A ​Rejtvénykészítők Társasága (értékelés és nyereményjáték)

 


Ha bloggereinkhez hasonlóan Ti is kedvelitek a fejtörőket, csatlakozzatok hozzánk egy nem mindennapi kalandra A ​Rejtvénykészítők Társasága című kötet blogturnéján! Samuel Burr könyve egyszerre izgalmas kaland, egy különleges társaságot bemutató regény, és megható történet egy fiatalemberről, aki szeretné megismerni a múltját és a jövőjét. Tartsatok négy bloggerünkkel, fejtsétek meg ti is a rejtvényeket, és nyerjétek meg a General Press Kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: General Press Kiadó, 2024
Oldalszám: 408oldal
Eredeti cím: The Fellowship of Puzzlemakers
Fordította: Schmidt Jolán
ISBN: 9789634528968


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

VENI, VIDI, SOLVI.
JÖTTEM, LÁTTAM, MEGOLDOTTAM.

Claytont születése után a Rejtvénykészítők Társaságának küszöbén hagyják egy kalapdobozban. A kisfiú, akit a különc rejtvénykészítők korosodó csoportja magához vesz, és saját gyermekeként nevel fel, mit sem sejt a származásáról, és a társaság tagjai számára is ő lesz az egyetlen megoldatlan feladvány.
Amikor Pippa Allsbrook, Clayton fogadott édesanyja és a társaság alapító-elnöke elhuny, egy utolsó rejtvényt hagy örökül a fiúra, amelyből fény derülhet minden titokra. A kalandos utazás azonban nemcsak a múltra ad válaszokat, hanem a jövőre is, és fenekestül felforgatja Clayton és a fogadott családja életét is.
A Rejtvénykészítők Társasága szívhez szóló történet a szeretetről és a családról, valamint arról, mit jelent szövetségeseket találni az életben – kortól függetlenül.


Véleményem:

Mostanában egyre jobban kezdem megkedvelni a cozy mystery műfaját, és bevallom, amikor először megpillantottam Samuel Burr regényének borítóját és címét, biztos voltam benne, hogy egy újabb potenciális gyöngyszemet fedezek fel a műfajon belül. Izgatottan bele is vetettem magam A Rejtvénykészítők Társaságába, várva, hogy majd a különféle fejtörők és kódok közepette egy könnyed kis nyomozásban vehessek részt. Hamar kiderült azonban, hogy ez a regény sokkal több ennél: egy igazán érzékeny és szép történet a barátságról, a valahová tartozásról és önmagunk megtalálásáról.


A történetünk több idősíkon játszódik. Mi ott kapcsolódunk be a cselekménybe, amikor a patinás Rejtvényfejtők Társaságának tagjai éppen alapítójuk és vezetőjük, Pippa Allsbrook temetésére készülnek. Az asszonyt nem csupán a társasági tagok és barátai gyászolják, hanem fogadott fia, Clayton is, akit huszonöt évvel ezelőtt, csecsemőként hagytak a társaság főhadiszállásának ajtaja előtt. Pippa, akinek saját családja nem volt, fiaként nevelte és szerette a férfit, aki most úgy érzi, elvesztette a lába alól a talajt és szüksége van rá, hogy megtalálja a gyökereit és azt, hová tart az élete. Pippa, aki a keresztrejtvények koronázatlan királynője volt, nem távozott anélkül, hogy hátrahagyott volna mindehhez némi iránymutatást. Sajátos rejtvények és kódok segítségével vezeti Claytont, aki élete legnagyobb kalandjára indul: megtalálni önmagát.

A fejezetek egy másik jelentős része a múltba kalauzol bennünket, ahol a középkorú Pippa szemszögéből követhetjük végig, hogyan fogalmazódott meg a Társaság ötlete, és vált valósággá. Az asszony szeretett volna egy olyan közösséget létrehozni, ahol a kódok, fejtörők, kvízek, labirintusok és rejtvények lángelméi találkozhatnak, és kölcsönösen segíthetik egymást pályájukban. Láthatjuk, hogy a kezdetben idegen, kicsit különc figurák hogyan válnak az évek során barátokká és igazi társakká, és persze mindeközben bepillanthatunk egy lenyűgözően izgalmas hobbiba és hivatásba is. A két szál jó arányban kerül középpontba és persze kapcsolódnak is egymáshoz, hiszen ahhoz, hogy a jelen kérdéseire választ kapjunk, elengedhetetlen a múltba tekinteni. Számomra ezek a múltbéli fejezetek voltak a legkedvesebbek, de ugyanígy izgultam Claytonért is, hogy megtalálja a válaszokat a származásával kapcsolatos kérdésekre.

Ez a történet minden volt, csak nem könnyed és egyszerű. Vagy ha mégis, akkor csak a stílusát tekintve, ami egy pillanat alatt berántott a regény világába és nem is eresztett az utolsó lapokig. Nagyon izgalmasnak találtam a rejtvénykészítők világát, ahogy a regényben szereplő karaktereket is. Közös volt bennük, hogy mindannyian kicsit magányos farkasok, hiszen nem mindennapi hobbinak hódolnak, és a legtöbben valamilyen titkot is rejtegettek, melyekre csak fokozatosan derült fény. Nagyon megérintettek ezek az emberi sorsok, az pedig még inkább, ahogyan elkezdtek a tagok igazi közösséggé, választott családdá válni. Közülük is kiemelkedett Pippa alakja, aki egész életében független, határozott nő volt, de akinek ugyanígy látjuk az érzékeny és sebzett oldalát is, és az igényt, hogy másokhoz tartozhasson, ha már neki nem lehetett saját családja. A regény pedig remekül rávilágít, hányféle szeretet és kötődés létezik, függetlenül a biológiai kapcsolatoktól.

Izgalmas extra, hogy a könyvben konkrétan is szerepet játszanak a rejtvények, sok esetben Claytonnal együtt fejthetünk meg egy-egy fejtörőt, ami szerintem nagyon nagy pluszt adott a történetnek, úgy éreztem, én is a részese lehetek a kalandnak. Ahogy korábban  is írtam, őszintén meglepett a könyv mélysége, ami egyszerre mosolyogtatott meg, gondolkodtatott el és hatolt a szívemig. Biztos, hogy ezután figyelemmel követem majd a szerző munkásságát és remélem, nem kell sokat várni arra, hogy megint olvashassunk tőle.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a megható és érzelmes történeteket, némi izgalmas fűszerezéssel. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban a General Press Kiadó újdonságai után nyomozunk, de a regényhez híven kicsit izgalmasabb formában. Minden állomáson találtok egy-egy anagrammát, a ti feladatotok pedig, hogy azokat megfejtve a regények címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: 
akkor décsi nyáron

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.16. Könyv és más 
10.18. Kelly és Lupi olvas
10.22. KönyvParfé
10.25. Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések