Trinkets ​– Csecsebecsék (értékelés és nyereményjáték)

Nemrég jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában Kirsten Smith sikerkönyve, a Trinkets, amiből a Netflix tv-sorozatot is készített. Tudj velünk a turnén mindent a könyvről, és ha szerencsés vagy, egy példányt meg is nyerhetsz.

Kiadó: Könyvmolyképző, 2019

Oldalszám: 272 oldal
ISBN: 9789634577157
Eredeti cím: Trinkets
Fordító: Czutor Veronika

A könyvet ITT tudod megrendelni


Fülszöveg:

Üdvözlünk az Anonim Tolvajok klubjában

ISMERD MEG TABITHÁT: A nap besüt a szobámba, és én ránézek a hógömbökből, fülbevalókból és ruhákból álló gyűjteményemre. Szinte mindenhez az enyves kezemnek köszönhetően jutottam hozzá. És bár törvénytelenül szereztem őket, legalább van egy halom csecsebecsém, ami boldoggá tesz. Az emberek eltűnnek, a tárgyak viszont megmaradnak.

ISMERD MEG ELODIE-T: Semmi sem segíti úgy az új barátságokat, mint a meglepetés csecsebecsék… A lopott ajándék jóval többet jelent a vásároltnál mindazért, amin keresztül kellett menned érte.

ISMERD MEG MOE-T: Biztos vagyok benne, az első pár hónapban Shawn azt hitte, részletes jegyzetet írok, hogy fejlesszem magam, de igazából csak listát írtam arról, miként érdemes és miként nem érdemes lopni. Például „ne viselkedj bűnösként” vagy „ne lopj azoktól, akiket ismersz” vagy „lopj üzletláncokból” vagy „ha lehet, lopj sajtot”.

Véleményem:


Hirtelen felindulásból döntöttem el, hogy el szeretném olvasni ezt a könyvet, egyrészt a csábítóan rövid terjedelme miatt, másrészt azért, mert láttam, hogy Netflix-sorozat készült belőle és kíváncsivá tett a történet. Kirsten Smith nevével még nem találkoztam korábban, de úgy voltam vele, hogy most nagyon jól esne valami olyasmit olvasni, amiben nincs semmi természetfeletti, hanem egy szimpla középiskolás ifjúsági sztori. Persze a hétköznapisága ellenére ebben a regényben is érdekes téma kerül terítékre, ráadásul olyan, amivel én eddig nem igazán találkoztam ifjúsági regényekben. Jelen történetben ugyanis kleptomániás iskoláslányok nyomába eredünk. 

Részlet a sorozatból. Forrás: imdb.com

A regény három főszereplő váltott szemszögéből meséli el a történteket. Ráadásul ebben is van némi csavar szerkezetileg: az egyik lány verses, a másik napló-szerű, a harmadik pedig szimpla elbeszélő formában fogalmazza meg saját nézőpontját. A három középiskolás lány, akikről a könyv szól, nem is lehetnének különbözőbbek egymástól: Elodie viszonylag új lány a suliban, aki még mindig gyászolja elhunyt édesanyját. Tabitha igazi menő csaj, aki a suli legjobb pasijával jár, és akire minden lány irigykedik. Moe pedig egy vadóc, aki a suli legzüllöttebb arcaival szokott együtt lógni. Egy valami mégis összeköti ezt a három nagyon különböző karaktert: mindannyian szeretnek zsebre tenni olyan csecsebecséket, amiért nem fizettek, így egyszer csak arra eszmélnek, hogy egy anonim kleptomániásokon segítő csoportban találják magukat, ahol, mivel mást nem ismernek, kénytelenek szóba elegyedni egymással. Bár az iskolában szigorúan titkolják kialakulóban lévő barátságukat, és az okot is, ami összehozta őket, a lányok mégis egyre inkább úgy érzik, hogy az az arc, amit eddig mutattak a külvilág felé, némiképp hamis, és mintha csak egymás társaságában lehetnének igazán önmaguk. A történetből kiderül, hogyan alakulnak a személyes sorsaik, hogyan oldják meg konfliktusaikat, és hogy sikerül-e valahogy szabadulniuk káros szenvedélyüktől.

Egy könnyed, de azért némi mondanivalóval rendelkező olvasmányra vágytam, és ezt teljes egészében meg is kaptam a Trinkets-től. A cselekmény nem volt túlságosan drámai, de azért kellőképpen megkapargatta a felszínt, például azzal kapcsolatban, hogy egy sikeres, népszerű és gazdag lánynak miért van szüksége arra, hogy eltulajdonítson dolgokat, vagy hogy a különféle családi helyzeteket és konfliktusokat hányféleképpen lehet kezelni. Tetszett az is, hogy három ennyire különböző karakter kap helyet a regényben, akik ráadásul a rövid terjedelem ellenére képesek személyes fejlődést mutatni. Bár a kiindulóhelyzetben Tabitha a legkevésbé szimpatikus főhős, mégis ő került a legközelebb hozzám. Ennek talán az az egyik oka, hogy mennyiségileg hozzá kapcsolódik a legtöbb szöveg és őt sikerül a legjobban megismernünk, de nálam az is szerepet játszott, hogy sok hibáját képes volt felismerni és kijavítani, és végül nem félt szembemenni a skatulyákkal és sztereotípiákkal. 

Nagyon örültem a regény témaválasztásának, azt gondolom, hogy akár az eseti, akár a rendszeres bolti lopás sokkal több embert érint, mint amit gondolnánk, és érdekes volt kicsit górcső alá venni, hogy milyen lelki folyamatok állhatnak emögött a szenvedély mögött. A történetben szereplő támogató csoportot mondjuk elég komikusnak és haszontalannak éreztem, a lányoknak is inkább az segített, hogy egymáshoz közel kerültek és őszinték lehettek végre, az iskolai elvárásoktól függetlenül. A könyvben, ha nem is nagyon mélyre menően, de azért szerepet kapnak fontos kérdések, legyen szó barátságról, előítéletekről, a család fontosságáról, és legfőképp arról, hogy merünk-e igazán önmagunk lenni, vagy inkább a külső elvárásoknak igyekszünk megfelelni. Akik romantikára vágynak, azoknak sem kell csalódniuk, mert ha nem is túl nagy dózisban, de azért találunk bájos szerelmi szálakat. 

Részlet a sorozatból. Forrás: imdb.com

Összességében tehát egy kellemes, szórakoztató kikapcsolódás volt ez a kötet, ami azért gondolatébresztő is volt pár téma kapcsán. A szöveggel elég gyorsan lehet haladni, gyakorlatilag pár óra alatt bőven elolvasható. Ezek után kíváncsi leszek a sorozatra is, főleg, hogy úgy hallottam, egy-két dolog más lesz benne, mint a regényben. Ha ti is hasonló élményekre vágytok, ne habozzatok! ;)

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Bárkinek, aki egy könnyed, gyorsan olvasható, hétköznapi ifjúsági sztorira vágyik, újszerű témaválasztással és sokféle karakterrel.

Nyereményjáték:

A Trinkets című regényből tv-sorozat is készült, ami magyar felirattal és szinkronnal is elérhető a Netflixen.
A mostani játékunkban olyan sorozatokból és filmekből találtok képet, amik a Netflixre készültek és egy könyv volt az alapjuk. A feladatotok, hogy a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírva kitaláljátok mi a címük.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.08. - Könyv és más
04.11. - Csak olvass!
04.14. - Sorok Között

Megjegyzések