Öbölből ​vödörbe- Az én uszonyatos zombihalam 2. (értékelés és nyereményjáték)

Folytatódik a kedvenc zombihalunk, Frankie története! A sorozat első kötetéből megtudhattuk, milyen körülmények között változott át Tom kiskedvence, és milyen titkos képességei vannak, a második részben pedig további izgalmas kalandokra kísérhetjük el hőseinket.Tartsatok ismét négy bloggerünkkel, csobbanjatok velünk együtt az uszonyatos kalamajkákba, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt!

Kiadó: Könyvmolyképző, 2019

Oldalszám: 208 oldal
ISBN: 9789634575900
Eredeti cím: My Big Fat Zombie Goldfish- 
The SeaQuel
Fordító: Gyurkovics Máté
Illusztrálta: Marek Jagucki
A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

NEW YORK TIMES BESTSELLER!

Frankie-ből, az aranyhalból USZONYATOS ZOMBIHAL lett, miután Tom megmentette az életét egy elemmel Frankie most már bárkit képes meghipnotizálni. Szerencsére úgy döntött, felcsap Tom testőrének, és ők ketten, a barátaik segítségével mindent megtesznek, hogy megállítsák Mark Gonoszan Zseniális terveit.
Tom nyaralni indul a családjával, és már alig várja, hogy megérkezzenek a tengerpartra, amikor kiderül, hogy a tengerben ott rejtőzik valahol Angolnásfok Alattomos Angolnája – egy rémséges szörny, ami Markot sem hagyja hidegen. Vajon az USZONYATOS ZOMBIHAL el tud bánni egy Szupersokkoló Elektromos Angolnával?
Később pedig Frankie a világot jelentő deszkákon is kipróbálhatja magát, amikor meg kell mentenie Tom színdarabját Mark mesterkedéseitől.

Véleményem:

Pár hete már megismerkedhettünk Mo O'Hara fiatalos és humoros sorozatának első kötetével, Az én uszonyatos zombihalammal, ahol főhősünk, Tom és barátja, Pradeep megmenti Frankie-t a végső pusztulástól- igaz, apró mellékhatásként a kis uszonyos jószág zombivá változik, na de éppen ettől lesz igazán szórakoztató a történet. Engem meggyőzött az írónő a szerethető karaktereivel és a stílusával, és bár volt néhány dolog, amivel nem voltam teljesen kibékülve, azért izgatottan vártam, hogy a folytatás milyen meglepetéseket tartogat. Szerencsére pozitív élményeim voltak, nekem ez a második rész sokkal jobban tetszett, mint az első, mintha a szerző pont azokat a dolgokat javította volna ki, amik az első kötetben zavartak. 



Az első jelentős újítás az első részhez képest, hogy itt nem egy, hanem két kisebb, önálló történetet olvashatunk. Az egyikben a srácok apukáikkal és tesóikkal egyetemben vakációzni indulnak a tengerpartra, ahová természetesen Frankie-t is viszik magukkal. Az ódon világítótorony és környéke, ahol megszállnak, mostanában nem sok turistát vonz, ugyanis a vízben egy különösen gonosz angolna garázdálkodik. Tom gonosz zseni bátyja, Mark kapva kap az alkalmon, hogy újra gonoszkodhasson, hőseink pedig szokás szerint igyekeznek őt megakadályozni ördögi terve végrehajtásában. A második történet az iskolában játszódik, ahol a fiúk éppen az éves színjátszó előadásra jelentkeznek szereplőnek. Vajon kibírja Tom és Pradeep barátsága azt, hogy az egyik fiú főszerepet kap, és kicsit fejébe száll a dicsőség? Mark itt is beveti gonosz fortélyait, hogy meghiúsítsa az előadást? És hogyan jön a képbe kedvenc zombihalunk, Frankie? Nos, ezekre a kérdésekre is választ kap, aki elolvassa a második kötetet. Mindenesetre nekem borzasztóan tetszett ez a fajta megoldás. Az előző kötetet egy picit túlírtnak gondolom, úgy éreztem, abban a sztoriban kevesebb muníció volt, mint amennyit a szerző kipréselt belőle. A két rövid történet teljesen kiküszöböli ezt a problémát, hiszen így mindkettő kis fejezet lezárt, kerek egész, ami pont akkora terjedelmű, ameddig még érdekes és szórakoztató.



A másik dolog, ami jobban tetszett ebben a részben, hogy Mark gonoszsága kicsit kevésbé verte ki nálam a biztosítékot. Nehezményeztem korábban, hogy miért a főhős testvérét kell megtenni főgonosznak, aki tulajdonképpen ugyanúgy gyerek, nekem legalábbis elég ambivalens érzéseim voltak ezzel kapcsolatban. Ebben a részben viszont sokat finomodott Mark "gonosz zsenisége", volt sok teátrális megnyilvánulása, amolyan rajzfilm-szerű rosszaságok, de azért olyan helyzetekben, ahol gyerek volt és testvér, azért lehetett látni, hogy nem velejéig romlott. Maguk a felvetett helyzetek és problémák is sokkal életszerűbbek voltak, különösen a második történet esetében, ahol Tom és Pradeep barátsága közé vert éket az iskolai előadás. A könyv stílusára ugyan alapvetően a könnyed humor jellemző, mégis volt pár erkölcsi tanulság és fontos mondanivaló, ami megfogalmazódott benne, és ezt én nagyon jó dolognak tartom. 

Szeretem ezekben a könyvekben, hogy a mellékszereplők is nagyon jól el vannak találva, itt például a világítótorony őre, illetve az iskolai drámatanárnő is nagyon humorosra és karakteresre sikeredett. Frankie természetesen továbbra is imádnivaló, a hipnotikus tekintetével és a minden lében kanál (vagyis hal) természetével. Bár lazán összefügg a két könyv, végső soron önállóan is olvasható a második rész, nem okoz különösebb nehézséget, hogy felvegyük a fonalat. A kötet kivitelezése továbbra is nagyon igényes, imádom a borítón Frankie hipnotikus tekintetét, és a lapok pörgethető sarkait, ahol egy kis mozgókép elevenedik meg. Ahogy az első részt, ezt is Marek Jagucki illusztrációi díszítik, amik hangulatukban nagyon jól passzolnak ehhez a kicsit agyament, de nagyon szerethető történethez. Én nagyon bízom benne, hogy Mo O'Hara történeteire vevő lesz a magyar olvasóközönség, én nagyon szívesen folytatnám Frankie kalandjait is, illetve az írónő más könyveire is kíváncsi lennék, például arra, melynek főhőse egy vámpír macska...:)


Kép forrása: zombiegoldfishbooks.com


Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Elsősorban kiskamaszoknak, fiúknak és lányoknak egyaránt, illetve bárkinek, aki vevő a humoros, zombis vagy állatos történetekre. :)

Nyereményjáték:

Frankie-ről már jól tudjuk, hogy egy különleges aranyhal, de vajon még milyen pikkelyes jószágok úszkálnak szerte a világon? Mostani játékunkban halfajtákat rejtettünk el a bejegyzésekbe: a ti feladatotok, hogy megtaláljátok a kiemelt betűket, és a helyes sorrendbe téve  beírjátok a megoldást a rafflecopter doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.03. Könyv és más
04.05. Spirit Bliss Sárga könyves út
04.07. Utószó
04.09. Hagyjatok! Olvasok! 


Megjegyzések