Akhilleusz dala (értékelés és nyereményjáték)


Néhány évvel ezelőtt jelent meg magyarul először Madeline Miller különleges mitológiai témájú regénye, az Akhilleusz dala, idén pedig már új, keményborítós kiadásban, és egy különleges extra novellával kiegészítve vehetjük a kezünkbe a regényt a General Press jóvoltából. Tarts a Blogturné Klub öt bloggerével, ismerd meg ezt az egyszerre modern, mégis ősrégi történetet, és nyerd meg a regény egy példányát is!
Kiadó: General Press, 2020

Oldalszám: 392 oldal
ISBN: 9789634524175
Eredeti cím: The Song of Achilles
Fordító: Szigeti Judit, Tóth Bálint Péter

A könyvet ITT tudod megrendelni!





Fülszöveg:

Gyönyörű ​történet istenekről és istennőkről, királyokról és királynőkről, halhatatlanságról és az emberi szívről. A fiatal Patroklosz királyok sarja, mégis száműzik otthonából, amikor akaratlanul egy fiú halálát okozza. Az ifjú a híres-neves hős, Péleusz király udvarába kerül, ahol együtt nevelkedik a király fiával, Akhilleusszal. Az aranyszőke hajú herceg már gyermekként is erős, gyors és vonzó – ellenállhatatlan mindazok számára, akik találkoznak vele. Arra rendeltetett, hogy egy napon ő legyen a legkiválóbb görög. Patroklosz és Akhilleusz nem is különbözhetne jobban egymástól, mégis különleges, eltéphetetlen kötelék szövődik közöttük. Amikor Parisz, a trójai királyfi elrabolja a gyönyörű Helenét Spártából, Hellász minden hősét harcba szólítják a trójaiak ellen. Akhilleusz nem tud ellenállni az istenek által neki ígért dicsőség és hírnév csábításának, így csatlakozik a görög seregekhez. Patroklosz pedig félelem és a barátja iránt érzett szeretet között őrlődve követi őt Trója falai alá, noha tudja, a sors szörnyű áldozatot követel majd mindkettőjüktől…

Véleményem:

Számomra a tavalyi év egyértelműen legjobb olvasmánya Madeline Miller másik regénye, a Kirké volt (értékelés ITT), ami ugyan később jelent meg hazánkban, mint az Akhilleusz dala, nálam mégis az került előbb sorra. És ahogy az a nagy kedvenceknél lenni szokott, nagyon izgultam amiatt, hogy vajon egy másik történet is ugyanúgy le fog-e bilincselni ugyanattól a szerzőtől, vagy csak egyszeri élményről volt szó, amit nem lehet megismételni. Pont emiatt halogattam is az olvasást, de aztán az új kiadás és a blogturné lehetősége meggyőzött arról, hogy most jött el az ideje. Szerencsére a félelmeim alaptalanok voltak. Bár nem tagadom, hogy a szívemben még mindig a Kirké foglalja el az előkelőbb helyet, az Akhilleusz dala is csodálatosan megírt, tartalmas és gyönyörű olvasmány, ami nem hiányozhat egy mitológia-rajongó polcáról sem. 


A Kirkéhez hasonlóan Miller az Akhilleusz dalában is a görög mitológiához és mondavilághoz, azon belül is a világirodalom egyik legjelentősebb művéhez, az Iliászhoz nyúlt. De története nem pusztán újramesélése a nagyívű eposznak, hanem annak továbbgondolása is, hiszen az adott tudásanyagot (ami persze csak részben tekinthető tényleges tudásnak, lévén mondáról van szó) az írói fantázia színezi élővé és lélegzővé. Az írónő szeret regényeiben olyan, névtelenebb hősöket a középpontba állítani, akiket az utókor sokkal kevésbé tart fontosnak, mint a tündöklő isteneket vagy nagy hősöket, ebben a könyvben Patrokloszt választja főhőséül és a történet elbeszélőjéül. A regény első felében megismerjük a félénk, kissé esetlen fiút, aki hiába királyi származású, folyamatosan szégyent hoz apjára, mivel sem bátorságról, sem nagyravágyásról nem tesz tanúbizonyságot. Miután egy véletlen baleset során elveszi egy befolyásos család fiának életét, Patrokloszt kitagadja apja, és Péleusz király udvarába száműzi. Az ekkor még csak kamasz fiú retteg attól, hogy a többi fiatal hogyan fogja majd fogadni, úgy érzi, nem tartozik senkihez és semmihez, egészen addig, amíg meg nem ismerkedik a király nagy reményű fiával, az isteni származású Akhilleusszal. 

A cselekmény egy jókora része innentől kezdve egyfajta fejlődéstörténet, ahol nem csupán a két nagyon különböző habitussal rendelkező ifjú személyisége, hanem kapcsolatuk is fokozatosan alakul. Bár nagyon különböznek egymástól, kettejük között mégis szoros kötelék kezd kialakulni, ami sokkal több és különlegesebb annál, minthogy kategóriákba lehetne sorolni. Egyszerre barátság, testvériség és szerelem az övék, amit kezdetben még nem árnyékol be túl sok minden, később azonban az Akhilleuszt nyomás alatt tartó elvárások és a közelgő háború egyre inkább próbára teszi kapcsolatukat. A kötet második felében már a trójai háborúban járunk, ahol Akhilleusz végre elkezdheti elnyerni azt a dicsőséget, amit az istenek ígértek neki, ugyanakkor hiúsága és becsvágya sokszor eltereli attól, hogy helyes döntéseket hozzon. Miközben a háború éveiben egyre több veszteség éri a görög népet, és a fiatal félisten sem mindig tudja már, miért is harcol egyáltalán, egyetlen dolog állandó: Patroklosz, aki kősziklaként és a hűség megtestesítőjeként áll társa mellett.

Nagyon szerettem ebben a történetben, ahogy a két fiatal fiú sorsa és személyisége szép lassan formálódik előttünk, és bár nagyon más karakterekről van szó, mindkettejük számára eleve elrendeltetett a végzetük. Akhilleusz tudja, hogy élete fiatalon fog véget érni, de bármit feláldozna azért, hogy az anyja által mindig emlegetett örök dicsőséget megszerezhesse. Azt gondolom, Akhilleusz nem nagyravágyó vagy felszínes szereplő, egész egyszerűen ez az egyetlen dimenzió, ami alapján értelmezni tudja saját magát, úgy érzi, ha előre megírt sorsát nem teljesíti, akkor semmi más nem marad a számára. Mellette pedig ott van Patroklosz, ez a csodálatos, bátor és bölcs fiatalember, aki mintha kamasz kora óta tudná, hogy számára egyetlen sors létezik, hogy Akhilleusz társa legyen a szó minden lehetséges értelmében, és ha ő már nincsen, akkor az ő létezése is céltalanná válik. A két fiatalt talán pont ez köti össze leginkább, hogy úgy érzik, nincsen hatalmuk dönteni a saját életük felett, így csak sodródnak az eseményekkel és igyekeznek kiélvezni minden szeretetteljes és nyugodt pillanatot, ami megadatik nekik. 


Ahogy a Kirké esetében is, a nyelvezet, az elbeszélés módja most is csodálatos, szépirodalmi minőségű, és minden oldalon érződik az írónő tudása és műveltsége az adott területen (az előző kiadáshoz képest ebben a kötetben egyébként egy meglepetést is találunk, a Galatea című novella formájában). Nagyon jól megformáltak a mellékszereplők is, a kedvenceim a ravasz Odüsszeusz és a bölcs Kheirón voltak. Mivel a háborúnak fontos szerepe van a történetben, olvashatunk kicsit brutálisabb jeleneteket is, de ezeknél a részeknél is a lélektani oldal dominált, és annak szemléltetése, hogy az emberek milyen apró játékszerek tudnak lenni a halhatatlanok játékaiban. Miller sokoldalúan mutatja meg az emberi gyarlóság különféle aspektusait, legyen szó kapzsiságról, becsvágyról, féltékenységről vagy bosszúvágyról. Ugyanakkor látjuk azt is, hogy jóság és tisztaság is maradt az emberekben, bár ezt az esetek többségében fiatal főhősünk képviseli. Az az igazság, ha rajtam múlna, Patroklosz dala lenne a regény címre, mert úgy éreztem, csendes és tiszta jellemével még a legnagyobb csatazaj közepette is meg tudott szólítani. 

Összességében tehát csak ajánlani tudom ezt a könyvet, ahogyan az írónő másik kötetét is, azoknak is, akik annak idején nem tudtak megbarátkozni a görög eposzokkal. Újszerű megközelítéseivel és nagyon emberi karaktereivel gondoskodik arról, hogy ez a különleges történet ne merülhessen a feledésbe.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki érdeklődik a görög mitológia vagy mondavilág iránt, vagy csak szeretne egy szép és különleges történetet olvasni barátságról, szerelemről és végzetről.

Nyereményjáték:

Mivel az Akhilleusz dala a görög mitológia történeteit dolgozza fel, ezért mostani játékunkban mitológiai szereplőket kell felismernetek. Minden állomáson egy-egy festményt találhattok, melyek egy-egy görög mitológiai alakot ábrázolnak, nektek pedig meg kell neveznetek, hogy ki ez a személy, és ezt a nevet beírni a Rafflecopter dobozba!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Blogturné Klub
04. 18.  Utószó
04. 20.  Booktastic Boglinc
04. 22.  Csak olvass!
04. 24.  Sorok között
04. 26.  Könyv és más

Megjegyzések