Királyfi ​születik (értékelés és nyereményjáték)

 


Milyen mesével indítanál élete útjára egy királylányt vagy egy királyfit? Boldizsár Ildikónak a Naphegy Kiadónál megjelent mesekönyvei erre a kérdésre adnak egy-egy választ. Tarts a Blogturné Klub két bloggerével, s ismerd meg a Királylány születik és a Királyfi születik csodálatos történetét. Ha rád mosolyog a szerencse, a miniturné végén választhatsz egyet a mesekönyvek közül a Kiadó felajánlásában!




Kiadó: Naphegy Kiadó, 2023
Oldalszám: 36 oldal
Illusztrálta: Szegedi Katalin
ISBN: 9789634760665


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

"Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy királyfi... Egész nap az utcákat járta, és amikor ráköszöntek az emberek, nagyot sóhajtott, s csak annyit mondott: - Ó, ha tudnátok, milyen nagy az én bánatom!"
Hogy mi bántja a királyfit?
Megtudhatjuk Boldizsár Ildikó és Szegedi Katalin gyönyörű, mitikus hangulatú eredetmeséjéből, mely azt üzeni minden kisfiúnak: Te is királyfinak születtél!


Véleményem:

Boldizsár Ildikó csodaszép mesekönyveivel már hosszú évek óta szemezek, ezért nagyon megörültem, amikor a blogturné keretein belül lehetőségem volt megszerezni és elolvasni őket. Egyébként is a polcaim legbecsesebb darabjai a szépen illusztrált kötetek, de úgy érzem, a Szegedi Katalin képeivel kiegészített könyvek még ezen belül is kiemelt helyen fognak szerepelni. Ebben a bejegyzésben a Királyfi ​születik című mesekönyvről olvashattok, mely ideális választás lehet minden kisfiú és szüleik számára, és ami engem is teljesen magával ragadott és elvarázsolt. 


Mielőtt belelapoztam volna ebbe a kötetbe (vagy a Királylány születik című párjába), nem tudtam pontosan, milyen típusú könyvről lesz szó. Az olvasás során kiderült, hogy ez nem a szó klasszikus értelmében vett mesekönyv, inkább egyfajta útravaló vagy eredettörténet, mely gyönyörűen meséli el egy királyfi történetén keresztül, hogy mik azok az értékek, amiket minden kisfiúnak (de tulajdonképpen akár minden gyermeknek) érdemes átadnunk, aki a világra érkezik. A könyv elején megismerjük az imént említett királyfit, akinek látszólag mindene megvan, két hűséges társa pedig két holló, akiket Gondolkodónak és Emlékezőnek hívnak. A madarak jóvoltából a királyfi sok mindent megtanult élete során, írni, olvasni, számolni, megjavítani dolgokat, ismeri a természet és a világ keletkezésének titkait. Azt azonban nem tudja, hol volt, mielőtt megszületett, és ez szomorúvá teszi. 

A két holló ennek hallatán felkerekedik a királyfival együtt, hogy segítsenek neki megfejteni a nagy titkot. Szép sorra felkeresik az ég és a föld számtalan madarát, mindegyiknél beszélve kicsit arról, mitől olyan különlegesek és mit tanítottak a királyfinak, mielőtt megszületett. Szó esik a hajnalmadár bátorságáról, a vörösbegy nagylelkűségéről, vagy éppen a hattyúk hűségéről, míg meg nem látogatnak összesen kilenc állatot, melyek kilenc fontos értéket, tulajdonságot képviselnek. A különös utazás végére pedig végre a királyfi is megtudja, milyen értékes örökséggel rendelkezik, és mennyi mindent tanulhat a csodálatos madaraktól. 


Maga a történet mindössze ennyi, ugyanakkor nagyon mélynek éreztem az egészet, tele szépséggel. A könyv szövege szerintem kellően rövid és érthető ahhoz, hogy akár már kisebb gyerekeknek is olvashassuk, ugyanakkor a többféle jelentésréteg miatt felső korhatár nélkül élvezetes lehet bárki számára. Nekem nagyon tetszik, hogy bár alapvetően elsősorban fiúknak szól ez a kötet, a benne szereplő értékek teljesen univerzálisak. Ráadásul a királyfinak szánt titkok sem sztereotípiákra épülnek, nem csupán olyan, férfiasabbnak mondott tulajdonságok jelennek meg köztük, mint a bátorság vagy az erő, hanem ott van például a hűség, a jókedv vagy a nagylelkűség. Ezek összességében tényleg olyan jellemet körvonalaznak, ami kortól és nemtől függetlenül bárki számára építő lehet. 


Nagyon tetszett a kötet hangulata, van benne valami időtlen és talán kicsit melankólikus is, de pont ezek miatt én hihetetlenül szépnek találtam. Nagyon sokat tesznek hozzá a szöveghez Szegedi Katalin gyönyörű képei, amik egyszerre árasztanak magukból bölcsességet és szelídséget. Az, hogy a történetben kiemelt szerepet kaptak a madarak, külön közel áll a szívemhez, és elmosolyodtam, amikor a királyfi vállán Odin hollóit pillantottam meg (az ilyenek miatt is mondom, hogy többféle rétege van a könyvnek, és mindenki találhat benne kedvére valót). Ha valaki különleges ajándékot szeretne egy fiúcska számára, szerintem tökéletes választás ez a kötet, de tényleg azt gondolom, hogy bármilyen nemű gyerkőc számára szép, nyugodt hangulatú történet ez, amit érdemes többször is elővenni az évek során.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Elsősorban, de nem kizárólag fiúknak és fiús családoknak, egyébként pedig mindenkinek, aki szereti a gyönyörűen illusztrált, hangulatos gyerekkönyveket.

Nyereményjáték:

A turné állomásain Boldizsár Ildikó további könyveinek nyomába eredünk, melyek a Kiadó gondozásában jelentek meg. Ezek közül néhányról már olvashattál blogturné keretében is. Minden állomáson találtok egy-egy fülszövegrészletet. A feladat, hogy a könyv címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Kőrösi Csoma Sándor a gyerekkora óta készült rá, hogy megtalálja a magyarok őshazáját. Álma beteljesítésére sok-sok nélkülözéssel, tizenhárom nyelv megtanulásával és a teste edzésével készült fel. Amikor elindult Magyarországról, maga sem tudta, mit talál majd útja végén. Vajon eléri a célját? Vajon jól gondolja, hogy keletről származnak a magyarok? Vajon talál ott valakit, aki a magyarhoz hasonló nyelvet beszél?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.26. Könyv és más
03.28. Szembetűnő
03.30. Könyv és más

Megjegyzések