A ​kiskutya, aki méhecske akart lenni (értékelés és nyereményjáték)



Talán már senkinek sem kell bemutatni Millit a kis mopszot. Ebben a bájos sorozatban a kiskutya mindig újabb és újabb kalandokba keveredik, ez pedig ebben a részben sincs másként. A kiskutya nagyon izgatottá válik, mikor először találkozik a méhekkel és el is határozza, hogy méhecskévé akar válni. Tartsatok velünk, kísérjük el a kis mopszot ezen az úton, tanuljunk együtt a méhekről és ha pedig nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát. 



Kiadó: Manó Könyvek, 2024
Oldalszám: 160 oldal
Eredeti cím: The Pug Who Wanted to be a Bumblebee
Fordította: Boczán Bea
Illusztrálta: Nina Jones, Artful Doodlers
ISBN: 9789635844739


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Milli nagyon izgatott, mert egy méhcsalád költözik a kertbe. A kis mopsz sok mindent megtud ezekről a hasznos rovarokról, például azt is, hogy a kaptárban mindenkinek megvan a maga feladata, és hogy csakis összehangolt csapatmunka eredménye lehet a finom, édes méz. Annának egy tudományos projektet kellene összeállítani a barátnőivel, de sajnos nem igazán tudnak megegyezni a témát illetően, mindenki másról szeretne mesélni. Végül a lányok a kiskutya segítségével rájönnek, hogy a megoldás végig ott zümmögött az orruk előtt.


Véleményem:

Bella Swift A kiskutya, aki... című sorozatából eddig csak A ​kiskutya, aki unikornis akart lenni című első kötetet olvastam, de már az elég volt ahhoz, hogy megszeressem a kedves kis mopszot, Millit, és kíváncsian várjam, milyen kalandokba fog megint keveredni. A Manó Könyvek gondozásában megjelent legújabb, A ​kiskutya, aki méhecske akart lenni című könyvben kedvenc mopszunk ezúttal a szorgos kis rovarok bőrébe szeretne bújni, a kis olvasók pedig indirekt módon rengeteg információt tudhatnak meg a méhekről.


A történet kezdetén Milli és gazdijai ellátogatnak egy farmra, ahol nagyon megtetszenek a családnak a méhek és a róluk való gondoskodás. A gyerekek apukája elhatározza, hogy ők is befogadnak egy méhcsaládot, hogy legyen mézük. Milli izgatottan várja az új lakók érkezését, és már előre örül annak, milyen jókat fog játszani a sárga-csíkos rovarokkal. Sőt, szíve mélyén reméli, hogy a méhek őt is megtanítják, hogyan változhatna méhecskévé, hogy ő is olyan hasznos állattá válhasson, mint a farm többi lakója.

Bár Milli szokás szerint nagyon lelkes és tele van kíváncsisággal és szeretettel, a dolgok nem egészen úgy alakulnak, ahogy elképzelte. Először is, méhecskének lenni sokkal nehezebb és bonyolultabb, mint gondolta, főleg úgy, hogy neki nem sikerül virágport gyűjtenie a lábacskáira, és ráadásul a nektár sem ízlik neki. Csüggedését csak fokozza, amikor megpróbál segíteni a méheknek, ők viszont megijednek tőle és összecsipkedik. És ha még ez sem lenne elég, Milli gazdija, Anna tudományos projektre készül az iskolában, de nem sikerül összedolgoznia a barátaival és félő, hogy minden kudarcba fullad. Vajon  jóra fordul végül minden és Milli is rájön arra, hogyan segíthet? Kiderül, ha elolvassátok a könyvet.


Nagyon megszerettem Milli karakterét, egy igazi csupaszív szeretetgombóc, amivel vicces kontrasztot alkot naivitása és az, hogy mindig belekeveredik valami galibába. De emellett a történetnek számos egyéb erénye is van, amiért érdemes elolvasni. Leginkább az tetszett, hogy borzasztó sok információt megtudhatunk belőle a méhekről, arról, hogyan élnek, dolgoznak, hogy kell velük bánni és mi mindenre használható a méz. Nagyon szeretem, amikor indirekt módon ennyi ismeretet közvetít egy mese, és ilyen módon formálja a gyerekekben a környezettudatosságot. 

A szöveg nem túlságosan sűrű vagy bonyolult, így fejezetenként haladva akár már kezdő olvasók is megpróbálkozhatnak vele, főleg, ha szeretik az aranyos, állatos történeteket. Mivel a sorozat részei nem függenek össze szorosan egymással, nyugodtan kézbe veheti az is, aki még egy kötetet sem olvasott Milliről. Nina Jones és Artful Doodlers illusztrációi remekül kiegészítik a szöveget, összességében egy jó hangulatú, mégsem felszínes történetet alkotva, ahol az új ismeretek mellett egyéb tanulságok is megjelennek, például a csapatmunkáról vagy a kompromisszumokról. Én nagyon élveztem ezt a mesét, és a jövőben remélem, hogy sort keríthetek Milli többi kalandjára is!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Kisiskolás kortól mindenkinek, aki szeretne egy bájos és mókás kutyás történetet olvasni, vagy többet megtudni a méhekről.

Nyereményjáték:

Mivel a könyvben fontos szerepet játszanak a méhek, így a mostani játékunkban is rájuk koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
A méhészetekben ugyan főként mézet termelnek, de természetesen nem csak ezt találhatjuk meg a kínálatukban. Mondjatok egy dolgot, amit egy méhészetben termelhetnek még. 
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.07.: Csak olvass!
03.09.: Könyv és más
03.11.: Szembetűnő
03.13.: Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések