Rosie Andrews: Az ​erdő (értékelés és nyereményjáték)

 


A 21. Század Kiadó újabb különleges hangulatú, borongós történetet hozott el számunkra Rosie Andrews-tól. Az erdő című regényben egy rejtélyes haláleset nyomába eredünk főhősünkkel együtt, aki azonban nem sejti, hogy kutatása során egy egyszerű bűnténynél bonyolultabb és hatalmasabb erőkkel kell megküzdenie. Tartsatok öt bloggerünkkel az állomásokon keresztül, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!




Kiadó: 21. Század Kiadó, 2024
Oldalszám: 350 oldal
Eredeti cím: The Puzzle Wood
Fordította: Borbély Judit Bernadett
ISBN: 9789635685295 


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az erdő mélyén valami éledezik.

Catherine színleg azért érkezik a birtokra, hogy betöltse a megüresedett nevelőnői állást, valójában azonban az előző nevelőnő eltűnése után nyomoz.
Az isten háta mögötti birtokon áldatlan állapotok uralkodnak.
A nyomok a kúriát körülfogó erdő mélyére vezetnek, ahol emlékezet, gyilkosság és mítosz kibogozhatatlanul fonódik egybe. Sikerül-e kiderítenie Catherine-nek, mi történt az elődjével?

„Lebilincselő… egy őrületről, gyilkosságról és vitatott örökségről szóló történet, amely nyomokban természetfeletti elemeket is tartalmaz.” – Sunday Times

„Nagyon fincsi… sötét… baljós” – Susan Stokes-Chapman, a Pandora című #1 bestseller szerzője
„Feszültséggel teli” – Emilia Hart, a Weyward című Sunday Times bestseller szerzője
„Káprázatos” – Lianne Dillsworth, a Theatre of Marvels szerzője
„Bámulatos” – Naomi Kelsey, a Burnings szerzője

Véleményem:

Szerencsére a Könyvfesztivál óta alaposan fel vagyok tankolva eddig olvasatlan KULT Könyvekkel, Bridget Collins A csendgyár című kötete után hasonló izgatottsággal vártam Rosie Andrews Az erdő című új regényét. Az írónő előző könyve, A Leviatán számomra telitalálat volt (értékelésem ITT), borzasztóan tetszett a történet borongós atmoszférája és lassú, de tudatos építkezése. Bíztam benne, hogy ezt az élményt most is megkapom majd, és nem is kellett csalódnom. Bár talán egy egészen hangyányit az elődje mögött végzett a sorban, de Az erdő mindenképpen megfelelő választás, ha egy őszi estéhez passzoló, gótikus történetet szeretnénk olvasni. 


A regény elején néhány levélből tájékozódhatunk arról, hogy miről is fog szólni ez a történet. Egyik főszereplőnk, Catherine tudomást szerez arról, hogy rég nem látott húga, Emily tragikus körülmények között elhunyt a Bridewell család birtokán, ahol nevelőnőként dolgozott. Főhősünk képtelen elfogadni, hogy az ügyben nem folytattak le nyomozást, ezért inkognitóban jelentkezik a megüresedett állásra, ahol Sir Rowland Georgie nevű kislányára kell majd vigyáznia. A megérkezése után hamar világossá válik a számára, hogy ezzel a hellyel valami nincsen rendben. Az emberek egyre a környező erdő sötétségéről és titokzatos lényekről suttognak, a családfő bányájában szinte lincshangulatig fokozódik a munkások elégedetlensége, ráadásul Catherine megérkezése után nem sokkal újabb haláleset történik, ami ugyan balesetnek tűnik, főhősünk mégis biztos abban, hogy ez is csak a nagy kirakósnak, egy bonyolult és összetett rejtélynek a része. Persze ahhoz, hogy erről bizonyosságot szerezzen, neki és nekünk is végig kell járnunk azt a hosszú utat, mely során alaposan megismerjük mind a helyszínt, mind a felvonultatott szereplőket és azok sötét titkait. 

A fejezetek egy másik jelentős része egy másik főszereplő, Arthur nézőpontjából íródott, a fiatal orvos Sir Rowland szolgálatába áll, miután néhány sötétebb és eltitkolt epizód után visszatér nagyapja házába. A feladata eredetileg csak annyi, hogy kicsit nézzen utána a megbízója bányájával kapcsolatos dolgoknak, viszont amikor kutakodni kezd, ő is érzi, hogy talán egy sokkal nagyobb és sötétebb darázsfészekbe nyúlt bele, mint gondolta volna. Az események egyre visszakacsintanak Emily halálához, mind a két főszereplőnk úgy érzi, hogy a rejtélyek kulcsa a nevelőnő halálának körülményeiben keresendő, de kérdés, hogy lesz-e elég idejük kideríteni a titkokat, ugyanis úgy tűnik, a téboly és a sötétség - mely talán valóban a közeli erdőből származik - egyre szorosabban zárul a birtok és a család köré. Ráadásul ebben a történetben tényleg mindenki titkol valamit, így még abban sem lehetünk teljesen biztosak, hogy azokban megbízhatunk, akiknek a szemén keresztül szemléljük az eseményeket. 

Ritka, amikor ennyire nehéz egy regény cselekményét bemutatni, ennek főként az az oka, hogy nagyon lassan és fokozatosan bontakozik ki az olvasó előtt, hogy miről is van szó tulajdonképpen - ezt a poént pedig természetesen nem is akarom lelőni. A kiindulópontban kapunk egy rejtélyes halálesetet, tulajdonképpen az egész regény egy ezzel kapcsolatos nyomozás, ugyanakkor nagyon hamar belép a képbe a misztikum, a gótikus regényekre jellemző sötét és baljós atmoszféra, szóval sokáig egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy az írónő milyen irányba akarja majd elvinni a cselekményt. Olvasás közben volt olyan érzésem, hogy talán érdemesebb lett volna élesebben kijelölni azokat a határokat, melyek között a történet mozog, de amikor az utolsó oldal után becsuktam a könyvet, mégis arra jutottam, hogy minden úgy volt jó, ahogy. Tény, hogy itt nem dúskálunk pörgős jelenetekben, és kifejezetten lassan bontakozik ki a cselekmény, de emellett nagyon erős a hangulat, az első fejezetektől kezdve tapintható a feszültség, és szerintem maga a történet is jól lett felépítve, az információk megfelelő adagolásával. 

A regény nyelvezete, szövege kifejezetten igényes, és A csendgyár után közvetlenül olvasva azt kell mondjam, hogy ebben egyértelműen kulcsszerepe van Borbély Judit Bernadett fordítónak is. Valószínűleg sokat számít az is, éppen milyen állapotában kapja el az olvasót, nekem mostanában pont ilyen történetekre van szükségem, így ez egy szerencsés találkozás volt. Látok benne apróbb hibákat és kisebb dolgokat, amiken lehetett volna még finomítani, de mivel lebilincselt és az utolsó fejezetek során le sem tudtam tenni, megbocsátom neki ezeket. Jó szívvel ajánlom másoknak is, akik hozzám hasonlóan kifejezetten borongós hangulatú, sötét történeteket szeretnének fogyasztani az őszi estéken. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki kedveli a lassan építkező, de erős atmoszférájú, gótikus történeteket. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban további KULT Könyvek után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“Valaki évekkel ezelőtt azt javasolta, mindig legyen egy hely, amiről el tudom képzelni, hogy ott boldog vagyok, és ahová gondolatban el tudok vonulni olyankor, amikor nem vagyok boldog.”
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.21. Könyv és más 
10.24. Readinspo
10.26. Kelly és Lupi olvas
10.28. Szembetűnő
10.30. KönyvParfé

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések