Medusza ​pillantása (értékelés és nyereményjáték)

 

Natalie Haynes a görög mitológia berkeibe kalauzol el bennünket. A Medusza pillantása a címszereplő mitológiai lény történetét helyezi új megvilágításba, és felteszi a kérdést: mitől nevezhetünk valakit vagy valamit szörnyetegnek. A kinézetétől függ? A tetteitől? Tarts velünk, és ha jól felelsz az állomásokon található feladványokra, akkor esélyed nyílik megnyerni egy példányt a regényből!



Kiadó: General Press Kiadó, 2024
Oldalszám: 318 oldal
Eredeti cím: Stone Blind
Fordította: Tóth Bálint Péter
ISBN: 9789634528937


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az ​istenek nemzetségének egyetlen halandó tagja, Medusza a legfiatalabb a gorgók közül. A nővéreivel ellentétben ő megtapasztalja az idő múlását, a változást, a gyengeséget és a sebezhetőséget. Halandó élete olyan sürgető érzéssel tölti el, amelyet a családja soha nem fog megismerni.Amikor Poszeidón megbecsteleníti őt Athéné templomában, az istennő égtelen haragra gerjed a szentély megsértése miatt, és a fiatal nőn áll bosszút a tengeristen tettéért. Medusza hajkoronáját tekergő kígyók váltják fel, és egyetlen pillantása bármely élőlényt kővé változtat, ezért magányra és önkéntes vakságra kárhoztatja magát.Mindeközben Perszeusz elindul egy végzetes küldetésre, hogy mindenen és mindenkin átgázolva elhozza az elátkozott gorgó fejét…
A Women’s Prize for Fiction 2023 hosszú listájáról az Ezer hajó, a Kirké és a Klütaimnésztra rajongóinak


Véleményem:

A görög mitológia újramesélése olyannyira szerelem lett az életemben, hogy ebből a műfajból szinte gondolkodás nélkül falom az új megjelenéseket, különösen akkor, ha a szerző már bizonyított valamelyik előző regényével. Pontosan ez volt a helyzet Natalie Haynes esetében, akinek Ezer hajó című kötete után (értékelésem ITT), mindenképpen meg akartam ismerni új, Medusza ​pillantása című regényét is. Bár Medusza alakja valamelyest ismerős lehet mindenkinek, mégis olyan témakör volt ez is, amiről alapvetően keveset tudtam, így kíváncsian vártam, hogy az írónő hogyan fogja megszőni ezt a különleges történetet. 


A regény elején röviden olvashatunk a szereplőkről, ami nagyban megkönnyítette, hogy eligazodjak ebben a világban. Ezután nem sokkal rá is térünk a címszereplő, Medusza sorsának alakulására, megtudjuk, hogyan került Afrika északi partjaira, hogy gorgó nővéreivel, Sztheinóval és Eurüaléval nevelkedjen. A lány különleges abból a szempontból, hogy testvéreivel ellentétben halandó, gyakorlatilag csak a szárnyai különböztetik meg a többi embertől, ez a különbözőség pedig már alapból ad egyfajta magányosságot, kirekesztettséget a lényének. Nővérei nagy szeretettel bánnak vele, mégis sejthető, hogy a tragikus sors elkerülhetetlen az esetében, de mielőtt erre rátérne az írónő, még egy jókora kitérőt tesz a görög mitológia más alakjainak életébe. 

Betekintést nyerhetünk az olümposzi istenek mindennapjaiba és csatározásaiba, és ami külön tetszett, hogy valahogy most a szokásosnál jobban ki volt minden konfliktus hegyezve az istenek közötti kapcsolatokra. Láthatjuk például, Héra hogyan éli meg, hogy Zeusz örökösen megcsalja, megismerjük Athéné születésének körülményeit és azt, hogy mennyire különbözik a testvéreitől, illetve Héphaisztosz sajátos helyzete is középpontba kerül, mely abból adódik, hogy az apja ugyan nem Zeusz, különös tehetségével mégis eléggé fontossá tud válni a számára. A közöttük lévő civakodások sokszor egészen banálisnak tűnnek, néha azonban érződik annak a súlya, hogy ők mégiscsak az emberek felett álló, hatalmas lények, kiknek a bosszúja vagy a haragja is hatalmas tud lenni. 

Egy ilyen bosszú vezet Medusza tragédiájához is. Miután a lányt megerőszakolja Poszeidón Athéné templomában, az istennő éktelen haragra gerjed, és mivel a tengerek istenét nem tudja megleckéztetni, az ártatlan gorgón tölti ki mérgét. Átkának köszönhetően válik Medusza azzá a félelmetes lénnyé, kinek kígyók tekergőznek a hajában, és kinek egy pillantása elég ahhoz, hogy valakit kővé változtasson. Egy másik történetszálon megismerjük Zeusz egyik félisten gyermekének, Perszeusznak a történetét, aki számomra a regény egyik legkomplexebb figurája volt. Az ő feladata lesz, hogy megszerezze a gorgó fejét, útja során számtalan kegyetlen döntést hoz, ugyanakkor azt is mindvégig érezzük, hogy nem kizárólag saját maga a felelős azért, amilyen férfivá vált. A történtek további alakulását az ember megismerheti, ha utánaolvas a mitológiának, de mint sok más újramesélés esetében, itt is a finom részletekben rejlik a könyv esszenciája, abban, hogy az írónő mely szereplővel empatizál, vagy kinek a nézőpontjából meséli el a cselekményt. 


Most fogalmazódott meg bennem, hogy miért is szeretem annyira ezeket a történeteket. Az embernek olyan érzése van olvasás közben, mintha egy jól ismert történet színfalai mögé pillanthatna be, hogy megismerje végre az "igazságot". Az igazság azért idézőjeles, mert ezek az újramesélt történetek természetesen szintén fikciók, mégis azt érezhetjük, hogy valamiféle titkos tudást oszt meg velünk a szerző. Ez a fajta mesélés pedig rávilágít arra, hogy semmi sem fekete vagy fehér, hogy erkölcsi szempontból minden tettnek lehet számtalan olvasata, főleg akkor, ha a képben az emberek mellett az istenek is szerepet játszanak, akik eleve másfajta értékrend szerint hozzák döntéseiket (vagy éppen nagyon is önös érdekből, ami néha az embereket is alulmúlja kicsinyességben). Az egyetlen dolog, ami kicsit furcsa volt számomra, hogy egy-két jelenet szinte a komikusság határát súrolta, nem tudom, ez mennyire volt szándékos, nekem jobban esett volna egy kicsit több drámaiság, hiszen alapvetően nem egy vidám történetről van szó. Ettől függetlenül szerintem ez is egy remekül elmesélt, izgalmas regény volt, mely a sokféle szereplőnek és nézőpontnak köszönhetően végig fenntartotta az érdeklődésemet, és hozzájárult ahhoz, hogy tovább szélesítsem a görög mitológiával kapcsolatos műveltségemet.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a görög mitológiát vagy a női sorsokat bemutató regényeket. 

Nyereményjáték:

A nyereményjáték középpontjában a görög mitológiát feldolgozó történetek állnak. Nektek az a feladatotok, hogy a fülszövegrészletből kitaláljátok, melyik könyvet rejti a feladvány. A szerzőt és a könyv címét írjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: 
“Az aranyszőke hajú herceg már gyermekként is erős, gyors és vonzó – ellenállhatatlan mindazok számára, akik találkoznak vele. Arra rendeltetett, hogy egy napon ő legyen a legkiválóbb görög.”

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.03. Kitablar
10.06. Könyv és más
10.09. Dreamworld

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések