Snöfrid Virágvölgyből - Északfölde ​teljesen hihetetlen megmentése (értékelés és nyereményjáték)

 


A sokunk által szeretett német gyermekkönyvíró, Andreas H. Schmachtl újabb bájos és kalandos történetét olvashatjuk a Manó Könyvek jóvoltából. Ismerjétek meg Snöfridet Virágvölgyből, aki eleinte maga sem gondolta volna, hogy veszélyes kalandra indul a komisz trollok ellen, és derítsétek ki bloggereinkkel együtt, hogyan sikerül megmentenie az elveszett hercegnőt! Természetesen most is érdemes velünk játszani, hogy esélyetek legyen megnyerni a Kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: Manó Könyvek, 2024
Oldalszám: 232 oldal
Eredeti cím: Die ganz und gar unglaubliche Rettung von Nordland
Fordította: Szalay Zsuzsanna
Illusztrálta: Andreas H. Schmachtl
ISBN: 9789635844562


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egy snöfrid semmit sem szeret jobban a nyugalomnál. De, amikor az éjszaka közepén három kis tündéremberke jelenik meg az ajtóban, az csak egy dolgot jelenthet: mindenképpen több izgalmat, mint amennyit Snöfrid szeretne. Gunilla hercegnőt elrabolták és Snöfridnek – éppen Snöfridnek – kellene megmentenie őt. Ehhez hosszú, kalandos útra indul, hűséges társaival együtt, hogy legyőzze a veszélyeket és kiűzze a csúnya, gonosz trollokat Északföldéről. Mire észbe kap, a hihetetlen kaland már el is kezdődik Snöfrid számára…


Véleményem:

Andreas H. Schmachtl nevével először akkor találkoztam, amikor felbukkant a radaromon a Négy ​évszak a Vadrózsa utcában című Alma Magdi-könyv. Az elképesztően bájos, kicsit a klasszikus mesekönyvek képi világát megidéző kötet hamar belopta magát a szívembe, így nem volt kérdés, hogy a szerző újonnan megjelent mesekönyvét, az Északfölde ​teljesen hihetetlen megmentését is szeretném megismerni. Bár nem gondoltam volna, hogy ez lehetséges, de ennek a mesének a főhősét, Snöfridet még jobban megszerettem, mint az említett Alma Magdit, és hivatalosan is új kedvencet avattam ezzel a végtelenül helyes, kalandos és mókás történettel. 


Történetünk a messzi északon játszódik, és három nagyobb tartalmi egységben, azon belül összesen harminc fejezetben kerül elbeszélésre. Kalandunk első állomásaként megérkezünk Virágvölgybe, erre a csendes, nyugodt és szép vidékre, ahol a könyv főhőse, Snöfrid él a barlangjában. Eleinte sokat gondolkodtam, vajon milyen állat is lehet Snöfrid...esetleg hód, rozsomák vagy menyét? A szerző azonban hamar eloszlatja a kétségeinket, és megerősít benne, hogy Snöfrid márpedig nem más, mint egy snöfrid, egyike ezeknek a különleges lényeknek, akik furcsa képességekkel rendelkeznek és nagy dolgokra hivatottak, annak ellenére, hogy ha főhősünket kérdezzük, ő az első fejezetekben biztos inkább a nyugalomra szavazna, mint az izgalmakra és a kalandokra. Na de ne szaladjunk ennyire előre. 

A történet elején megismerhetjük Snöfrid napi rutinját, otthonát és kedvelt elfoglaltságait, amibe alapvetően nem tartozik bele, hogy apró tündérembereket mentsen meg. Mégis ez történik, ezzel beindítva a különleges események láncolatát. A különös kis emberkék felkeresik barátunkat, és a segítségét kérik, ugyanis egy gonosz szörnyeteg, Asgrimur elrabolta III. Olaf király lányát, ráadásul a trollokkal is szövetkezett, így a királyságban senki sincs biztonságban. Elmondásuk szerint ez olyan probléma, amit csak egy snöfrid képes megoldani, így ha nem is kicsattanó lelkesedéssel, de Snöfrid megtölti kis táskáját útravalóval, és felkerekedik, hogy segítsen a bajba jutott hercegnőnek. Útja során számtalan kalandba csöppen, megismerkedik más szereplőkkel is, a végén pedig ő maga is ráébred arra, hogy sokkal többre képes, mint azt valaha gondolta volna. 

Bár nem mondanám, hogy rettenetesen pörgősen indul a cselekmény, engem mégis az első oldalaktól magába szippantott Snöfrid története. Ez egy igazi, békebeli mese, ami szépen lassan csordogál, van időnk alaposan megismerni főszereplőnket, hogy aztán egy életre a szívünkbe zárjuk. Persze ahogy haladunk előre, azért egyre izgalmasabb történésekbe keveredünk, és többet megtudunk a titokzatos Asgrimurról és szándékairól is. A szöveg szerintem nagyon igényes és szórakoztató, az pedig külön tetszik, hogy vannak olyan rétegei, mélységei is, ami miatt a felnőtt olvasó is kifejezetten jókat derülhet. A másik, amit muszáj kiemelnem, a képi világ és az illusztrációk. Én nagyon szeretem, ha egy szerző saját maga illusztrálja a meséjét, Andreas H. Schmachtl figurái pedig valami elképesztően aranyosak, ha valaki szereti pl. Beatrix Potter vagy Jill Barklem könyveit, akkor biztosan nem fog csalódni ebben sem. Arról a kis meglepetésről nem is beszélve, hogy az oldalak felső részén lévő illusztrációk életre kelnek, ha elkezdjük pörgetni a lapokat...


Összességében imádtam ezt a könyvet, Snöfrid pedig egy életre belopta magát a szívembe, és úgy éreztem, a végére már én is pontosan tudom, mit kell érteni egy-egy szűkszavú hümmögése alatt. :) A borítón található 4+-os megjelölést kicsit korainak érzem, szerintem 6-7 éves kortól válik igazán érthetővé és szórakoztatóvá a történet, felső határ viszont tényleg nincsen. Nagyon-nagyon drukkolok, hogy a Manó Könyvek hozza el nekünk a sorozat többi kötetét is, mert úgy érzem, ennyi nem volt elég, és nagyon szeretnék további kalandokba bonyolódni Snöfriddel és társaival. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki egy izgalmas, igényes és bájos mesekönyvet szeretne olvasni. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban a Manó Könyvek kínálatából szemezünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“A duzzogás egy olyan erő, amivel a halandó gyerekek meggyőzik a szüleiket valamiről.”
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.05. Könyv és más 
03.07. Szembetűnő
03.08. This is my (book) universe
03.09. Csak olvass!
03.11. KönyvParfé

Megjegyzések