétségbeesett keresés közben olyan dolgokra bukkan, amelyeket jobb lett volna nem feltárni – kérdezősködése zavarja Marty Butlert, az ír maffia főnökét és a neki dolgozó embereket, akik nem nézik jó szemmel az üzletükre fenyegetést jelentő kutakodást. A háttérben pedig ott lüktet és forrong a város állami iskoláinak erőszakkitörésekhez vezető deszegregációs törekvése.

Az Apró irgalmak szenzációs thriller, a bűnözés és hatalom brutális tablója, valamint az amerikai rasszizmus sötét szívének bátor portréja. Olyan delejező és kíméletlen könyv, amilyet csak Dennis Lehane tud írni.


Véleményem:

Bár Dennis Lehane kimondottan népszerű írónak számít a thriller műfaján belül, bevallom, én korábban még semmit sem olvastam tőle. Amikor először láttam meg az Apró irgalmak borítóját, a hangulata, a cím és a Kiadóba vetett bizalmam győzött meg arról, hogy olvasni akarjam, csak később jöttek azzal kapcsolatban az információk, hogy ettől a szerzőtől bizony érdemes is olvasni. Így tulajdonképpen tiszta lappal, elvárások nélkül vágtam bele ebbe a regénybe, és most nagyon boldog vagyok, hogy elmondhatom, erre a könyvre vártam január óta, hogy végre beüssön az év első, mindent elsöprő, kiemelkedő olvasmánya. 


Történetünk 1974-ben játszódik Bostonban, ahol a lakosság különböző csoportjai szegregáltan élnek a különböző városrészekben. Főszereplőnk, a negyvenkét éves Mary Pat az ír bevándorlók közösségéhez tartozik, és a közösség többi tagjához hasonlóan felháborodással fogadja az új oktatási reformot, miszerint a színes bőrű és fehér gyerekek integrációját oly módon igyekeznek elősegíteni, hogy átbuszosztatják a tanulókat egymás iskoláiba. A rövid felvezetésből tűpontos képet kapunk arról, hogy a commonwealthi emberek milyen körülmények között élnek, hogy a legnagyobb nyomor és szegénység közepette és milyen erős öntudattal rendelkeznek, és mennyire képesek gyűlölni mindent, ami kicsit is eltér attól, amit a közösségük képvisel. Az izzasztó nyári forróság és a buszoztatással kapcsolatos kezdeti hőbörgés megbízhatóan előrevetíti, hogy hamarosan valami szörnyűség fog bekövetkezni, és a felszín alól valami nagyon sötét fog előtörni. 

Az első katalizátor be is robban, amikor egy éjjel egy fekete fiú meghal a fehérek lakta városrészben. Augustus Williamsont a metró ütötte el, viszont nagyon úgy tűnik, hogy halála nem baleset volt. Ezzel egy időben Mary Pat tizenhét éves lánya, Jules nem jön haza egy éjjel, a nő pedig egyre kétségbeesettebb, hogy vajon mi történhetett vele és van-e valami köze a metrónál történt eseményekhez. A kezdetben ártatlan kérdezősködés és nyomozás egyre különösebb szálakat fejt fel, képbe kerül a helyi maffiabanda és a kábítószer-kereskedelem, egy ponton túl pedig Mary Pat úgy dönt, már nincs vesztenivalója, és mindent feláldoz annak érdekében, hogy igazságot szolgáltasson és megismerje a teljes történetet arról a bizonyos éjszakáról. 

Az első dolog, amit kiemelnék ebben a történetben, a fantasztikus stílus és írásmód. Legyen szó egyszerű leíró részekről, karakter-ábrázolásról vagy belső monológokról, Lehane elképesztően ír, és szinte képtelenség akármelyik ponton is letenni a regényt. Nagyon erős a történet atmoszférája, a forró, bűzös nyár, a lusta mozdulatlanság és a felszín alatt burjánzó düh bekúszik a bőrünk alá, hogy már mi magunk is úgy érezzük, történjék bármi, de ennek az elviselhetetlen feszültségnek így vagy úgy, de vége kell, hogy legyen. Mary Pat hihetetlenül egyedi és érdekes karakter. Egyáltalán nincs benne semmi szimpatikus, korlátolt, önző és erőszakos nő, ugyanakkor egy ponton túl elkezdjük a magunkénak érezni az igazságérzetét, és képtelenek vagyunk nem neki drukkolni, amikor saját kezébe veszi a dolgok irányítását. Az egyedüli kérdés, hogy létezik-e itt megváltás számára vagy bárki más számára, vajon az apró irgalmak képesek-e felülírni generációk dühét és bűneit, és végül eljuthat-e a történet valamiféle nyugvópontra, ami feloldozást nem is, de talán beletörődést kínálhat a közösségnek vagy épp az olvasónak. 

A regényben nagyon jó aránnyal keverednek a különböző tartalmak és témák. Markánsan megjelennek benne fontos társadalmi kérdések, mint például a rasszizmus vagy a kisvárosi közösségek rugalmatlan gondolkodása. Ugyanakkor a személyes sorsok is kellően ki vannak domborítva, Mary Pat mellett jobban megismerhetjük az ügyben nyomozó rendőr életét is. Az akciódúsabb jelenetek is nagyon jól lettek adagolva, főleg úgy, hogy amikor éppen nem történik semmi, az is inkább vihar előtti csend, ami ugyanúgy ösztökél a további olvasásra. Összességében tényleg csak azt mondhatom, hogy ez egy remekül megírt, izgalmas és mélyen elgondolkodtató regény, amiben szerintem sokféle olvasó meg fogja találni a számításait, különösen akkor, ha valami nem mindennapi élményre vágyik, ami egyszerre kavar fel és gondolkodtat el az emberi lélek legsötétebb oldaláról. Ezek után kizárt, hogy ne szerezzem be a szerző további köteteit! 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy zseniálisan megírt, egyszerre elgondolkodtató és végtelenül izgalmas thrillert olvasni. 

Nyereményjáték:

A zseniális Dennis Lehane sötét és kegyetlen világát már nem egyszer megmutatta filmes forgatókönyvekben is, illetve sok regényéből is készítettek már filmet vagy sorozatot. A következő nyereményjátékban minden bloggernél találsz egy-egy filmkockát, ami Dennis Lehane nevéhez kapcsolódik. A te feladatod az lesz, hogy beírd a Rafflecopter dobozba, hogy melyik filmről vagy sorozatról van szó és máris esélyed van megnyerni a turné végén a könyvet.  
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:




a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.19. Könyv és más
03.21. Olvasónapló

Megjegyzések