Fulladás (értékelés és nyereményjáték)

Michael Robotham legújabb, magyarul megjelent könyvében ezúttal arra keressük a választ, hogy ki ölte meg a népszerű, műkorcsolya bajnok tinilányt. Egy nehéz múltú pszichológus és egy különleges képességekkel bíró fiatal lány közös nyomozása révén egyre sötétebb titkok kerülnek napvilágra. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjétek meg a könyv egyik példányát a kiadó felajánlásából! 

Kiadó: General Press, 2020

Oldalszám: 400 oldal
ISBN: 9789634523819
Eredeti cím: Good Girl, Bad Girl
Fordító: Fügedi Tímea

A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

Az áldozat
A tizenöt éves Jodie Sheehan gyönyörű, kedves és tehetséges műkorcsolyázó. A környék lakóit megrázza, amikor egy elhagyatott gyalogút mellett megtalálják a holttestét. A rendőrségen óriási a nyomás, egyhamar elő is állítják a feltételezett elkövetőt. Valami azonban nem stimmel a férfi vallomásával...
A nyomozó
Cyrus Haven igazságügyi pszichológust kérik fel szakértőként az ügyben. Ahogy sorra felkeresi az áldozat hozzátartozóit és ismerőseit, egyre világosabb lesz számára, hogy Jodie nem az a lány volt, akinek ismerték.
Az igazlátó
Ahogy Evie Cormac sem. A rejtélyes múltú lány egy szigorúan zárt nevelőintézetben várja, hogy a bíróság elismerje a nagykorúságát, és végre önálló életet kezdhessen. Különleges képessége van ahhoz, hogy megállapítsa, hazudnak-e az emberek. Ez az adottsága Cyrus segítségére lehet a nyomozásban. Miközben leleplezi mások titkait, a saját inkognitóját a végsőkig védelmezi.

Véleményem:

Michael Robotham nevével eddig még nem találkoztam, pedig már több regénye is megjelent hazánkban. A Fulladást idén jelentette meg a General Press Kiadó, az én kíváncsiságomat pedig egyből felkeltette a sejtelmes borító és a sokat ígérő fülszöveg. Szeretem, ha egy krimiben vagy thrillerben erős a pszichológiai szál, ez pedig úgy tűnt, garantált azáltal, hogy a főszereplő igazságügyi pszichológus. Reméltem, hogy egy izgalmas, fordulatokban gazdag történetet olvashatok majd, és szerencsére nem is kellett csalódnom: olyannyira nem, hogy ez a kötet eddig dobogós helyen áll a 2020-ban olvasott krimik és thrillerek sorában.

A regény főhőse Cyrus Haven, a józan gondolkodású, okos és emberséges, mégis kicsit zárkózott pszichológus, akivel már az első oldalak után könnyű azonosulni. Érdekesség a történetvezetés szempontjából, hogy a cselekmény rögtön az elejétől két szálon fut. Egyrészt Cyrust bevonják egy rendőrségi ügybe, ahol egy tizenéves lány gyilkosa után nyomoznak, másrészt egy zárt intézetbe is meghívják, hogy szakértő véleményt adjon egy szintén tinédzser lányról, aki mindenki szerint veszélyes saját magára és a társadalomra is, így kérdéses, hogy elbocsássák az intézményből. A két szál természetesen idővel szépen összefonódik, főhősünknek pedig nem kisebb feladata lesz, mint hogy egyszerre két fiatal lánynak is segítsen: az egyiknek abban, hogy szembenézzen a múltjával és tiszta lappal elindulhasson az életben, a másiknak pedig abban, hogy végre békében nyugodhasson. 


A gyilkossággal kapcsolatos szál minden olyan potenciált magába foglal, amit jól ki lehet aknázni egy krimiben: adott egy népszerű, mindenki által szeretett, sikeres sportoló gimnazista lány, akit a jelek szerint a világon senkinek nem volt oka bántani. Mind a család, mind a barátok csak elismerősen és szeretettel nyilatkoznak róla, de ahogy annak lennie kell egy ilyen sztoriban, szép lassan előhullanak a csontvázak a szekrényekből, és egyre több szereplőről derül ki, hogy valamit titkolnak. Még az áldozat, Jodie sem biztos, hogy egészen olyan volt, amilyennek a környezete látta őt. Tetszett, hogy az író több ponton is át tudott verni, és hogy amikor már teljesen biztos voltam valamiben, akkor is tudott úgy csavarni a történeten, hogy igazán meglepődjek. 

Érdekes, hogy annak ellenére, hogy a műfaj szempontjából a gyilkossági nyomozásnak kellett volna dominálnia, számomra sokkal érdekesebb volt a másik, Evie-vel kapcsolatos szál. A fiatal lányról senki nem tudja, hány éves pontosan és honnan származik, ugyanis kiskorában egy olyan házból menekítették ki, ahol a jelek szerint fogva tartották és súlyosan bántalmazták. Evie serdülővé cseperedve nagyon sérült, ugyanakkor rendkívül intelligens fiatallá vált, aki ráadásként pontosan meg tudja állapítani, ha valaki nem mond igazat...Nagyon tetszett, ahogy Evie és Cyrus között fokozatosan épült a törékeny bizalom, mind a ketten tragikus gyerekkorral rendelkeznek, így érthető volt, hogy a maguknak való természetük ellenére így egymásra hangolódtak. Nagyon kíváncsi voltam végig, mi fog pontosan kiderülni a lány múltjáról, talán még jobban is érdekelt, mint a gyilkossági ügy részletei, a szerző pedig gondoskodott róla, hogy ez az érdeklődés a végsőkig fent maradjon.

Összességében én nagyon jó szívvel ajánlom ezt a regényt mindenkinek, aki olyan thrillert szeretne olvasni, ami nem túlságosan brutális vagy naturális, ugyanakkor azért rendesen belegyalogol az emberi lélek sötétebb dimenzióiba. A több szálon futó cselekmény gondoskodott arról, hogy ne unjam meg egy percre sem, mindehhez pedig gördülékeny és olvasmányos stílus tartozik, ami nem nélkülözi az erkölcsi kérdéseket és elmélkedéseket sem. Az év egyik nagy felfedezettje lett számomra Michael Robotham, és biztos, hogy ezután oda fogok figyelni a könyveire. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a jó krimiket, ahol a véres cselekmény helyett a lélektani oldal, a különböző titkok és azok felgöngyölítése, valamint az erős karakterek dominálnak. 

Nyereményjáték:

A játékban ezúttal olyan sorozatok és filmek címeit keressük, amelyekben fontos szerepet játszott egy pszichológus vagy pszichiáter. A címek betűit összekeverve elrejtettük a bejegyzések szövegében.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04/23 A Szofisztikált Macska
04/24 Flora the Sweaterist
04/25 Könyv és más

Megjegyzések