Unikornis mentőcsapat 2: Sárkányok ​szökésben (értékelés és nyereményjáték)

A Maxim Könyvkiadónál jelenik meg Adam Gidwitz: Sárkányok szökésben című gyerekkönyve, mely az Unikornismentő-csapat sorozat következő része a Delfin könyvek kínálatából. Fauna professzor újra a gyerekek segítségét kéri, most eltűnt sárkányok után nyomoznak.  Kövesd a három állomásos blogturnét, és játékunk megfejtéséért cserébe megnyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.
Kiadó: Maxim Könyvkiadó, 2020

Oldalszám: 192 oldal
ISBN: 9789634992141
Eredeti cím: The Basque Dragon
Fordító: Sárossy-Beck Anita 

Illusztrálta: Hatem Aly
A könyvet ITT tudod megrendelni!

Fülszöveg:


Mito ​Fauna professzor vagyok, én alapítottam a kalandokra vágyók titkos klubját, az Unikornismentőket. Mi vagyunk azok, akik védelmet nyújtunk a mítoszok és legendák lényeinek. Azonban az ellenfeleink erősek, nagy hatalmúak és kegyetlenek, így rettentően nagy szükségünk lenne szövetségesekre. Segítenél nekünk? Még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy kockára kell tenned az életedet? Csatlakoznál az Unikornismentőkhöz? Remélem, igen! A lényeknek szükségük van rád.

A HATALMAS, KÉK ÓCEÁN TÚLPARTJÁN A BASZKFÖLDI HEGYEK KÖZÖTT EGY FÉLELMETES SÁRKÁNYNAK NYOMA VESZETT. AZ UNIKORNISMENTŐ-CSAPAT AZ EGYETLEN, AMELY KÉPES RÁ, HOGY FELKUTASSA ÉS MEGMENTSE ŐT.
Elliot és Uchenna – meg persze a kis Jersey Ördög – alig tértek még magukhoz az első kalandjukból Fauna professzorral, amikor a tanár egy újabb kéréssel áll eléjük. Csakhogy ezúttal át kell szelniük az óceánt, hogy egy eltűnt sárkány nyomába eredjenek. Ez a kaland nem várt veszélyeket tartogat, és ahogy követik a nyomokat, olyan titokra bukkannak, amire egyikük sem számított.

Véleményem:

Adam Gidwitz aranyos sorozatának első kötetéhez még tavaly volt szerencsém, és bár volt egy-két dolog, amiben igényeltem a fejlődést, abszolút szerethető darabnak tartottam. A történet két főhőse, Elliot és Uchenna az iskolában találkoznak egymással, és mivel mind a ketten elég maguknak való gyerekek, hamar összebarátkoznak. Ebben persze segített nekik a közös kaland is, ami akkor kezdődött, amikor megtudták, hogy egyik tanáruk, Fauna professzor nem közönséges természettudományokkal foglalkozik, hanem legendás lényekkel, pontosabban a megmentésükkel. A gyerekek kettőt pislogtak, és már bele is keveredtek a kalamajkába, amikor az iskolai kiránduláson egy ilyen lényre, a Jersey Ördögre bukkantak...Nagyon kíváncsi voltam, hogy a második rész miben tud majd újat mutatni, hogyan alakul hőseink karaktere, és milyen mitikus teremtmények tűnnek majd fel a lapokon.

A második rész pontosan ott folytatódik, ahol az előző abbamaradt. Elliot és Uchenna még fel sem ocsúdott abból, hogy tudomást szereztek az Unikornismentőkről, máris feladat vár rájuk: Európába kell utazniuk a professzorral, hogy segítsenek előkeríteni egy herensugét, vagyis baszkföldi sárkányt. A küldetést nehezíti, hogy előkerülnek az előző részből megismert rosszfiúk, a Schmoke-fivérek is, akik önző céljaikra akarják használni a különleges teremtmények képességeit. Fiatal hőseinknek nagyon észnél kell lenniük, hogy mind az ellenséggel folytatott harcot, mind a professzor néha kicsit eszelős ötleteit megússzák ép bőrrel. Kalandjukra elkíséri őket az előző kötetben felbukkant kis szörnyecske, Jersey is, aki szerintem borzasztó cukira sikeredett, örültem, hogy ismét viszontlátom a lapokon.

Kép forrása: mixtapeclub.com

Nagyon szerettem ebben a történetben (igazából már az előzőben is), hogy a két barát nagyon jól kiegészíti egymást. Elliot rettenetesen aggodalmas, folyamatosan szorong és izgul valami miatt, ugyanakkor nagyon okos és művelt. Uchenna sokkal impulzívabb, temperamentumosabb, bátrabb és meggondolatlanabb, így tehát egész jól kompenzálják egymás gyengeségeit. Fauna professzor leginkább egy szórakozott őrült zseni benyomását kelti eleinte, de ebben a részben sokat árnyalódik a karaktere, például megtudunk egy-két részletet a múltjáról is, és az érzelmeibe is bepillantást nyerhetünk. Új szereplő volt az Unikornismentők baszkföldi képviselője, Mr. Mendizabal, aki által Adam Gidwitz megint belecsempészett a meséjébe valamilyen fontos társadalmi vagy kulturális kérdést/érdekességet. Bevallom, én eddig nagyon keveset tudtam Baszkföldről, viszont a kötet arra sarkallt, hogy jobban utánajárjak az itt olvasottaknak (nagyon meglepődtem, hogy nyelvük, az euskara a kontinens egyetlen olyan nyelve, mely nem áll rokonságban más jelenleg élő nyelvvel, és eredetét a mai napig homály fedi). Ráadásul további fontos kérdések is felmerülnek a történetben azzal kapcsolatban, hogy egy kultúra vagy népcsoport hogyan tudja anélkül megőrizni az autonómiáját, hogy elzárkózna teljesen másoktól- ráadásul mindez a kiskamaszok számára is befogadható módon kerül megfogalmazásra. Nálam ez hatalmas piros pont, hiszen a történet amellett, hogy egy fantasztikus mese, komoly ismeretterjesztő funkcióval is rendelkezik. 


Az egyetlen dolog, amiben szerintem továbbra is érdemes lehet fejlődni, a cselekmény kidolgozása. Nem volt vele nagy problémám, de a végét talán egy egész picit kapkodósnak éreztem, a fő konfliktus és a feszültség csúcspontja szerintem hordozott volna még lehetőségeket magában. Ettől függetlenül végig nagyon szórakoztató, humoros és tanulságos olvasmány, amit most is remekül kiegészítenek Hatem Aly illusztrációi. Nagyon remélem, hogy a kiadó a további részeket is meg fogja jelentetni (eddig 5 kötetnél jár a sorozat), ahol további legendás lények nyomába eredhetünk a világ legkülönfélébb tájaira.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Kiskamasz kortól felfelé bárkinek, aki szereti az állatokat- legyenek igaziak vagy mitikusak-, a kalandokat és a kicsit különc főhősöket.

Nyereményjáték:

Híres sárkányokat keresünk! Minden állomáson a  megadott kép alapján találd ki a keresett sárkány nevét és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Minden sárkányunk híres könyv és filmfőszereplő!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.) Sok szerencsét!

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.02. Kelly & Lupi olvas
04.04. Könyv és más
04.06. Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések