Ollie ​hazatalál (értékelés és nyereményjáték)



Legtöbbünk még felnőtt fejjel is emlékszik gyerekkori legkedvesebb játékára, amit mindenhová magával vitt, s ami talán már születésétől mellette volt. Ollie és Billy története pont ezeket az érzéseket és élményeket szeretné feleleveníteni egy rendkívül kedves és gyönyörűen illusztrált kötetben. 
Tarts bloggereinkkel, hogy megismerhesd a két barátot, s esélyed legyen nyerni egy példányt a könyvből.



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2024
Oldalszám: 304 oldal
Eredeti cím: Ollie's Odyssey
Fordította: Gyurkovics Máté
Illusztrálta: William Joyce
ISBN: 9789634574323


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Egy ​játék sokkal több lehet, mint egy tárgy, amivel elszórakoztatjuk magunkat. Csoda válhat belőle.”

A játékok titkos birodalmát számtalan rejtély szövi át.

Ezek egyike a Játékok Becsületkódexe, ami azóta létezik, amióta vannak kisgyerekek.

Rejtély az is, milyen varázslat útján lesz valamiből egy gyerek kedvenc játéka. Ez a legnagyobb elismerés, amit a Játékvilág egy tagja kaphat.

Ollie különleges játék, Billy anyukája saját kezűleg varrta, hogy az Billy életének fontos része legyen. Ollie aztán annak rendje és módja szerint Billy legjobb barátja, bizalmasa, játszótársa és igen, „kedvence” lett.

Játékvilágban azonban gonoszok is élnek, közülük is a legrettegettebb gaztevő Zozó, a bohóckirály. Ő és a csatlósai, az alamuszok, megfogadták, hogy elrabolnak minden kedvenc játékot, és addig tartják őket fogva, amíg el nem felejtik a gazdáikat, és örökre el nem kallódnak.

Amikor Ollie is fogságba esik, Billynek ki kell mentenie a kedvencét Zozó föld alatti csarnokából, az erdő mélyén, az éjszaka közepén.

Egy séta a fák közt még soha nem rejtegetett ekkora izgalmakat! Kalandos történet a bátorságról és a barátságról! Éld át! Neked szól.


Véleményem:

Egy igényes és különleges ifjúsági történetre sosem tudok nemet mondani, így volt ez akkor is, amikor először megpillantottam William Joyce Ollie ​hazatalál című kötetét. Persze ekkor még nem tudhattam semmit a tartalomról, de a borító és a fülszöveg hangulata valahogy azt sugallta, hogy rendkívüli élményben lesz részem, és szerencsére nem is kellett csalódnom. Ollie és Billy története örökre belopta magát a szívembe, őszintén nem tudom, mikor fogok túl öregnek számítani az ilyen könyvekhez, de úgy érzem, ezt akárhány évesen is ugyanezzel a lelkesedéssel tudnám elolvasni. 


A történetünk két kis főhőse egy kisfiú és kedvenc plüssállata, Ollie. Ollie-t (aki amolyan nyuszimedveféle szerzet) annak idején még Billy édesanyja készítette, hogy legyen valaki, aki mindig vigyáz a kisfiára, a két jó barát pedig azóta elválaszthatatlan. Rengeteg mókában és "hatajmasnagy kajand"-ban volt már részük, ugyanazokat a dolgokat szeretik és ugyanazoktól félnek, így Billy életébe ugyan beléphet bármilyen új játék, számára a kedvenc mindig Ollie marad. Éppen innen indul a regény fő problémája, ugyanis egy nap Billy és szülei egy esküvőre hivatalosak, ahová Ollie-t csak a hátizsákjában viheti magával a kisfiú. Emiatt nem veszi észre, amikor egy óvatlan pillanatban a komisz alamuszok támadásba lendülnek, és elrabolják Ollie-t, hogy magukkal vigyék királyukhoz, a gonosz Zozóhoz, kinek legfőbb célja, hogy elválassza a kedvenc játékokat a gazdáiktól. 

Billy nagyon megrémül, amikor otthon rájön, hogy Ollie nincs meg, és hiába ígérik meg a szülei, hogy másnap visszamennek érte, a kisfiú nem nyugszik, és az éjszaka leple alatt kisurran otthonról, hogy megkeresse barátját. Ezzel párhuzamosan követhetjük Ollie kalandjait is, aki a legkülönfélébb akadályokba ütközik, igyekszik elszökni a gonosz Zozó elől, de egy idő után úgy tűnik, ő lesz az, akinek barátja megmentésére kell sietnie, a roncstelepi tárgyakból verbuválódott rögtönzött hadsereg segítségével. Természetesen nem árulhatom el, pontosan hová fog kifutni ez a nagy kaland és mi fog történni hőseinkkel, de arra mindenki felkészülhet, hogy egy egyszerre bájos, vicces, mégis szívbe markoló történetet választ, aki emellett a könyv mellett teszi le a voksát. 


A gyerekek és kedvenc játékaik között egészen különleges kapcsolat áll fent, és ezt a kapcsolatot a szerzőnek sikerült nagyon hitelesen ábrázolnia. Olvasva Billy érzéseit Ollie iránt nekem is eszembe jutott számtalan kedvencem (akik persze most is a szobámban csücsülnek), ahogy a fájdalom is, amit akkor éreztem, amikor valamelyikőjüket elveszítettem. Bár Billy részéről veszélyes ötlet, hogy Ollie keresésére indul, és a valóságban biztosan nagy bajba kerülne miatta, a regényben inkább csak azt támasztotta alá, milyen bátor kisfiú, aki annak ellenére is barátja segítségére siet, hogy az éjszaka igen félelmetes, tele furcsa zajokkal és lényekkel. Nekem nagyon tetszettek a történet helyszínei, különösen a Szomorúparknak nevezett, lepusztult vidámpark, ami ugyan cseppet sem vidám, de cserébe borzasztó erős atmoszférájú színhely volt. Szintén nagyon tetszett az alamuszok karaktere, nem csupán a képi megjelenítésük, hanem maga az ötlet miatt, hogy kik ők és miért jöttek létre. 


Az egyetlen dolog, ami kicsit elbizonytalanít, hogy vajon hány éves kortól ajánlanám. Az az igazság, hogy itt legalább annyira számít, milyen típusú gyerkőc lesz az olvasó, mint az életkor, mert azért a történetben vannak sötétebb, ijesztő jelenetek. Tulajdonképpen a rajzok képi világa sem mondható teljesen vidámnak, azzal együtt, hogy ez volt az egyik legkülönlegesebb, legegyedibb illusztráció, amit gyerekkönyvben láttam. Én azt gondolom, hogy aki szerette Rowling A ​karácsonyi malac című történetét (ami a sztori szempontjából eléggé hasonló), az ebben sem fog csalódni, mert egyébként egy sok értéket felvonultató, izgalmas és mély meséről van szó, szépséges és bravúros nyelvezettel, amiből sokat tanulhatunk a barátságról, hűségről és bátorságról. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Kisiskolás kortól mindenkinek, aki szeretne egy csodaszépen illusztrált könyvet olvasni egy nem mindennapi kalandról. 

Nyereményjáték:

A regény beleolvasóját érdemes elolvasnotok, így könnyen megválaszolhatjátok minden állomáson a kérdéseinket. A feladat a szokásos, a megoldást írjátok be  a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Mi vált ki biztonságérzetet Ollie-ból?

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.13. - Csak olvass!
03.21. - Könyv és más
03.23. - KönyvParfé

Megjegyzések