The ​Kingdom – Boldogan, amíg meg nem…(értékelés és nyereményjáték)

Ana egy Fantazista, vagyis egy gyönyörű, félig robot és félig ember hercegnő, aki mindennap a Királyságba érkezőket szórakoztatja a nővéreivel együtt. Egy nap gyilkosság történik a fantáziaparkban, és Anát megvádolják azzal, hogy megölte a park egyik dolgozóját, Owent. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, ők mit gondolnak erről a nem hétköznapi YA-regényről, és ne feledjétek, hogy a turné végén a Maxim Kiadónak hála meg is nyerhetitek a regényt!

Kiadó: Maxim Könyvkiadó, 2020

Oldalszám: 320oldal
ISBN: 9789634991502
Eredeti cím: The Kingdom
Fordító: Bozai Ágota

A könyvet ITT tudod megrendelni



Fülszöveg:

Üdvözlünk a Királyságban… ahol a „Boldogan, amíg meg nem…” nemcsak ígéret, hanem szabály is.
A Királyság(TM), mely úgy ragyog fel a bejárata után, mint a gyémántok, egy magával ragadó fantáziapark, ahol a vendégek virtuális sárkányokkal, óriásként a magasba törő kastélyokkal és biotech, a valóságban már kihalt fajokkal találkozhatnak.
Ana a hét Káprázat – gyönyörű hercegnők, akiket arra terveztek meg, hogy valóra váltsák az álmokat – egyike. Azonban amikor Ana találkozik a park egyik dolgozójával, Owennel, olyan érzelmek ragadják magukkal, amik nincsenek belé programozva, mint például a szerelem… az első szerelem.
A tündérmese hamar rémálommá torzul, amikor Anát gyanúsítják Owen meggyilkolásával, és kezdetét veszi az évszázad tárgyalása. Bírósági vallomások, interjúk és Ana emléke során megismerünk egy történetet szerelemről, hazugságokról és kegyetlenségről – és arról, hogy mit is jelent valójában embernek lenni.

Véleményem:

Amikor először hallottam erről a könyvről, valamiért azt gondoltam, hogy egy újabb modern mesefeldolgozásról van szó, és mivel a közelmúltban több jó élményem is volt ezzel a műfajjal, szerettem volna egy próbát tenni Jess Rothenberg regényével. Később aztán kicsit jobban körvonalazódott, mi is lesz a konkrét téma, aminek ugyan sok köze van a klasszikus tündérmesékhez, teljesen más módon, mint azt eleinte gondoltam. A The ​Kingdom – Boldogan, amíg meg nem…egyfajta ifjúsági sci-finek tekinthető, a későbbiekben pedig igyekszem kifejteni, hogy én személy szerint melyik vonalat mennyire éreztem erősnek. Az mindenesetre biztos, hogy érdekes olvasmány volt, és az esetleges hibái ellenére is tele van elgondolkodtató kérdéssel.



A történetünk a jövőben játszódik, a jelen évszázad végén, ahol a technológia már sokkal magasabb szinten áll, mint napjainkban. A címadó Kingdom pedig nem más, mint egy olyan hatalmas élmény-komplexum, ahol az oda látogató- és ezért nem kevés pénzt áldozó- vendégek egy igazi, megelevenedett mesevilágban érezhetik magukat. Az óriási területen számtalan látványosság és interaktív élmény várja a közönséget, de a legnagyobb attrakciónak a hibridek és androidok számítanak. Ezek előbbi esetben régen kihalt és újra életre keltett, vagy mesterségesen keresztezett állatfajok. De Kingdom legfőbb ékessége az a hét fiatal lány (a Fantazisták), akik a robottechnológia csúcsaként tökéletesen megelevenítik a mesék csodás hercegnőit. A főhősünk, Ana is egy ilyen Fantazista, a cselekmény nagy részét az ő szemszögéből ismerjük meg. A regény szerkesztése sajátos abból a szempontból, hogy már az első oldalakon megtudjuk, hogy a csodás komplexumban gyilkosság történt, melynek éppen Ana a gyanúsítottja. A fejezetek felváltva követik egymást, egy részük Ana emlékeiből áll össze egészen a jelenig, a másik felük pedig a bírósági tárgyalás különböző dokumentumait mutatja be. 

Nekem nehéz megítélnem, hogy maga a történet mennyire volt újszerű, mivel nem olvasok sok sci-fit, de azért azzal tisztában vagyok, hogy a félig robot, félig ember teremtményeknek nagy múltjuk van ebben a műfajban. Az talán ritkább, amikor ez a téma ifjúsági irodalomban jelenik meg, és plusz hab a tortán, hogy mindez egy sajátosan kifacsart, kicsit groteszk csodavilágban játszódik, mely görbe tükröt tart a "boldogan éltek" sablonjának. Az ifjúsági címke ellenére egyáltalán nem egy könnyed történetről van szó, hiszen hamarosan szembesülünk azzal, hogy a csillogó felszín alatt sok szörnyűség lappang, és legalább ugyanannyi erkölcsi dilemma. Kezdésnek ott van mindjárt az, ahogyan ezeket a hibrideket és Fantazistákat kezelik Kingdomban: mindig, minden kizárólag a vendég elégedettségére és a profit szerzésére irányul, a lányokat nem is tekintik többnek puszta eszközöknél. Csakhogy, ahogy egy ilyen történettől elvárhatjuk, Ana egyre inkább kezd emberi vonásokat mutatni, akivel érzelmi alapon azonosulunk, és elkezdünk azon gondolkodni, hogy vajon honnan kezdve tekinthetünk valakit embernek, akinek jogai, szükségletei vannak. 



Őszintén szólva, én ezt a vonalat éreztem kicsit gyengének. Először is, maga a technikai háttér nem igazán volt kifejtve a regényben, így nekem is nehéz volt elképzelni, hogy ezek a Fantazisták mennyire hasonlítanak az emberekre, hogy működnek, fejlődnek, tanulnak. Sok ellentmondást is tapasztaltam ezzel kapcsolatban, mintha az írónő fejében sem állt volna össze tökéletesen, milyennek is képzeli ezeket a karaktereket. A regény egyik kulcsmozzanata, amikor a különböző mesterségesen előállított lények egyre furcsábban kezdenek viselkedni, azonban ennek magyarázatát is kicsit kezdetlegesnek éreztem. Ana karakterét is ezek miatt volt nehéz hová tennem, egy komolyabb sci-fi esetében elvártam volna, hogy a személyisége is megmutassa azokat a sajátosságokat, amikkel egy ilyen mesterséges intelligencia rendelkezik, illetve hogy jobban ütközzenek ki ennek a kérdésnek a tudományos és morális vonatkozásai. Szerencsére a kötet vége felé haladva egyre több részlet kiderül, és a korábban hiányolt erkölcsi kérdések is jobban középpontba kerülnek, de azért úgy éreztem, maradt pár kiaknázatlan lehetőség a sztoriban. 

A történet rendelkezik egy elég visszafogott romantikus szállal, annak nagyon örültem, hogy ez nem lett különösebben túltolva. A klasszikus tündérmeséket idézi az a folyamat, ahogy Ana egyre inkább emberi érzéseket produkál, hogy aztán végül képes legyen a szerelemre- és talán a bosszúra is. Azt kicsit sajnáltam, hogy a Kingdomon kívüli világról nem derült ki túl sok dolog, pedig érdekelt volna, milyen életet igyekszenek az emberek kompenzálni ezzel a fantasztikus csodavilággal. Ettől függetlenül végig olvasmányos volt, és bár az elején kicsit nehezen vettem fel a fonalat, a végére nagyon belelendültem és egyhuzamban olvastam el a második felét. 

Összességében számomra mindenképpen hordozott újszerű elemeket ez a könyv, de talán azoknak, akik a komolyabb sci-fikhez szoktak, nem fog annyi pluszt adni. Ha viszont úgy olvassuk, mint egy érdekes hátterű, sajátos témájú ifjúsági regényt, akkor szerintem nem kell csalódnunk. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik, ha különböző műfaji elemek keverednek egymással, és akiket érdekel a robotok és mesterséges intelligencia kérdésköre. 

Nyereményjáték:

A Királyságban kedves hercegnők szórakoztatják a látogatókat, akik szeretnek velük beszélgetni és fotózkodni. Ismerős, ugye? És mivel mindannyian láttunk már hercegnős rajzfilmet, ezért nem fog gondot okozni a játék sem. A feladatotok a rajzfilmekből ismert hercegnőkhöz/hősnőkhöz kapcsolódik, ugyanis az eltorzított képekből rá kell jönnötök, hogy melyik állomáson kit rejtettünk el. A megoldás a hercegnő/hősnő neve!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03/30 - Hagyjatok! Olvasok!
04/01 - Csak olvass!
04/03 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
04/05 - Nem félünk a könyvektől
04/07 - Könyv és más
04/09 - Dreamworld
04/11 - Deszy könyvajánlója

Megjegyzések