Abigél (értékelés és nyereményjáték)

 


A Blogturné Klub bloggerei Szabó Magda klasszikus ifjúsági regényei közül három kötettel szeretné megismertetni az ifjú olvasókat a Móra Könyvkiadó segítségével. Az Álarcosbál, az Abigél és a Születésnap a mai napig méltán népszerű regények az olvasók széles körében. Az Abigél blogturné négy állomását követve a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában. 



Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 368 oldal
Illusztrálta: Németh Gyula
ISBN: 9789636033064


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ginával, ​Vitay tábornok elkényeztetett kislányával 1943 őszén megfordul a világ. El kell hagynia otthonát, iskoláját, barátnőit – méghozzá a legnagyobb titokban, búcsú nélkül. El kell szakadnia édesapjától, aki soha sem hagyta még magára korán anya nélkül maradt, egyetlen gyermekét. Mintha forgószél repítené a kislányt messze Budapesttől, messze mindentől, ami eddigi életét jelentette, az árkodi kollégium komor falai közé.
Az erődre emlékeztető kollégium szigorú fekete-fehér világa tilalmakkal veszi körül a kislányt, rákényszeríti a maga érthetetlen és elfogadhatatlan törvényeit. S Gina hiába lázad, hiába szökne, menekülne innen, valami mégis maradásra kényszeríti, valami, amit nem tudott, s amit meg kellett tudnia ahhoz, hogy önként vállalja a rabságot.
Hogyan is igazodjék el egy tizenöt éves kislány ebben a súlyos felnőtt-titkoktól terhes világban? Hogyan illeszkedjék be a lányok közösségébe, hogyan osztozzék gyerekes örömeikben, mint vegye ki részét ártatlan tréfáikból? Talán neki is hinnie kell a naiv árkodi diáklegendában, amelyet a kertben álló szobor alakja köré fontak a lányok? Írjon talán ő is levelet Abigélnek, a korsós lány szobrának, aki mindig segít a bajbajutottakon, a rászorulókon?


Véleményem:

Vannak olyan történetek, amik meghatározzák azt, akik vagyunk, akár azért, mert a gyermekkorunk egy fontos szakaszához kapcsolódnak, akár azért, mert életünk során időről időre előkerülnek, hogy aztán mindig felfedezzünk bennük valami újat. Számomra ilyen Szabó Magda Abigél című regénye, amit először még kiskamasz koromban olvastam, és azóta is rendszeres időközönként sort kerítek rá, vagy éppen a belőle készült, egyébként zseniális négy részes sorozatra. Nagyon örültem, hogy egy blogturné keretein belül újra elővehetem, és végre azt is pótolhatom, hogy írjak a blogon erről a számomra rendkívül kedves történetről. 


1943 őszén járunk az időben. A főszereplőnk, Vitay Georgina tizennégy éves lány, aki imádott katonatiszt apjával és francia nevelőnőjével élt együtt budapesti lakásukban, amíg egy nap kihúzzák a talpa alól a talajt, és egész addigi élete megváltozik. Édesapja nem árulja el neki, mi okból, de a távoli Árkodra küldi bentlakásos intézetbe, mondván, hogy a háború és a munkája miatt ő nem tud vele annyit foglalkozni, amennyit kellene. Gina szorongással és kétségekkel telve készül új életére, ahol teljesen másfajta szokások és elvárások várnak rá, mint amiket eddig megszokott, ráadásul azzal a fiatal katonával sem találkozhat többet, aki elkezdett neki udvarolni nagynénje táncestjein.

A Matula püspökről elnevezett leánynevelő intézet minden tekintetben szigorúbb, mint a kislány el tudta volna képzelni: saját holmijából, megszokott ruháiból, külsejéből semmit sem tarthat meg, ezentúl diakonisszák figyelik minden lépését, ráadásul apjával is csak telefonon érintkezhet. A többi lány kedvesen fogadja, de Gina számára ez nem nyújt vigaszt, ő a régi életét akarja visszakapni, matulás társait naiv, butuska lányoknak tartja, akiknek fogalmuk sincs az igazi életről. Így esik meg, hogy amikor osztálytársai az évnyitó után feleségül mennek a leltárjegyzékhez, Gina teljesen kikel magából, amikor hozzá akarják adni az üres terráriumhoz, és el is árulja társait az igazgatónak. Ezután nincs kegyelem, a lányok teljesen hátat fordítanak neki, főhősünk pedig megtapasztalja, milyen érzés teljesen egyedül lenni egy ilyen szigorú helyen, a háború közepette, ahol az egyetlen reménysugár az intézet kertjében álló szobor, Abigél, akinek korsójába időről időre beledugják a lányok legtitkosabb kívánságaikat és segélykiáltásaikat. És Abigél segít, bár Gina először ezt is gyerekes butaságnak tartja, de hamarosan a szobor szól hozzá, ő pedig megérti, hogy tábornok édesapja mekkora áldozatot vállal a háborúban, számára pedig miért olyan fontos, hogy ne nehezítse meg a dolgát és maradjon biztonságban az egyetlen helyen, ami meg tudja védeni őt. 

Annyira sok rétegű ez a történet, bár ez tulajdonképpen nem újdonság annak, aki olvasott már Szabó Magdától. Mégis, valahogy mindig ez lesz a legkedvesebb történetem tőle, mert rengeteg érték, probléma és élethelyzet örök érvényű benne. Ginával könnyű volt annak idején azonosulni, látni az ő szemével a Matula rideg és szigorú világát, és a többi lányt, akik a maguk módján igyekeznek megtölteni vidámsággal és játékkal a komor falakat. És persze ott vannak a felnőttek, az engedékenyebb és szigorúbb tanárok, Kalmár, aki olyan jóképű és hazafias, hogy nem lehet nem imádni, Kőnig, akit mindenki csak kinevet feledékenysége és engedékenysége miatt, és persze Horn Mici, az egykori növendék, az egyetlen, aki szembe mer szállni a szigorú igazgatóval, hogy egy kis vidámságot csempésszen a növendékek életébe. Szerettem Zsuzsannát a rendíthetetlen hitéért és szigorú szeretetéért, de talán kicsit meglepő módon, immár felnőtt, pedagógus fejjel Torma Gedeont szeretem mindenek felett, aki ugyan néha egészen szélsőséges szigorról vagy érzéketlenségről tesz tanúbizonyságot, mégis bebizonyítja egy ponton, hogy ha kell, bárkivel szembeszáll, hogy azokat a gyerekeket megvédje, akiket az ő oltalmára bíztak. 

Bár a háború csak közvetett módon jelenik meg a történetben, mégis rengeteg aspektusáról szó esik, a fiatalok pedig Ginával együtt ébredhetnek rá arra, hogy semmi sem fekete vagy fehér, és valójában mekkora áldozatokkal jár egymással harcolni. És persze ott vannak azok a kérdések, témák, amik minden ember sajátjai, legyen szó egy új közösségbe való beilleszkedésről, az első szerelemről, csalódásról, félelemről vagy bátorságról. Szabó Magda fantasztikusan írta meg ezt a könyvet, melynek megszámlálhatatlanul sok mondata égett örökre az elmémbe és a szívembe, és amiben minden egyes alkalommal találok olyasmit, amit korábban nem vettem észre vagy amin elgondolkodhatok. Bár nem modern vagy mai, én azt gondolom, hogy tökéletesen időtlen olvasmány, amit bármikor szívesen adnék egy tinédzser kezébe. Ha pedig valaki esetleg eddig kihagyta volna, a regény után mindenképpen nézze meg Zsurzs Éva csodálatos tévésorozatát, ami szerintem a magyar filmtörténet egyik legjobban sikerült adaptációja, igazi színészóriások közreműködésével. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy időtlen, csodás ifjúsági regényt olvasni a felnőtté válásról, a bátorságról és a hűségről.

Nyereményjáték:

Játékunk során a regényből válogatunk idézeteket, ismerd fel, melyik karakter mondta, és a nevét írd be  a  rafflecopter doboz megfelelő sorába. (Segítség: Moly.hu-n mind szerepel)
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"Ha baj van, miért nem hozzám fordulsz? Nem a tied az egyetlen titok, amit őrzök."
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.02 Könyv és más
03.04 Szembetűnő
03.06 Spirit Bliss - Sárga könyves út

Megjegyzések