Por - A siló 9. (értékelés és nyereményjáték)

 

A Siló-sorozat grandiózus befejezésében, a Porban Juliette és Donald döntéseitől függ, hogy az emberiség túlél-e! Tartsatok velünk a könyv blogturnéján, és ne feledjetek el játszani sem, hiszen a turné végén a Könyvmolyképző Kiadónak hála egy szerencsés olvasónk megnyeri a regényt! 


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2024
Oldalszám: 552 oldal
Eredeti cím: Shift
Fordította: Varga Tibor
ISBN: 9789635975778


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ahhoz, hogy egy új világ kezdődhessen el, a réginek buknia kell.

Juliette, a 18-as siló polgármestere nem bízik az 1-es siló vezetőjében, Donaldban.

Ebben a világban azonban nincs fekete és fehér. Minden a szürke különböző árnyalataiból tevődik össze. Donald talán nem az a szörnyeteg, akinek Juliette hiszi. Valójában a férfi lehet a kulcs az emberiség túléléséhez.

De vajon elég sokáig együtt tudnak dolgozni ahhoz, hogy végül sikerrel járjanak?

A New York Times bestseller Siló-trilógia utolsó részében a Juliette és Donald által meghozott döntések a megváltáshoz vezethetnek.

De ha nem vigyáznak, ők okozhatják az emberiség pusztulását is…

Térj vissza a Porba, és éld át a grandiózus lezárás izgalmait!

Véleményem:

Ahogy egy korábbi bejegyzésben is írtam, én azoknak a táborát erősítem, akik csak az új kiadás kapcsán ismerték meg Hugh Howey nagyszabású történetét, a Siló című sorozatot. Utólag ezt egy cseppet sem bánom, manapság már egy év kihagyást is nagyon megérzek sorozatok esetében, több év után pedig biztos, hogy gondot okozott volna visszaemlékezni az előzményekre. Nagyon jó volt, hogy folyamatában haladhattam a történettel, az pedig külön pozitívum volt számomra más sorozatokkal szemben, hogy itt kifejezetten azt éreztem, a szerző egyre erősebb köteteket tett le az asztalra. A Műszak után már nagyon kíváncsi voltam a befejezésre, most pedig elégedetten mondhatom, hogy a Por méltó zárása ennek a sötét kalandnak. 



A történetünk a Műszakkal tett múltbeli kitérő után visszatér ahhoz a jelenhez, ahol az első kötet véget ért. A cselekmény most is több helyszínen játszódik, ezek viszont szép fokozatosan összekapcsolódnak egymással, ahogy megmaradt szereplőink közelednek a végjáték felé. Juliette, akit megválasztottak a 18-as siló polgármesterévé, mindenképpen át akar fúrni az építmények között, egyrészt azért, hogy további válaszokat kapjon, másrészt, hogy segíthessen Solónak és a gyerekeknek a 17-es silóban. Közben kapcsolatban áll Donalddal, aki az 1-es silóban él, viszont a sok homályos információ miatt nem bízik meg a férfi segítő szándékában. Ahogy megismerhettük az első részben, most is főleg a saját feje után megy, és nem egyszer kell nehéz döntéseket meghoznia, amikor választania kell az igazság és a saját emberei biztonsága között. 

Egy másik fontos szál éppen az, amit az 1-es silóban követhetünk nyomon. Donald és a húga, Charlotte maguk is próbálják összerakni a kirakós darabjait, ehhez helyzeti előnyben is vannak abból a szempontból, hogy ők még emlékeznek a régi világra, ahogyan arra is, hogy kik és milyen céllal hozták létre a silókat. De ez még mindig nem a teljes kép, és persze még hiányzik az a fontos kulcsmozzanat, hogy mégis mi lehet a helyzet megoldása, amennyiben a jelenlegit már tarthatatlannak tartják. Szereplőinket az idő is egyre sürgeti, ugyanis azok, akik a tervek mögött állnak, semmi pénzért nem engednék, hogy valami hiba kússzon a számításaikba, így hamarosan értük is izgulhatunk, hogy túlélik-e ezt az egészet, illetve megfelelő döntéseket hoznak-e a kritikus pillanatokban. A cselekményről nem szeretnék ennél többet elárulni, hiszen a zárókötet éppen attól lesz nagyon izgalmas, hogy nem tudni, a szerző milyen befejezést szán hőseinknek, de annyit elárulhatok, hogy fordulatos és sokszor szívszorító jeleneteknek lehetünk a tanúi. 

Összességében nekem kicsit nehéz hová tennem magamban a teljes sorozatot. Az első kötet kapcsán (itt az új kiadásra gondolok) úgy éreztem, hogy nagyon tetszik az ötlet és a koncepció, mégsem került igazán közel hozzám a történet, hiányzott valami. A Műszak már sokat szépített ebből a szempontból, ott valahogy jobban elkezdtem azt megélni, hogy egy sokkal nagyobb kép részleteit látom, emiatt pedig azt sem bántam, hogy vannak még a sorozatban homályos részek, nyitott kérdések. Viszont most, a Por olvasása közben éreztem először azt, hogy igazán elkezd érdekelni a szereplők sorsa, hogy nem pusztán megfigyelője vagyok az eseményeknek, hanem kicsit a részese is, nem tudom, hogy ennek mi az oka, az, hogy én vonódtam be jobban, vagy Howey fejlődött ennyit az írásban. Mindenesetre most megkaptam nagyjából mindent, amit korábban hiányoltam, és egészében tekintve a sorozatot úgy látom, hogy az egy jól felépített, nagyon aprólékosan és tudatosan kidolgozott, kerek egész. 

Mindig jó, ha egy történet nem csupán egy fiktív világba kalauzol el minket, hanem reflektál is a valóságunkra, ebben az esetben pedig ez hatványozottan megvalósult. A regényben sok szociológiai, lélektani és erkölcsi kérdés felmerül, leginkább azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet élni és visszaélni a hatalommal, illetve hogyan viselkednek az emberek egymással, ha valamilyen extrém helyzetbe kerülnek. Itt láthatunk jó néhány példát minden végletre, vannak, akikből a legjobbat hozza ki a veszély vagy a pusztulás ígérete, és sajnos olyanok is, akik még ekkor is csak a saját hasznukat keresik. Pont ettől könnyen átélhető volt sok regénybeli jelenet, az pedig változatlanul a sorozat nagy előnye, hogy erős, borús atmoszférát képes teremteni. Unatkozni biztosan nem fog, aki elolvassa a befejező kötetet, ahogy az sem kérdés, hogy jó néhány fájdalmas pillanatot is meg fog élni. Én nem bánom, hogy beneveztem erre a kalandra, annak pedig kimondottan örülök, hogy a lehető legjobb szájízzel tudtam végül lezárni a történetet. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a lassan építkező, elgondolkodtató disztópiákat. 

Nyereményjáték:

Nyomozzatok, olvassatok! A turné minden állomásán találtok egy kérdést, amire a Könyvmolyképző kiadó honlapján található beleolvasóban találjátok meg a választ! Minden esetben egy szó a megoldás.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: 
Kicsoda a Gépészet új főnöke?

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések