Királylány születik (értékelés és nyereményjáték)

 



Milyen mesével indítanál élete útjára egy királylányt vagy egy királyfit? Boldizsár Ildikónak a Naphegy Kiadónál megjelent mesekönyvei erre a kérdésre adnak egy-egy választ. Tarts a Blogturné Klub két bloggerével, s ismerd meg a Királylány születik és a Királyfi születik csodálatos történetét. Ha rád mosolyog a szerencse, a miniturné végén választhatsz egyet a mesekönyvek közül a Kiadó felajánlásában!




Kiadó: Naphegy Kiadó, 2023
Oldalszám: 36 oldal
Illusztrálta: Szegedi Katalin
ISBN: 9789634760672


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Minden kislány királylánynak születik. És a mesékből tudjuk, hogy a királylányok születésénél gyakorta bábáskodnak tündérek, akik megáldják az újszülöttet.

A kisbabák a szívükben őrzik ezeket a jókívánságokat, ám ahogy telnek-múlnak az évek, lassanként megfeledkeznek róluk.

Boldizsár Ildikó és Szegedi Katalin azonban emlékszik, és ebben a könyvben elmeséli nekünk, hogy milyen kincset rejt a kislányok szíve…


Véleményem:

A Boldizsár Ildikó köteteivel induló blogturné keretében ezúttal a Királylány születik című mesekönyvről szeretnék kicsit bővebben mesélni. A két kötet közül ezt hagytam másodjára, mert szerettem volna párom kislányával együtt elolvasni, amire sort is kerítettünk a hétvégén. Nem gondoltam volna a Királyfi születik után, hogy ezt az élményt még lehet fokozni, de az az igazság, hogy ez a könyv olyan volt számomra, amit csak nehezen tudtam anélkül felolvasni, hogy könnyek szöknének a szemembe. Az tehát már biztos, hogy én ezentúl mindenkinek erősen ajánlani fogom, hogy szerezze be ezt a két csodát, a továbbiakban pedig azt is kifejtem, miért gondolom ennyire különlegesnek őket. 


Míg a Királyfi születik elsősorban a kisfiúkat szólította meg, addig a Királylány születik értelemszerűen a kislányokat, de ennél a kötetnél is fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy olyan univerzális értékek jelennek meg benne, ami alapján én sem korhoz, sem nemhez nem kötném sarkosan. A történet szerint mindig, amikor egy kislány születik a világon, az égi királylányok összegyűlnek, hogy áldást mondjanak rá. A könyv tulajdonképpen ezen vezet végig bennünket, a lapokon megismerhetünk kilenc különleges királylányt, akik mind egy-egy természeti jelenséghez, tájhoz vagy élőlényhez kötődnek. Találkozhatunk Auritával, a csillagok gyermekével, Berigolával, a hegyek lányával, vagy éppen Sittával, a szél szülöttével. Az adott oldalakon nem csak azt tudhatjuk meg, hogy ezek a királylányok milyen képességekkel rendelkeznek vagy mihez kapcsolódnak, hanem azt is, milyen kincseket ajándékoznak a megszületett kislányoknak, és mire tanítják őket. 


Szerintem már önmagában a koncepció, miszerint minden kislány (vagy éppenséggel minden ember) értékes és különleges, fontossá teszi ezt a könyvet. A mai világban sajnos igen erősen lehet azt tapasztalni, hogy nagyon hamar elkezdenek bennünket valamihez hasonlítani, és túl korán szembesülünk azzal, mások szerint milyennek kellene lennünk ahhoz, hogy szépek, okosak, elégedettek vagy boldogok legyünk. Annyira fontos lenne átadni a gyerekeknek azt, hogy ne a múlandó, felszínes dolgokban lássák meg az értékeket, hanem önmagukban, szeretteikben és az őket körülvevő természetben, és úgy éreztem, ez a könyv abszolút partner ennek közvetítésében. 

Nagyon tetszett, hogy minden egyes királylány valamilyen természeti jelenséghez vagy élőlényhez kapcsolódik, és hogy a mese azt üzeni, az eső, a szél, a hegyek, az állatok a testvéreink, akikkel harmóniában kellene élnünk. Ha csak egyvalamit taníthatnék meg minden gyereknek, az az lenne, hogy szeresse a természetet és benne önmagát, és ez annyira szépen visszaköszönt az égi királylányok áldásaiból. Az csak hab a tortán, hogy Szegedi Katalin illusztrációi fantasztikusak, itt talán kicsit vidámabb a képi világ, mint a Királyfi születik című kötetben, hiszen a királylányok között is akadnak bohókásabbak. Emellett minden oldal tökéletes művészi érzékkel lett összeállítva, a szöveg és a képek harmonikus egységet alkotnak, az egész könyv valami mélységes szépséget, nyugalmat és békességet áraszt, így tökéletes választás este elalvás előtt. 


Összességében nagyon boldog vagyok, hogy ezt a két könyvet elolvashattam és a polcomon tudhatom, és már most biztos vagyok benne, hogy sokszor elő fognak kerülni. Bevallom, a bennem élő kislánynak legalább akkora szüksége volt ezekre az üzenetekre és áldásokra, hiszen néha hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, mik az igazán fontos dolgok az életben. Ritkán hat és érint meg ennyire mélyen gyermekkönyv, mint Boldizsár Ildikó két kötete, és abszolút csak ajánlani tudom mindenkinek, aki számára fontos a minőségi tartalom, a szépséges üzenet és a lenyűgöző illusztráció. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Elsősorban, de nem kizárólag kislányoknak és lányos családoknak, de egyébként mindenkinek, aki egy kívül-belül gyönyörű gyerekkönyvet szeretne a polcán tudni. 

Nyereményjáték:

A turné állomásain Boldizsár Ildikó további könyveinek nyomába eredünk, melyek a Kiadó gondozásában jelentek meg. Ezek közül néhányról már olvashattál blogturné keretében is. Minden állomáson találtok egy-egy fülszövegrészletet. A feladat, hogy a könyv címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

A mesék évszázadok óta azért születnek meg, hogy megőrizzék a legnemesebb érzéseket és élni segítsenek az embereknek. Kötetünk meséi – legyenek azok népmesék vagy klasszikus mesék – egytől egyig a szeretetről szólnak, arról az érzésről, amelyből legnagyobb hiány van mai világunkban.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.25. Szembetűnő
03.30. Könyv és más

Megjegyzések