Az ​első hazugság (értékelés és nyereményjáték)



Ashley Elston csavaros és fordulatos thrillere, Az első hazugság egy sok titkot őrző fiatal nő történetét mutatja be, kinek élete fenekestül felfordul, mikor úgy tűnik, valaki elvette tőle a személyazonosságát. Ha kíváncsiak vagytok a rejtélyre, tartsatok négy bloggerünkkel a turné állomásain, és nyerjétek meg a General Press Kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: General Press Kiadó, 2024
Oldalszám: 328 oldal
Eredeti cím: First Lie Wins
Fordította: Fügedi Tímea
ISBN: 9789634528319


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Miután az első hazugság elhangzott, a legtöbben hisznek benne. Annak kell a legerősebbnek lennie. Az a legfontosabb. Az egyetlen, amit muszáj kimondani.”

Evie Porternek mindene megvan: fehér kerítéssel körülvett kertes ház, puccos baráti társaság és a tökéletes férfi. Csak egyetlen bökkenő van: Evie Porter nem létezik.
A nő Mr. Smithtől, a titokzatos, ismeretlen kilétű főnökétől kapta ezt a személyazonosságot a legújabb megbízatáshoz, hogy kiderítsen mindent egy louisianai kisvárosról és az ott élő emberekről. Különösen a célszemélyről, Ryan Sumnerről.
Ryan azonban idővel mélyen eltemetett érzéseket hoz felszínre Evie-ből, aki egy számára mindaddig elérhetetlennek hitt életről kezd fantáziálni. Csakhogy ezúttal nem hibázhat, különösen a legutóbbi munkája után. Evie-nek egy lépéssel a múltja előtt kell járnia a jövőjéért folytatott küzdelemben, hiszen most minden eddiginél nagyobb a tét: saját maga.

Reese Witherspoon könyvklubjának ajánlásával.

Véleményem:

Ashley Elstontól korábban még nem olvastam semmit, viszont a General Press Kiadó gondozásában megjelent krimiket szeretni szoktam,  így mindenképpen próbát akartam tenni Az első hazugság című regénnyel. A fülszöveg alapján egy olyan történetre számítottam, ahol a véres gyilkolászás helyett inkább a lélektani mozzanatokon és a más jellegű feszültségeken van a hangsúly, és ezt meg is kaptam: bár a regény lassan épül fel és nem kimondottan dúskál a pörgős jelenetekben, de összességében egészen eredeti és izgalmas élményt nyújtott. 


A regény elején megismerjük Evie Portert, a fiatal nőt, aki éppen most költözik össze sikeres és jóképű barátjával, Ryan-nel. Ugyanakkor az is kiderül már az első oldalakon, hogy Evie nem az, akinek kiadja magát, jó pár éve egy magát Mr. Smith-nek nevező rejtélyes férfinak dolgozik, aki különböző megbízásokat ad neki - a legutóbb éppen azt, hogy derítsen ki mindent Ryan Sumnerről. Az évek során Evie megszokta, hogy mindig alkalmazkodnia kell új életéhez, munkájához és szerepéhez, és ez eddig nem is okozott gondot neki, viszont hirtelen nem tud mit kezdeni a helyzettel, amikor egyszer csak felbukkan az ismeretségi körében egy másik nő, aki ellopta az eredeti személyazonosságát. Vajon ki ő, kinek dolgozik és mit akar? És ami ennél is fontosabb, mit fog lépni Evie, aki úgy tűnik, mindig legalább három lépéssel az olvasó előtt jár?

Az az igazság, hogy ez tipikusan egy olyan regény, aminek a cselekményéről nem érdemes sokat elárulni, mert fokozatosan bomlik ki, sok fordulatot foglalva magában. Őszintén szólva a kötet körülbelül kétharmadáig fogalmam sem volt, mi fog kisülni az egészből, de azt nagyon élveztem, hogy egyre jobban megismerhetem Evie-t és a múltját. A fejezetek váltakozva követik egymást, sokat megtudhatunk a nő korábbi munkáiról és esetleges kudarcairól, ami alapján a jelleme is kirajzolódik előttünk. A múltban játszódó jelenetek segítik azt is, hogy a végén megértsük, hova fut ki a történet, illetve mik pontosan a főszereplőnk legfőbb indítékai. 

Bár voltak olyan momentumai a regénynek, amikor úgy éreztem, kicsit elrugaszkodik a realitástól, de igazság szerint ez nem különösebben zavart, mert vitt magával a cselekmény. Evie karaktere eleinte kicsit távoli volt számomra, de ahogy egyre jobban megismertem, könnyebb volt azonosulni vele. Az írónő jól ábrázolta, ahogyan vívódik, hiszen hiába tudja, hogy jelenlegi élete is csak egy munka, egyre inkább érzi, hogy jó lenne megállapodni, és hogy talán ő is megérdemelne végre egy normális életet. Nos, hogy ez végül sikerül-e vagy sem, az természetesen csak a regény végére derül ki.

Őszintén szólva szerettem ezt a történetet, mert annak ellenére, hogy nem a látványos akciókon van a hangsúly, jó volt a dinamikája, és amiatt, hogy ennyire lassan alakul ki a végső kép, folyamatosan hajtott előre, hogy tudni akartam, mire megy ki a játék. Sokáig homály fedi, milyen veszély leselkedik a főszereplőre, az viszont kimondottan tetszett, hogy Evie-t nem ejtették a fejére, és igyekszik minden eshetőségre felkészülni, egy lépéssel mindig mások előtt járva. Nagyon kíváncsi voltam, hogy a többi szereplő valódi szerepéről mi fog kiderülni a történet során, az pedig szimpatikus volt, hogy alapvetően egyik figura sem fekete vagy fehér, hiszen mindenkinek van valami titkolnivalója vagy sötét foltja a múltjában. Nekem ez tipikusan olyan olvasmány volt, amit szívesen magammal vinnék a strandra vagy amivel szívesen eltöltök egy hétvégét, nem rejtett magában óriási magasságokat, de kellemesen szórakoztatott. Könnyed pszicho-thrillerek rajongóinak jó szívvel ajánlom.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak az olvasóknak, akik szeretik a könnyedebb, lélektani thrillereket és az erős női karaktereket. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban a General Press Kiadó további kötetei után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"A krimikben a legtöbbször a pénz vagy a szerelem az indíték?"

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.15. Könyv és más 
03.21. This is my (book) universe

Megjegyzések