A ​csendgyár (értékelés és nyereményjáték)


Titokzatos selyem borzolja a kedélyeket a csendgyár körül. Egyik oldala a tökéletes csendet, másik oldala a tébolyt hozza el viselője számára. Mi lehet a titok? Miért áll a csendről álmodó Henry Sir Edward selymének ügye mellé? S milyen titkokat rejtenek a pókok? Tarts a Blogturné Klub hét bloggerével, s deríts fényt a titokra! A turné végén megnyerhetetd Bridget Collins regényét a 21. Század Kiadó felajánlásában.


Kiadó: 21. Század Kiadó, 2024
Oldalszám: 384oldal
Eredeti cím: The Silence Factory
Fordította: Borbély Judit Bernadett
ISBN: 9789635685110


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Henry csendről álmodik – olyan világról, ahol nem hallatszik az órák engesztelhetetlen ketyegése, a részegek óbégatása, nem csattog a lovak patkója a macskaköves utcákon.

Aztán találkozik Sir Edwarddel, egy rejtélyes úriemberrel, aki pontosan ezt árulja. Egy drága selymet, ami elnyeli a világ zaját – mindazt, amiből Henrynek már annyira elege van.

Azért hívják el a gyárba, hogy meggyógyítsa Sir Edward lányának hallását. Henry egyre erősebben vonzódik a zajokat elnyelő selyemhez, e túlvilági ajándékhoz, és felkelti érdeklődését az anyag eredete. Sir Edward lányának nevelőnője többször is figyelmezteti Henryt, de a férfi ennek ellenére sem tud lemondani az egyedülálló selyemről.

Vajon mi lesz a vonzalmának ára? Túl késő lesz-e a visszafordulni?

Véleményem:

Nagyon vártam az idei Könyvfesztivál időszakát, hogy újabb meseszép KULT Könyvekkel bővíthessem a gyűjteményem (pont a múlt hétvégén kezdtem nagy polcrendezésekbe, mert a sorozat kötetei úgy döntöttek, már önálló szekcióra tartanak igényt). A leginkább Bridget Collins A ​csendgyár című kötete vonzott. Egyrészt ott volt az elképesztően bizarr borító, ami nem ereszti a tekintetet, a fülszöveg alapján pedig egy kellőképpen baljós, borongós és sötét történetre számítottam, mert lássuk be, Halloween közeledtével éppen ilyenekre vágyom a legjobban. Az sem titok, hogy mivel több helyen olvastam, hogy a regény kicsit lassan indul be és egyébként sem egy pörgős darab, kicsit izgultam, hogy fogok haladni vele, de szerencsére az első oldalak rácáfoltak minden félelmemre. Nehéz megfogalmazni, pontosan miért és hogyan, de ez a történet engem teljes mértékben beszippantott, és egyből röppent is az éves kedvenceim közé. 


A regény két párhuzamos idősíkon játszódik. A tulajdonképpeni jelenben, valahol az 1800-as évek vége felé, megismerjük az özvegy fiatalembert, Henryt, aki apósa üzletében dolgozik és hallásjavító eszközöket árul. A férfi életében hatalmas űr keletkezett, amikor elveszítette feleségét és újszülött gyermekét, ráadásul a hivatásában sem igazán tud kiteljesedni, hiszen ez nem olyasmi, amit maga választott, inkább valami, amibe belesodorta az élet. A változás akkor köszönt be az életébe, amikor egy nap betoppan a boltba a titokzatos úriember, Sir Edward, aki azt állítja, olyan selyem birtokában van, ami képes maximálisan kizárni minden zajt és hangot, tökéletes csendet biztosítva ezzel használójának. Ahogy kezdetben az olvasó, úgy eleinte Henry sem igazán érti, mégis mire lehet jó az ilyen holmi, de amint megtapint egy apró darabkát a rejtélyes anyagból, a hatalma alá kerül, és többé nem is szabadul. Bár hivatalosan azért utazik Sir Edward birtokára, hogy segítsen a férfi siket kislányának újra hallani, valójában az első pillanatban különös vonzalom támad benne, és bármi áron bizonyítani akarja megbízójának a rátermettségét. 

Sir Edward otthonába érkezve Henry egyre többet megtud erről a bizonyos selyemről. Kiderül, hogy az anyag pókfonálból készül, melyhez az állatokat még megbízója ősei juttattak Görögországból Angliába. Itt kapcsolódik be egyébként a másik történetszál, ugyanis egy napló formájában arról is olvashatunk, amikor annak idején a nagyravágyó James és felesége elindult, hogy felkutassa a rejtélyes pókokat. Ahogy haladunk előre, mind a múltban, mind a jelenben, szép fokozatosan derül ki, hogy a csendnek komoly ára van. Igaz, hogy a selyem egyik oldala tökéletesen kizárja a zajokat, a másik oldala viszont egyfajta torz visszhangot bocsát ki, mely állítólag képes tébolyba taszítani bárkit, aki hallgatja. Sokáig nem lehet tudni, hogy az írónő mekkora szerepet szán a misztikumnak, vajon a pókfonál tényleg mágikus erővel bír, vagy csupán egy izgalmas tömegpszichózis tanúi vagyunk, mindenesetre az, ahogy a történetben szövődnek a szálak- akár a pók fonala-, az valami egészen elképesztő. 

Ugyan nem operál a regény hatalmas fordulatokkal vagy akciódús jelenetekkel, a feszültség adagolása mesteri, pláne úgy, hogy már az elején sem a nulláról indulunk. Az egész történetet átjárja egy komor, sötét atmoszféra, és szinte már azért fuldoklunk, hogy érkezzen valami katarzis, akár egy tragédia formájában is, mert ezt a feszült várakozást lehetetlenség ép ésszel kibírni. Gyakorlatilag ezt éli meg hősünk, Henry is, aki egyrészt nagyon szeretne bizonyítani Sir Edwardnak, akiben egyszerre lát apát, szeretőt, mestert és démont, másrészt, mivel azért alapvetően helyén van az erkölcsi iránytűje, rendre elbizonytalanítják az egyre nyugtalanítóbb jelek. Bár a csendgyár, ahol az anyag és a belőle készült termékek születnek, hatalmas lehetőségnek, az emberiség érdekét szolgáló vállalkozásnak tűnik, felmerül a kérdés, hogy milyen áldozatokat követel szereplőinktől. 

Talán a leírás kicsit homályosnak tűnik és nem derül ki belőle egyértelműen a konkrét cselekmény, de ennek az az oka, hogy ebben a regényben óriási szerepe van a misztikumnak és a mágikus realizmus stílusjegyeinek. Ahogy a selyem használói is megtapasztalják, néha mi sem tudjuk, hol van a határ képzelet és valóság között, ugyanakkor az, amit a regény tanítani akar, elég egyértelmű. Mi történik akkor, ha az ember olyan erőkkel próbál machinálni, amiknek természetét fel sem foghatja? Hová vezet, ha saját érdekeinket minden racionális szempont vagy mások jóléte elé helyezzük? Mit vagyunk képesek megtenni azért, hogy elnyerjük valakinek a bizalmát vagy az elismerését? Ehhez hasonló kérdésekről gondolkodtat el a könyv, mindezt anélkül, hogy túl didaktikus vagy szájbarágós lenne. Bár a szereplők nem kerültek túlságosan közel a szívemhez - kivéve Sophia-, izgultam, hogy a megfelelő időben képesek legyenek a helyes döntéseket hozni. Muszáj kiemelnem a csodálatos nyelvezetet, korábban még nem olvastam Bridget Collinstól, de ezek után biztos, hogy a többi kötetét is sorra kerítem. A csendgyárat pedig jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki számára fontos a különleges atmoszféra és az eredeti történet.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a borongós, gótikus történeteket, ahol összemosódik képzelet és valóság, mindehhez pedig szépirodalmi minőségű szöveg társul.

Nyereményjáték:

Bridget Collins könyve a 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatában jelent meg, melyek közül már a Blogturné Klub tagjai is számos kiadványt bemutattak. A mostani játékunkban ezeket szeretnénk ismét a figyelmetekbe ajánlani. Minden állomáson találtok egy-egy rövid részletet az adott blogger egy korábbi bejegyzéséből. A feladatotok az, hogy megkeressétek, bloggerünk melyik könyvet ajánlja épp figyelmetekbe. Segítségképp a könyv fölszövegéből is adunk nektek részletet :) 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Zsuzsi (Könyv és más) véleménye a könyvről: “Én azt gondolom, hogy ez a könyv elsősorban nem a műfajával vagy a címkéivel fogja megtalálni a célközönségét, nem is tudnám egyszerűen beskatulyázni romantikus regényként vagy családtörténetként. Viszont remélem, hogy hozzám hasonlóan mindenki szeretni fogja, aki számára fontos a szép nyelvezet, a meghitt és erős hangulat, a kidolgozott és eleven karakterek, vagy szimplán a remek történetmesélés.”

Részlet a fülszövegből: “2020 tavaszán Lara három lánya visszatér a Michigan északi részén található családi gyümölcsösbe. Cseresznyét szednek, és közben kérlelik anyjukat, beszéljen Peter Duke-ról, a híres színészről, akivel annak idején együtt lépett színpadra…”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.18. Könyv és más
10.20. This is my (book) universe
10.22. Spirit Bliss Sárga könyves út
10.24. Zakkant olvas

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések