Hayley Campbell: Minden ​élők és holtak

 



Kiadó: Multiverzum Kiadó
, 2024
Oldalszám: 296 oldal
Eredeti cím: All the Living and the Dead
Fordította: Novák Gábor
ISBN: 9786156662059


A könyvet ITT tudod megrendelni!

Fülszöveg:

Ebben a mélyen megindító és figyelemre méltó könyvben Hayley Campbell újságíró a társadalom halálhoz való viszonyát, és azok életére gyakorolt hatását vizsgálja, akiknek munkája a halálhoz kapcsolódik. Ha rájuk ruházzuk át ezt a terhet, mert nekünk túl sok lenne – teszi fel a kérdést a szerző –, ők hogyan birkóznak meg vele? Vajon a halállal való közvetlen szembenézés csökkentené a félelmünket?
A szerző gyerekkori kíváncsiságából merítve találkozik balzsamozókkal és egy egykor a halálsoron dolgozó hóhérral, tömeges halálesetekkel foglalkozó nyomozóval és egy gyászkezelő bábával. Beszél sírásókkal, akik már saját sírjukat is megásták, és interjút készít egy férfival, akinek a munkája megtisztítani a bűnügyi helyszíneket.
Campbell éleslátó és őszinte interjúiban olyan dolgozóknak teszi fel a kérdést, akiknek mestersége a halál: vajon megváltoztatja az embert a halállal való napi kapcsolat? És vajon nem veszítünk-e el valami létfontosságút azáltal, hogy a halált rejtve hagyjuk?

Véleményem:

A halál gondolata és témája olyasmi, ami gyakorlatilag egyidős az emberiséggel, hiszen egyetlen biztos pont van az életünkben, mégpedig az a tudás, hogy egy nap meg fogunk halni. Elég csak egy pillantást vetni a művészetre, a filozófiára vagy a tudományra, láthatjuk, hogy a halál hányféleképpen inspirál, gondolkodtat el, rémít meg vagy vet fel kérdéseket. És persze ott van az a hatalmas szorongás, ami körüllengi, és ami miatt egyben az emberiség egyik legnagyobb tabuja is. Tarthatjuk illetlennek vagy kényelmetlennek tehát, félelmet keltőnek vagy elszomorítónak, de ha kellő bátorsággal fordulunk a témához, elképesztően sok érdekességre bukkanunk - és pontosan ez az, amit Hayley Campbell igyekszik bemutatni nekünk lenyűgözően izgalmas ismeretterjesztő könyvében. 


Hayley még gyerekként elég direkt módon találkozott a halállal, kicsit szokatlan módon édesapja képregényein keresztül (apja Eddie Campbell, akit többek között a From Hell című képregény illusztrátoraként ismerhetünk). A másoknak felkavaró képek azonban ahelyett, hogy megrázták vagy traumatizálták volna, inkább kialakítottak benne egy sajátos kíváncsiságot a halállal kapcsolatban, ez vezette el ahhoz, hogy újságíróként egy olyan kötet megírásába fogjon, amely nem elsősorban a halálról, inkább azokról az emberekről szól, akik valamilyen úton-módon kapcsolatba kerülnek a halállal munkájukon keresztül. Egy átlagos embernek első hallásra valószínűleg a temetkezési vállalkozók, sírásók vagy orvosok jutnak eszébe a téma kapcsán, de a könyvet lapozva hamar bebizonyosodik, hogy a halál iparága ennél jóval szerteágazóbb. Ugyanakkor nem ez volt a könyv elsődleges erénye, hiszen az az első oldalaktól fogva érződött, hogy a cél nem holmi polgárpukkasztás vagy megbotránkoztatás, hanem éppen ellenkezőleg: megmutatni, hányféleképpen és milyen alázattal lehet a halálnak dolgozni. 

A különböző mesterségeket általában külön fejezetekben ismerhetjük meg, egy-egy emberi sorson keresztül. Érződik a szerző újságírói vénája, a kötetben sok a beszélgetés, Campbell pedig ügyes abban, hogy éppen a megfelelő kérdéseket tegye fel interjúi során. Az ismertebb foglalkozások mellett- mint amilyen a balzsamozó vagy a boncmester- bepillanthatunk pár olyanba is, amikről az átlagember szerintem kevés információval rendelkezik. Egészen érdekes volt például arról a férfiról olvasni, akinek takarítócége van, és aki ahhoz nyújt szolgáltatást, hogy egy haláleset helyszínét megtisztítsa, kitakarítsa (ami azért lássuk be, brutálisabb esetek után egyáltalán nem könnyű feladat). Találkozhatunk valakivel, aki halotti maszkokat készít, vagy éppen azokkal, akik a halálsoron várakozóknak adják be a végzetes injekciót. Akadnak, akik kimondottan a testekkel foglalkoznak, elsősorban azzal a céllal, hogy a hátrahagyott szeretteik még utoljára elbúcsúzhassanak tőlük, és olyanok is, akik egy végzetes katasztrófa esetén nyújtanak mindenféle, a tragédia következményeivel kapcsolatos asszisztenciát. 

Az vitathatatlan, hogy a könyv hemzseg az érdekességektől, hiszen ezek nem olyan mindennapi foglalkozások, amikről nagy tudással rendelkezünk. Nagyon izgalmas volt bepillantani ezeknek az embereknek az életébe, és látni azt, milyen professzionálisan, és sokszor mély alázattal végzik azt a munkát, amihez sokaknak nem lenne elég lelki erejük. De ami talán ennél sokkal fontosabb volt, az a kötet által közvetített szemlélet. Ahogy a szerző, úgy én is azon kaptam magam, hogy elkezdek egészen más szemmel tekinteni a halálra, és rengeteg kérdésen eltöprengtem az olvasottak kapcsán. Két téma érintett meg különösebben, az első azoknak a kérdésköre, akik haláluk előtt rendelkeznek arról, hogy a testüket hasznosítsák a tudomány érdekében. Ahogy a beszélgetések során, úgy bennem is megfogalmazódott, hogy tulajdonképpen ez a legnagyobb ajándékok egyike, amit egy ember adhat életében- vagy halálában-, odaajándékozni a testét, ami egy életen át szolgált az otthonául. A másik témakör a halálbüntetést végrehajtókhoz kapcsolódott. Rengeteg erkölcsi dilemma kapcsolódik ehhez a munkához, és nagyon érdekes volt látni, hogy akik ezzel foglalkoznak, hogyan képesek megbékélni a munkájukkal. 

Nagyon hosszasan lehetne még taglalni a könyv erényeit, ugyanakkor biztos, hogy sok szempontból nem egy könnyű olvasmány. A halál félelmetes, legyen szó a sajátunkról, akár a szeretteinkéről, és éppen ezért sokszor kényelmetlen szembesülni vele, akár csak egy olvasmány kapcsán is. Ugyanakkor engem a halál mindig arra emlékeztet, hogy még életben vagyok, és hogy hogyan kellene még életünkben bánnunk egymással. Nagyon megérintettek a bemutatott emberi sorsok, Hayley Campbell személyében pedig egy kicsit különc, de nagyon tehetséges és érzékeny írót ismerhettem meg, akitől nagyon remélem, hogy majd mást is olvashatok magyar nyelven. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egészen más szemszögből rápillantani a halál kérdéskörére, vagy csak szimplán egy érdekes ismeretterjesztő könyvet olvasni. 


A kötetet köszönöm szépen a Multiverzum Kiadónak!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések