Marvel ​Studios: Képes útmutató (értékelés és nyereményjáték)


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Marvel Studios: Képes Útmutató című gazdagon illusztrált könyv. Az útmutató bemutatja az MCU-ból ismert karaktereket, tárgyakat, helyszíneket. Az oldalakon lenyűgöző történetelemeket olvashatunk, megtudhatjuk, hogy hogyan illeszkednek abba a vizuális világba, melyet a Marvel Cinematic Universe képvisel. Tartsatok velünk, merüljetek el a szuperhősök univerzumában, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott két nyeremény példány egyikét.

Kiadó: Kolibri, 2020

Oldalszám: 200 oldal
ISBN: 9789634374015
Eredeti cím: Marvel Studios- Visual Dictionary
Fordító: Horváth Vivien

A könyvet ITT tudod megrendelni



Fülszöveg:

Kalandozz kedvedre a Marvel-moziverzum világában ezzel a főbb szereplők szerint tagolt útmutatóval, és légy részese történetüknek!
Tanulmányozd Vasember páncéljait, Űrlord egyedi sugárhajtású csizmáját, Amerika Kapitány híres egyenruháit, a Levitáció Köpenyét, melyet Strange visel. Ismerd meg a Végtelen Kövek titkait, A Tükördimenzió misztikumát, a Pym-részecskék hatását, Fekete Párduc testőrségét, a Dora Milaje-t. Fedezd fel Asgard aranyló palotáját, a SHIELD hatalmas Helibázisát, Tony Stark csúcstechnológiás otthonát, Wakanda rejtőzködő királyságát és még sok más érdekességet!

Véleményem:

Igaz ami igaz, az utóbbi durván egy évben szinte elárasztották a könyvpiacot a Marvel-univerzummal kapcsolatos összefoglaló kiadványok, és ezek többsége mind Adam Bray nevéhez fűződik. Jogosan merülhet fel tehát a kérdés, hogy a legújabb megjelenés, a Marvel ​Studios: Képes útmutató miben ad többet vagy mást, mint az eddigi darabok? Eleinte én is tartottam tőle, hogy a szerző most már főleg csak saját magát fogja ismételni, de szerencsére azt tapasztaltam, hogy ahogy az eddigieknek, úgy ennek a kötetnek is van létjogosultsága. 




A könyvek talán abból a szempontból térnek el a leginkább, hogy hová helyezik a fókuszt, egyáltalán a filmes vagy a képregényes világgal foglalkoznak-e, illetve melyik korosztályt lőtték be elsődleges célközönségnek. Jelen kötet esetében ismét a moziverzumban kalandozhatunk, tehát főleg azoknak fog tetszeni, akik a filmek kapcsán szerették meg kedvenc szuperhőseinket. Ilyen szempontból talán a leginkább a Szereplők nagykönyvére hasonlít (értékelés ITT), de ez a könyv mind terjedelmében, mind komolyságában egy kicsit felülmúlja azt. A nagyalakú, keményfedeles kötet a már korábban megszokott minőséget rejti magában, a lapok jó minőségűek, fényesek, és tele vannak illusztrációval. Ez tényleg egy igazi album, amit bárhol ütünk fel, könnyedén elkalandozhatunk benne, a sok érdekesség és információ garantáltan leköti a szuperhősök szerelmeseit. 



Tartalmi szempontból ez a könyv leginkább a szereplőkre fókuszál, Amerika kapitánytól kezdve Vasemberen át Thor-ig külön fejezeteket szentelve a hozzájuk kapcsolódó moziknak és egyéb szereplőknek. Szintén külön fejezetet kaptak a Bosszúállók, mint csoport (illetve az eddig kimaradt tagjai), a Hangya, a Fekete Párduc, Doctor Strange és a Galaxis őrzői. Tetszett, hogy ebben a kötetben kicsit jobban ráment Bray arra, hogy a különböző filmek cselekményét/fő konfliktusait elkülönítse, de bevallom, azért néha még így is belebonyolódtam a kronológiába és egyes filmek vagy szereplők egymáshoz való viszonyába. Bár igyekszem szorgalmasan pótolni a lemaradást, sajnos még mindig van olyan film, amit nem láttam, ebben a kötetben pedig szépen bele is lehet futni a spoilerekbe, ha az ember nem vigyáz, úgyhogy talán célszerűbb olyankor elolvasni, amikor már az összes mozit a hátunk mögött hagytuk, és szeretnénk újra elmerülni a Marvel-univerzumban. Jó lett volna ilyen szempontból valami nagy táblázat vagy idővonal, ahol át lehet tekinteni a filmek sorrendjét, bár lehet, hogy ez csak nekem esett volna jól, a rutinosabb rajongók már kívülről fújják ezeket. 



Ahogy mondtam, az illusztráció rendkívül gazdag, sok képet találunk a filmekből, külön kiemelve egy-egy részletet attól függően, éppen min van a fókusz. A fejezetekben olvashatunk röviden az egyes szereplők történetéről és sorsának alakulásáról, de nagyon részletesen bemutatásra kerülnek a különböző fegyverek, ruházatok, járművek és egyéb tárgyak. A Tények elnevezésű fülecskékben pedig olyan érdekes információkat olvashatunk, amik még a legnagyobb filmrajongóknak is adhatnak némi pluszt, mivel ezek sokszor tényleg olyan apróságok, amikre magunktól nem biztos, hogy odafigyelnénk. Mivel fizikai jellemzőit tekintve elég súlyos darab, így nem igazán alkalmas arra, hogy az ember bedobja a táskájába és olvasgassa a buszon, inkább érdemes vele szép komótosan leülni egy fotelba, vagy ahogy én csináltam, kisebb dózisokban, esti mese helyett fogyasztani. :)

Összességében tetszett, és ebben nagyon nagy szerepe volt a gyönyörű kivitelezésnek és a releváns, de nem túl bő lére eresztett szövegnek. Igaz, az én szívemhez közelebb áll az eddig megjelent könyvek közül a Minden ami Marvel (értékelés ITT), de azt gondolom, ha valaki kifejezetten a filmekre kíváncsi, annak ez a kötet lesz a megfelelő választás. Most már csak abban reménykedem titkon, hogy Adam Bray egyszer elszánja magát egy speciálisan X-Men témájú könyv írására is. :)

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? A Marvel moziverzum rajongóinak, különösen akkor, ha szerettek elmerülni az apróbb részletekben és érdekességekben.

Nyereményjáték:

Bizonyára nagyon sokan láttátok a Bosszúállók: Végjáték című filmet, ezért tudjátok, hogy a Végtelen Kövek milyen nagy szerepet játszottak a filmben. Ebben a játékban Ti is igazi Bosszúállók lehettek.  Rátok is szükség van a Föld megmentéséhez. A Végtelen Kövek rejtélyes körülmények között résztvevő bloggerek értékelő bejegyzésében kerültek elrejtésre. Nincs más dolgotok, mint megtalálni mindegyik követ még Thanos előtt és a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik blog melyik követ rejti. Siessetek, mert nincs sok idő, már nem csak a csettintés a tét, hanem az egész Föld jövője.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
<Blogturné Klub>
04.22.: Csak olvass!
04.23.: Dreamworld
04.25.: Utószó
04.27.: Hagyjatok! Olvasok!
04.29.: Könyv és más
05.01.: Sorok között

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések