Rejtély ​Provence-ban (értékelés és nyereményjáték)

 

Ugyan a nyárnak és a nyaralásoknak lassan vége, de Vivian Conroy legújabb regényével még elkalandozhatunk Provence mesés tájaira. Tartsatok Miss Atalanta Ashford és a Blogturné bloggereivel és játsszatok a könyvért, amit a kiadónak köszönhetően egy szerencsés olvasónk megnyerhet a blogturné végén!




Kiadó: General Press Kiadó, 2024
Oldalszám: 368 oldal
Eredeti cím: Mystery in Provence
Fordította: Frei-Kovács Judit
ISBN: 9789634528890


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egy buja francia birtok, egy esküvő és egy rejtélyes haláleset. A harmincas évek csillogását idéző detektívtörténetben a tanárnőként dolgozó Miss Atalanta Ashford egy csapásra bekerül az előkelő társaságba, amikor megörökli nagyapja tekintélyes vagyonát. Ám a villákkal, partikkal és autókkal együtt jár a nagyapáról unokára szálló, szokatlan foglalatosság is: diszkrét nyomozómunka Európa elitjének.
Atalanta egy szempillantás alatt megkapja élete első megbízását, amely Provence szépséges levendulamezőire, egy grófi esküvőre vezeti. Miközben az amatőr nyomozónő egy múltbéli haláleset nyomába ered, újabb holttest kerül elő, és az események váratlan fordulatot vesznek. Az idő fogy, Atalantának pedig az ügy végére kell járnia, mielőtt a kétségek közt vergődő menyasszony kimondja a mindent eldöntő igent…


Véleményem:

Alapvetően a krimi címkéről nekem inkább a véresebb/sötétebb darabok szoktak eszembe jutni, de az utóbbi időkben már többször tettem próbát a kicsit könnyedebb, cozy mystery műfajjal, és meglepően pozitív tapasztalataim voltak. Ezek a regények sokszor megidézik a régi, klasszikus detektív-sztorikat, és jó esetben ezen felül tudnak valami pluszt is hozzáadni, amitől friss, modern, mégis tartalmas lesz az olvasmány. Úgy érzem, hogy Vivian Conroy sorozatindító kötetének sikerült ezt megugrania, a Rejtély ​Provence-ban ugyanis egy remekül megírt, szórakoztató és izgalmas olvasmány, egy igazán szerethető főhőssel. 


Történetünk úgy indul, hogy megismerjük főszereplőnket, Atalanta Ashfordot, aki egy bentlakásos iskolában dolgozik tanárként. Atalanta alapvetően jómódú családból származik, édesanyja halála után azonban édesapja nem tudott felelősen bánni vagyonukkal, és miután őt is elveszítette, a lánynak muszáj volt a saját lábára állnia. Az események ott indulnak be, amikor egy váratlan megkeresést kap egy ügyvédtől. A találkozó során kiderül, hogy sosem ismert nagyapja meghalt, és jelentős vagyont hagyott Atalantára. A vagyon mellé ráadásul egy sajátos hivatás is örökül száll a nőre: a nagypapa ugyanis egyfajta magánnyomozóként dolgozott, akinek az volt az életcélja, hogy képességeit mások segítésének szolgálatába tudja állítani. Mivel Atalanta talpraesett, okos és kíváncsi fiatal hölgy, bátran belevág ebbe az új hivatásba, és amikor először keresi fel párizsi otthonát, meg is kapja az első ügyet, amit felgöngyölíthet. 

A megbízója a fiatal Eugénie Frontenac, aki éppen arra készül, hogy feleségül menjen az özvegy férfihoz, Surmonne grófjához. Izgatottan készülne a nászra, ugyanakkor egy baljós, titokzatos levél nem hagyja nyugodni, melyben valaki figyelmezteti, hogy a gróf felesége annak idején nem balesetben halt meg. Eugénie szeretné, ha Atalanta segítene tisztázni a helyzetet, és vagy megnyugtatná azzal kapcsolatban, hogy a vőlegénye ártatlan és felfedné a rosszakarókat, vagleleplezne egy esetleges múltbéli gyilkosságot. Atalanta, bár izgul első megbízása miatt, belevág a kalandba, és Eugénie unokatestvérének kiadva magát ő is elutazik az esküvő helyszínére, hogy kibogozza ezt a kusza történetet. Innentől kezdve a regény behatárolt helyszínen megismerünk rengeteg szereplőt, akik mind gyanúsnak tűnnek az ügy szempontjából, és persze követhetjük Atalanta gondolatait azzal kapcsolatban, vajon ki mondhat igazat és ki titkol valami terhelőt.

Őszintén szólva engem elsősorban a könnyed, olvasmányos stílusával nyert meg magának ez a történet. Régebbi krimiknél sokszor előfordul, hogy bár élvezem a sztorit, a kicsit klasszikusabb stílus miatt nehezen haladok, vagy éppen belezavarodok abba, ki kicsoda és mi a motivációja. Ebben a kötetben minden olyan gördülékenyen haladt, teljesen jól tudtam követni a szereplők közti szálakat és indítékokat, az írónő pedig még ezzel együtt is meg tudott lepni a végkifejletet illetően, kellő mennyiségű csavarral dolgozva. Atalanta karaktere amiatt került közel hozzám, mert ő is borzasztóan szeretne utazni és minél többet megismerni a világból, ráadásul nem dől hátra kényelmesen az örökség hírére, hogy ezt mind megtehesse, fontos számára, hogy folytassa azt a segítő munkát, amit nagyapja megkezdett. Jó volt az is, hogy az írónő folyamatosan megosztotta velem a nő gondolatait, így vele együtt tudtam mindig rendszerezni, mit tudunk és mit nem. A többi szereplő nem kimondottan volt szimpatikus számomra, de ez szerintem nem is volt cél, hiszen egy ilyen sztorinál jó, ha mindenkit gyanúsnak találok és valami vajat sejtek a feje búbján. 

Összességében nekem nagyon tetszett ez a regény, nem a mély mondanivaló, hanem az erős szórakoztató funkció miatt. Nagyon örülök, hogy Atalanta történetei tovább folytatódnak majd egy sorozat formájában, és biztos, hogy az újabb küldetéseire is követni fogom a világ különböző pontjaira. Ha valaki egy könnyed, élvezetes, az 1900-as évek első felében játszódó krimit keres, szerintem ne habozzon beszerezni a könyvet, szerintem nagyszerű bevezető lehet annak is, aki még csak most ismerkedne a detektívsztorik világával. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki a klasszikus detektívregények hangulatát keresi egy kicsit könnyedebb/emészthetőbb formában. 

Nyereményjáték:

A mostani játékunkban nyomozásra hívunk titeket, néhány könyvekben is híres nyomozót keresünk, a leírás alapján nektek kell kitalálni, hogy kiről van szó! 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: 
M.C.Beaton nagy sikerű sorozatának főszereplője egy egyedülálló, célratörő reklámügynök, aki eladja cégét, felszámolja londoni életét és leköltözik a mesés nyugalmú, festői Cotswoldsba. Ám a vágyott életről kiderül, hogy borzalmasan unalmas és folyamatosan szórakoztató kalandokba keveredik.

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09.27. Kitablar
10.01. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések