Csudi, a pacsirta - Csudi ​és az elnémult erdő (értékelés és nyereményjáték)

 

Sokunk örömére, nem kellett hosszan várnunk Alex Donovici cuki pacsirtájának újabb meséjére. Csudi legújabb kalandjai - sorban immár a sorozat harmadik kötete - eddig nem tapasztalt nehézségekkel szembesítik az erdő lakóit. Mi történik, ha a számítógépes játékok és a burgonyaszirom veszi át az uralmat kedvenceink felett, s mit tehet ez ellen Csudi? Tartsatok a Blogturné Klub négy bloggerével, és lessük meg együtt, ki rejtőzik a rejtély mögött! A turné végén pedig megnyerhettek egy példányt a könyvből a Móra Könyvkiadó jóvoltából.


Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2024
Oldalszám: 112 oldal
Fordította: Koszta Gabriella
Illusztrálta: Stela Damaschin-Popa
ISBN: 9789636036133


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A sorozatnak ebben a részében a számítógépes játékok és a burgonyaszirom iránti vágy keríti hatalmába ez erdőlakókat, akik így elhanyagolnak mindent és mindenkit. Csudi kétségbeesetten próbálkozik megmenteni Villámgyors urat, Séget, György pulykát és Hópehelyt, hogy visszahozza őket a valós életbe, és segítségükkel a rejtélyes módon eltűnt Buhu nyomára akadjon. Míg a sorozat előző részeiben az önbizalom és a hulladék szelektálás volt fókuszban, ebben a kötetben a számítógépes játékokon túl a barátság és szeretet ereje jelenik meg hangsúlyos kérdésként.


Véleményem:

A tavalyi évben nagyon megszerettem Alex Donovici Csudi, ​a pacsirta című sorozatát, számomra ez tipikusan olyan mese, amit a saját magam szórakoztatására is szívesen olvasok. A szárnyatlan pacsirtalány figurája eredeti és végtelenül szerethető, az első két részben pedig nagyon tetszett, hogy az aranyos történeteken belül mindig megjelenik valamilyen fontos érték vagy mondanivaló. Nincs ez másként a sorozat harmadik kötetében, a Csudi és az elnémult erdőben sem, ami korunk fontos kihívására és veszélyeire hívja fel a figyelmet, úgy mint a kontroll nélküli számítógépezés és az egészségtelen táplálkozás, mindezt nagyon jó arányokkal és igazán szerethető módon. 


Történetünk kezdetén kis főhősünk, Csudi éppen barátját, Villámgyors urat szeretné meglátogatni, de amint megérkezik, érzi, hogy valami baj van. A csiga háza elhanyagolt, betoppanva pedig Csudi azt látja, hogy barátja nagyon meghízott, és teljesen a számítógépes játékok és a csipszek rabja lett. A kis pacsirtalány, bár ijesztő a helyzet, nem esik kétségbe, hanem igyekszik a többiektől segítséget kérni. Az igazán nagy baj viszont akkor kezdődik, amikor kiderül, hogy Villámgyors úr helyzete nem egyedi eset, hanem az erdő összes lakóját érinti. Nem véletlen a cím, hiszen az erdő állatai ahelyett, hogy élveznék a tavaszt, és dalukkal, játékukkal beharsognák a tájat, mind bekuckóznak vackaikba, hogy különböző videojátékokkal játszhassanak,  és minél több pontot nyerjenek, amiket aztán egészségtelen finomságokra válthatnak be. 

Az eddigi részekben, akármekkora galiba akadt is, azért Csudi sosem maradt teljesen egyedül, mindig számíthatott a barátaira. Ez a mostani rész pont attól érződik kicsit fajsúlyosabbnak és drámaibbnak, hogy az okozza a problémát, hogy a pacsirtalány teljesen magára marad. Az egyetlen reménye, hogy az őt felnevelő bölcs bagolytól, Buhutól kérjen segítséget, őt viszont elrabolta a számító Szöcske Boss, aki az egész jelenség mögött áll, és aki az erdő lakói között terjeszti a számítógépeket és csipszeket. Szerencsére azonban Csudinak nem csupán a szíve van a helyén, hanem különös bátorságról is tanúbizonyságot tesz, amikor egyedül száll szembe azokkal, akik veszélybe sodorják a barátait. Természetesen, mivel meséről van szó, a könyv végére sikerül megoldani a problémákat, az viszont számomra is meglepően pozitív volt, hogy milyen szép befejezést kapott a történet. Ha eddig nem lett volna a szívem csücske, most biztos, hogy örökre a lelkembe zárom a bátor és nemes kis pacsirtát. 

Ahogy fent is említettem, számomra ezek a történetek azért különlegesek, mert mindig megjelenik bennük valamilyen fontos kérdéskör, aktuális téma. A környezetvédelem után ebben a részben az egészségtelen életmód kerül a középpontba, azon belül is a túlzott játékfüggőség és a helytelen táplálkozás. Mivel ez elég sok kisgyermeket érintő kérdés, szerintem szuper, hogy egy gyerekkönyv foglalkozik vele, az pedig még inkább, hogy a szerző nem démonizálja egyébként a jelenséget. A mesében is megfogalmazódik, hogy a számítógépet és az internetet lehet jó dolgokra is használni, ahogy az sem baj, ha néha eszegetünk egy kis csipszet, a probléma akkor kezdődik, ha nem tudjuk tartani a mértéket, vagy ha a függőségünk már az életünk más területeire is rányomja a bélyegét. Bár ez a kötet gyerekeknek szól, szerintem sok felnőtt is megfogadhatná a benne szereplő jótanácsokat, hiszen mi vagyunk azok, akiknek viselkedésünkkel elsődlegesen példát kéne mutatnunk a felnövekvő nemzedéknek. 


A történet szövege most is igényes és olvasmányos volt, a fejezetek szépen, logikusan épülnek fel, Stela Damaschin-Popa bájos illusztrációi pedig újfent remekül kiegészítik a történetet. Nagyon örültem neki, hogy a kötet végén olvashattam kicsit a szerző munkásságáról és életéről, ahogy annak is, hogy kiderült, további köteteket is várhatunk még a sorozatból. Nagyon hálás vagyok a Móra Kiadónak, hogy elhozta nekünk Csudi meséit, szerintem a gyerekkönyves piacon ez a sorozat határozottan kiemelkedik az átlagból, friss, aktuális, nem fél komolyabb vagy komplexebb érzelmekkel machinálni, ugyanakkor végtelenül szívmelengető és bájos is. Jó szívvel ajánlom a családok minden tagjának!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy bájos, elgondolkodtató és csupaszív történetet olvasni egy különleges, bátor kismadárról és barátairól.

Nyereményjáték:

Csudi legújabb történetében egy kis nyomozásra hívunk titeket! Minden állomáson találtok egy-egy kérdést, melyet a könyv beleolvasójába lapozva tudtok megválaszolni. A beleolvasót EZEN a linken találjátok: 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Milyen testi változáson ment keresztül Villámgyors úr, mióta Csudi nem találkozott vele?
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.20. Könyv és más
10.22.: Szembetűnő
10.23. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések