A ​Shadow in the Ember – Árnyék a parázsban (értékelés és nyereményjáték)

 


A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Jennifer L. Armentrout Hús és tűz sorozatának első részét A Shadow in the Ember - Árnyék a parázsban címmel. A Vér és hamu sorozat világában játszódik ez az előzmény történet, melyben a kiválasztott Sera hercegnőnek hazája megmentése érdekében el kell csábítania és meg kell ölnie a Halál Ősi Lényét. Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában. 




Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2024
Oldalszám: 656 oldal
Eredeti cím: A Shadow in the Ember 
Fordította: Eszes Rita
ISBN: 9789635975969


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ejtsd ​szerelembe, válj a gyenge pontjává, végezz vele…

Seraphena Mierel az ősi lények fátylába burkolva született, a Sors ígérte Szűzként, ezért a jövője sosem volt az övé: születése előtt kiválasztották, hogy alanya legyen egy kétségbeesett alkunak, amelyet őse kötött a népe megmentése érdekében. Serának hátra kell hagynia az életét, és a Halál Ősi Lényének kell felajánlkoznia hitvesül.

Ám Sera valódi sorsa egész Lazania legjobban őrzött titka: ő nem a jól védett Szűz, hanem egy bérgyilkos, akinek egyetlen küldetése van – és egyetlen célpontja: a Halál Ősi Lénye. Ha kudarcot vall, a királyságát lassú pusztulásra ítéli a Rothadás keze által.

Sera mindig is tudta, hogy ki ő. Kiválasztott. Hitves. Orgyilkos. Fegyver. Egy kísértet, aki sosem ölthetett saját formát, mégis vérben ázik. Egy szörnyeteg. Egészen addig, amíg ő el nem jön érte… Amíg a Halál Ősi Lényének sorsa össze nem fonódik az övével. És a férfi csábító érintése olyan szenvedélyt lobbant fel benne, amilyet soha nem élt még át, és amit nem is érezhetne iránta. De Serának sosem volt választása.


Véleményem:

Az elmúlt években nagyon megszerettem Jennifer L. Armentrout Vér és hamu című sorozatát, annak ellenére, hogy a műfajon belül sok, látszólag hasonló regényt találhatunk, én sok szempontból eredetinek, ráadásként remekül megírtnak tartom ezeket a köteteket. A nemrég befejezett Az aranyozott csontkorona után azt hittem, hosszú várakozásnak nézek elébe, így kellemes meglepetésként ért, hogy egy spin-off sorozat formájában visszatérhetek a regény világába. A ​Shadow in the Ember – Árnyék a parázsban időben korábban játszódik, viszont egy önmagában is teljes értékű sorozat nyitókötete, így azokat is bátorítok az elolvasására, akiknek a másik sorozat eddig valamiért kimaradt. 


A történetünk főhőse Seraphena Mierel, vagyis Sera, aki élete első tizenhét évét annak fényében élte le, hogy Kiválasztott, és Szűzként az a sorsa, hogy egy nap a Halál Ősi Lényének felesége legyen. Ugyanakkor mindez nem csupán az Ősi Lény és az uralkodócsalád közötti alku része: a felszín mögött ott húzódik egy titkosabb cél is, miszerint Serának magába kell bolondítania a természetfeletti teremtményt, hogy aztán végezhessen vele, ezzel mentve meg otthonát, Lazaniát. A lány soha nem gondolta úgy, hogy lenne más választása, családja is folyamatosan azt érezteti vele, hogy ez az egyetlen dolog, ami célt és értelmet ad az életének, így nem igazán tud mit kezdeni a helyzettel, amikor a szertartásra kijelölt napon az Ősi Lény megjelenik, és közli, hogy esze ágában sincs hitvest választani maga mellé. 

Sera élete ezután megváltozik, már maga sem tudja, mégis milyen sorsot szántak neki, de egyelőre még nem adja fel a reményt, hogy egyszer beteljesítse a feladatát. Mindeközben Lazaniában különös gyilkosságok kezdődnek. Az áldozatok halandók, az elkövetők pedig istenek, Sera pedig úgy érzi, nem nézheti tétlenül tovább a mészárlást. Már éppen valami elképesztő meggondolatlanságot művelne (ami egyébként, mint meglátjuk, eléggé jellemző rá), amikor egy rejtélyes idegen, a magát Ashnek nevező férfi közbelép. Kettejük sorsa szép lassan összefonódik, főhősünk pedig rájön, hogy a dolgok nem olyan fekete-fehérek, mint ahogy neki mesélték, sem az istenekkel és ősi lényekkel, sem saját személyével és szerepével kapcsolatban. 

Nehéz úgy írni a történetről, hogy ne lőjek le benne semmilyen poént, de azt mindenképpen kiemelném, hogy a világépítés itt is egészen remek az adott műfajhoz mérten - persze ez abból a szempontból várható volt, hogy a már ismert univerzumban játszódik. Talán annyi hiba felróható a kötetnek, hogy a sémáit tekintve nagyon hasonló, mint a Vér és hamu, ha nem is lehet egyenlőségjelet tenni a szereplők közé, azért Sera és Poppy nagyon hasonló karakterek. Ash-t kimondottan megkedveltem, tetszett, hogy kellően összetett a figurája, és a mellékszereplők között is akadt olyan, akit a szívembe zártam. Ebben a történetben is el vagyunk látva bőven természetfeletti lényekkel, különösen a drakeneknek örültem, és hát mellettük sikerült egy-két olyan visszataszító és ijesztő lényt is felvonultatni, amik kellően sötétté varázsolták a regényt. Ahogy a korábbi sorozatnál is megszokhattuk, Armentrout fokozatosan adagolja az információkat, hogy aztán a főszereplőkkel kapcsolatban kiderüljön egy sor titok és váratlan fejlemény, az viszont kimondottan tetszett, ahogy a kötet végére szépen összeérnek az információk, és sok minden érthetőbbé válik a Vér és hamuból is. 

Szerintem a cselekmény eléggé pörgős volt, én nem éreztem nagyobb üresjáratokat a könyvben, annak ellenére, hogy a szöveg nagy részét sokszor Sera belső monológjai teszik ki. Mivel én hajlamos vagyok elfelejteni a részleteket, nekem jót tett, hogy a világgal, istenekkel és ősi lényekkel kapcsolatban sok volt az ismétlés, és úgymond a főhőssel együtt fedezhettem fel ennek az univerzumnak a titkait - amiknek egy része persze ismerős volt, mégis derültek ki újabb részletek és összefüggések. Sera személye részben megosztó lehet, meglehetősen makacs és meggondolatlan, de ennél szembetűnőbb, hogy rengeteget kérdez. Engem ez utóbbi a korábban ismertetett okokból nem zavart, de el tudom képzelni, hogy van, aki számára bosszantó lehet. Szerettem viszont Sera és Ash kapcsolatának alakulását, ahogy szép lassan egyre több titkot osztanak meg egymással. Természetesen a szenvedélyes jeleneteket sem kell az olvasóknak nélkülöznie, szerintem ebben a kötetben ez most egész mérsékelt és megfelelő arányban jelent meg. Egy szó, mint száz, a fél csillag levonás csak amiatt jár részemről, hogy nem éreztem úgy, hogy nagyon mást vagy többet ad, mint az előző sorozat, de ettől eltekintve szórakoztató, izgalmas és fordulatokban gazdag regényt olvashattam. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mivel nem függenek szorosan össze, akár azoknak a new adult fantasy-rajongóknak is jó szívvel ajánlom, akik nem olvasták a Vér és hamu köteteket. 

Nyereményjáték:

A regény beleolvasóját érdemes elolvasnotok, így könnyen megválaszolhatjátok minden állomáson a kérdéseinket. A feladat a szokásos, a megoldást írjátok be  a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Hogy hívják Sera dajkáját?

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések