A ​hatalom törékeny szálai (értékelés és nyereményjáték)

 



Egykor négy világ létezett, melyeket egyetlen város, London kötött össze, de a mágia túlburjánzása miatt le kellett zárniuk egymás előtt a kapuikat. V. E. Schwab legújabb sorozatában találkozhatunk a megmaradt mágusokkal, akik képekesek utat nyitni a Fehér London, Szürke London és Vörös London között!
Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit gondolnak A hatalom szálai sorozat első részéről, és ne felejtsetek el játszani se! Két szerencsés olvasónk megnyeri A hatalom törékeny szálai regényt az Agave Könyvek kiadónak hála.



Kiadó: Agave Könyvek, 2024
Oldalszám: 636 oldal
Eredeti cím: The Fragile Threads of Power
Fordította: Sárpátki Ádám
Illusztrálta: Hegyi Péter
ISBN: 9789635982035


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egykor ​négy világ létezett, és úgy simultak egymásra, mint egy könyv lapjai. Mindegyiket átjárta a csodálatos hatalom, miközben egyetlen város kötötte össze őket: London.

A mágia azonban túl gyorsan burjánzott, a világok pedig önvédelemből rákényszerültek, hogy bezárják a kapuikat egymás előtt. Az idők során aztán megritkult azon mágusok száma is, akik még képesek voltak kinyitni ezeket a kapukat.

Napjainkban már csak háromról van tudomásunk: Kell Mareshről Vörös Londonból, Szelina Bardról Szürke Londonból, és Holland Vosijkről Fehér Londonból.

Megjelenik azonban Fehér Londonban egy új mágus, Kosika, és váratlanul elfoglalja a trónt. A fiatal királynő hajlandó vérrel táplálni a városát – még a sajátjával is –, ám ezzel olyan óriási erőt szabadít fel, amely felett nem biztos, hogy képes uralkodni.

Eközben Vörös London királyi családjának életét lázadók fenyegetik, akik a királyság intézményének ledöntésével akarják kiegyenlíteni a hatalmi viszonyokat.

A régi barátok és új ellenségek szövedékében ráadásul felbukkan egy lány, aki egy rejtélyes szerkezet birtokába jut. A lányt Tesnek hívják, és szokatlan képességével az összes világot veszélybe sodorhatja.

V. E. Schwab, az Addie LaRue láthatatlan élete szerzőjének új könyve káprázatos és izgalmas epikus fantasy, amely visszatér A mágia árnyalatai világába, de az előzmények ismerete nélkül is tökéletesen olvasható.


Véleményem:

V. E. Schwab számos kötete huppant már a polcomra az elmúlt években, de eddig csak az Addie ​LaRue láthatatlan élete és a Gallant voltak, amik sorra is kerültek. Bevallom, A hatalom törékeny szálai elsősorban a borítójával fogott meg, és csak később, miután a kívánságlistámra repült, tudatosodott bennem, hogy ez A mágia árnyalatai sorozat folytatása. Mivel több helyen is olvastam, hogy a két sorozat nem szigorúan függ össze egymással, úgy döntöttem, nem lesz itt gond, és ha esetleg megtetszik a történet, még mindig elolvashatom a korábbi trilógiát, amíg várok az új részre. Nos, az olvasás után kicsit felemás érzéseim vannak ezzel kapcsolatban, mert ugyan tény, hogy valóban érthető és élvezhető önállóan is ez a sorozat, de azért én többször éreztem úgy olvasás közben, hogy valószínűleg eggyel nagyobb élmény lenne, ha betartottam volna a megjelenés sorrendjét. 


A Schwab által felépített világ grandiózus, látványos és hihetetlenül részletgazdag. Én nagyon szeretem azokat a történeteket, ahol a párhuzamos világok és a mágia egyszerre jelennek meg (személyes kedvencem hasonló témában Az Úr sötét anyagai trilógia), itt pedig kifejezetten ötletesnek találtam, ahogy a felsorakoztatott négy világ megjelenik, középpontjukban az alternatív Londonokkal. A fülszövegből kiderül, hogy régen ezek a világok még szépen egymásba simultak, azonban az egyensúly felbomlásának és mások hatalomvágyának köszönhetően kénytelenek voltak lezárni határaikat egymás elől, hogy csak a kiválasztott kevesek, az antarik legyenek képesek kaput nyitni közöttük. A regényben hét évvel később vesszük fel a fonalat, mint ahogy A mágia árnyalatai trilógia véget ért, azzal pedig valamelyest meg kell dolgoznunk, hogy apránként felfedezzük, mik is történtek akkoriban, ami nem csupán a cselekmény szempontjából releváns, hanem azért is, mert több főszereplő sorsa folytatódik ebben a sorozatban. 

Két szereplő, Kell és Szelina ismerős lehet azoknak, akik olvasták az előzményeket, az ő sorsuk Vörös Londonhoz kötődik. Kell az ott uralkodó király fivére, akinek nem csak azzal kell megküzdenie, hogy annak idején elveszítette mágikus képességei jó részét, hanem azzal is, hogy fivére életét fenyegeti a Kéznek nevezett titkos társaság. Egy másik történetszálon találkozunk egy fiatalemberrel, aki egy rejtélyes és nagyhatalmú tárgyat tulajdonít el, csak hogy a tárgy megsérült, így fel kell keresnie a szintén különleges képességekkel rendelkező fiatal lányt, Test. Tes képes arra, hogy lássa a mágia finom szövedékét, ezáltal pedig bármit megjavítson, ami elromlott. A veszély abban rejlik, hogy ezúttal viszont egy olyan tárgy kerül a kezébe, aminek ereje akár egész világokat pusztíthat el. Szintén új szereplő Tes mellett a történetben Kosika, aki igen fiatalon fedezte fel elképesztő erejét, azóta pedig Fehér Londonban uralkodik. Az írónő viszonylag hosszasan építi fel a környezetet és a szereplők karakterét, és miután már magabiztosabban mozgunk a világokban, akkor kezdi csak el a főszereplők sorsát szorosabban összefűzni, hogy kiderüljön, kinek milyen szerepet szán a mágia kényes egyensúlyának történetében. 

Ami szerintem az elsőszámú pozitívum, hogy elképesztően igényesen van megírva a történet. Még a kisebb mellékszereplők karaktere sem elhanyagolható, és bár tűnhet úgy, hogy túl hosszan időzünk el az "alapozásnál", ez sok szempontból szükséges ahhoz, hogy igazán elmerülhessünk ebben a nagyszerűen kidolgozott világban. Nagyon tetszett a mágia természete, az, ahogyan az elemi mágia és a varázslat megkülönböztetésre kerül, szeretem, amikor sikerül úgy megfesteni egy fantasztikus univerzumot, hogy az ember számára teljesen természetes legyen mozogni benne. Ami viszont kicsit nehézkes volt, az az előzmények ismeretének a hiánya. Valójában tényleg nem feltétlenül szükséges ismerni ahhoz, hogy élvezhessük ezt a regényt, viszont több dolog kapcsán éreztem a hátrányt (csak egy példa: Kell karaktere kifejezetten közel állt hozzám, ismerős számomra az érzés, amikor valaki elveszít olyasmit, ami alapjaiban határozza meg a személyiségét vagy az életét. Ugyanakkor azt is éreztem, hogy mennyivel többet adna, ha ott lettem volna vele az előzmények során, és pontosan átlátnám, mit hogyan éltek meg bajtársaival, és ahhoz képest milyen irányban változott az elmúlt hét évben). Az is sok idő volt, mire megértettem, mi történt a múltban a különböző világokkal, de ez önmagában még nem baj, alapvetően szeretem, ha apránként kell összeraknom magamban a teljes képet. 

A cselekmény, bár lassan bontakozik ki, a regény második felében kárpótol bennünket, ráadásul a befejezés is arra sarkallja az embert, hogy minél előbb ismerni akarja a folytatást. Én úgy érzem, hogy ez a sorozat nagyon sok potenciált rejt magában, viszont az is biztos, hogy szeretném elolvasni A mágia árnyalatait, mielőtt folytatnám - és erre valószínűleg meg is lesz minden lehetőségem, hiszen arra még várnunk kell egy darabig. Azt pedig le kell szögeznem, hogy minimális kritika ide vagy oda, V. E. Schwab átlagon felüli színvonalon ír, fantasztikus világokat álmodik meg, és képes a mágiát olyan módon ábrázolni - annak minden lehetséges következményével együtt-, amitől számomra hiteles, érzékeny szerzővé válik. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Alapvetően mindenkinek, aki szeretne egy igényes, nagyszerűen felépített mágikus világban kalandozni, viszont mindenképpen érdemes kartávolságban tartani A mágia árnyalatai sorozatot is, ha még nem olvastuk. 

Nyereményjáték:

A mostani játékunkban olvasnotok kell! A kiadó oldalán találtok egy röpke beleolvasót A hatalom törékeny szálaiba, aminek az elolvasása után könnyedén megválaszolhatjátok az állomásokon található kérdéseket.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Melyik történet a kereskedő fiának a kedvence?

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
14 - Könyv és más
17 - Dreamworld
20 - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések