Ő ​és a macskája (értékelés és nyereményjáték)

 

A 21. Század Kiadó újabb különleges történetet hozott el a japán regények szerelmeseinek. Makoto Shinkai és Naruki Nagakawa Ő ​és a macskája című kötetében hétköznapi emberek és macskáik sorsát követhetjük nyomon, miközben az elmesélt történetek folyamatosan tanítanak minket szeretetről, felelősségről, elfogadásról, barátságról és bátorságról. Tartsatok velünk a blogturné három állomásán keresztül, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!




Kiadó: 21. Század Kiadó, 2024
Oldalszám: 158oldal
Eredeti cím: 彼女と彼女の猫
Fordította: Vereckei Andrea
ISBN: 9789635685356


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Tokió ​egyik külkerületében, amelyet helyiérdekű vasútvonal szel át, macskák és gazdáik élik az életüket, próbálnak úrrá lenni a felmerülő nehézségeken.
Egy Chobi nevű macska néma bátorítást sugároz egy fiatal nőnek, igyekszik rábírni, hogy lépjen ki működésképtelen párkapcsolatából.
Egy tehetséges festő teljesen félreérti, hogy a főnöke miért érdeklődik a képei iránt. Egy mangarajongó a barátja halála után bezárkózik. A macskája, Cookie tervet sző, hogyan csalogassa ki a lakásból.Egy nő, aki távol levő férjének szenteli az életét, a macskájától kap leckét, hogyan függetlenedjen.
Az Ő és a macskája a mindennapok szelíd varázsát kelti életre. A háttérben a vasút zaja, emberi sorsok, köznapi gondok. Ezt az éleslátó, meghitt hangulatú könyvet olvasva ráébredünk, hogy a legkilátástalanabb helyzetekbe is derűt visz, ha megoszthatjuk valakivel, ha kapcsolódunk valakihez – legyen az egy barát, vagy a háziállatunk.

Makoto Shinkai világhírű anime készítő. Legismertebb alkotásai: Your Name, Weathering with You.
Naruki Nagakawa játékok és anime filmek forgatókönyvírója, regényíró.
Az Ő és a macskája (She and Her Cat) Makoto Shinkai azonos című, díjnyertes animéje alapján készült. Írója Nagakawa. Ez a könyv világ számtalan országában megjelent és zajos sikert aratott.


Véleményem:

Még mindig úgy érzem, hogy macskás japán történetekből sosem lehet elég, így gondolkodás nélkül csaptam le a lehetőségre, hogy elolvassam Makoto Shinkai és Naruki Nagakawa Ő és a macskája című kötetét. Az ilyen regényeknél sosem tudhatom, mennyire fognak mélyre menni, az eddig olvasottak között a könnyedebb darabok ugyanúgy megtalálhatók, mint filozofikusabb, érzelmesebb történetek. Bár az Ő és a macskája eleinte úgy tűnt, az első kategóriába tartozik, ahogy haladtam vele, szép fokozatosan bontakozott ki, hogy aztán felültessen egy nem mindennapi érzelmi hullámvasútra. 


A kötet felépítése sok szempontból hasonlított az általam eddig olvasott japán regényekéhez. A fejezetekben négy nő életébe nyerhetünk bepillantást, akik mindannyian valamiféle elakadással küzdenek. Egyikük például úgy érzi, hogy nem tud kiigazodni a kapcsolataiban és bárhogyan próbálkozik, nem ért meg másokat. Egy fiatal diáklány művész szeretne lenni és önállósodni, de tehetsége ellenére úgy tűnik, nem sikerül megvalósítania az álmait. Aztán ott van még egy lány, aki elveszítette a legjobb barátnőjét, és azóta képtelen elhagyni a lakását, végezetül pedig egy idős hölgy, aki egész életét mások szolgálatával töltötte, és közben elfelejtette, ő maga mire is vágyik. Ezek alapvetően nem extrém élethelyzetek, bármelyikünk megélt már hasonló nehézségeket vagy elakadásokat, éppen ezért könnyű azonosulni ezekkel a női karakterekkel, és bevonódni mindennapjaikba, gondolataikba. 

Na de hogyan is kapcsolódnak ide a macskák? Hőseinkben közös, hogy mindannyiukat összehozza a sors egy-egy kóbor négylábúval, akikről elkezdenek gondoskodni, és akikhez kötődni kezdenek. Külön érdekesség, hogy a fejezetekben váltva olvashatjuk az emberi szereplők és macskáik nézőpontját, és most úgy éreztem, a négylábúak hangja tökéletesen el volt találva. A szerzőpáros nem antropomorfizálta túl őket, abszolút érzékelhető volt, hogy ők a saját kis macskavilágukból mennyire máshogy tekintenek mindenre, beszélgetni sem tudnak gazdáikkal, mégis ott vannak számukra, hogy segítsenek rátalálni azokra a dolgokra, értékekre, tulajdonságokra vagy érzésekre, amikről azt hitték, elveszett. Ráadásként ezek a macskák egymással is kapcsolatban álltak, ami sok bájos vagy éppen elgondolkodtató párbeszédet szült, de ami igazán szép volt, az az, ahogyan háziállataik segítségével az emberek is elkezdtek kapcsolódni egymáshoz. 

Tényleg az volt az érdekes ebben a könyvben, hogy fokozatosan építkezett, bontakozott ki. Az első harmada környékén még meg is torpantam kicsit az olvasásban, úgy éreztem, ez a regény mégsem lesz akkora durranás, mint szerettem volna, aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy letenni sem tudom, ráadásul a könnyeim is potyognak. Macskagazdikánt ezek az állatok különösen közel állnak hozzám, így pontosan értettem és éreztem, hogyan képesek megváltoztatni valakinek az életét, ráadásul a saját macskám is folyamatosan tanít engem már több, mint egy évtizede. Különleges kis társak ezek, akik sosem lesznek a tulajdonaink, de ha egyszer megszavazzák nekünk a bizalmat, biztos, hogy elválaszthatatlanok leszünk. 


Összességében nagyon tetszett ez a regény, és amikor megtudtam, hogy Makoto Shinkai animéje alapján készült, egyből kedvet kaptam, hogy megnézzem. Mostanában sok hasonló témájú könyv jelenik meg, és emiatt talán nehezebb is kiigazodni közöttük, de ha most ajánlanom kéne egyetlen kiemelkedő macskás, japán regényt, biztos, hogy ez lenne az. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki kedveli a keleti kultúrát és szereti a macskákat. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban további macskás könyvek után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy beírjátok a könyv címét a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: 
“Ugyanis azt gondolom, hogy amíg hiszel valamiben, és el tudod képzelni, addig reális az a dolog. Ez a véleményem.”

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.10. Könyv és más 
10.13. Ambivalentina
10.16. KönyvParfé

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések