Bajban ​az öreg tölgy- Bodza, a természetmentő 1. (értékelés és nyereményjáték)

Lovranits Júlia Villő legújabb gyerekkönyvében megismerkedhetünk egy különleges és bátor kislánnyal, Bodzával, aki mókás nagymamájával benevez egy természetfotó pályázatra. Miközben éppen egy csodaszép, öreg tölgyfát szeretnének lefotózni, megtudják, hogy a hatalmas növény nagy bajban van, ugyanis ki akarják vágni. Vajon sikerül Bodzának megmentenie a tölgyfát? Ha három bloggerünkkel tartotok, ti is megtudhatjátok, és még a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt is megnyerhetitek!
Kiadó: Könyvmolyképző, 2019

Oldalszám: 56 oldal
ISBN: 9789634577713

Illusztrálta: Imelda Green
A könyvet ITT tudod megrendelni!
Fülszöveg:

Ne félj, Természet, jövünk!

Bodza Budapesten él, és imádja a fákat, madarakat, egyszerűen az egész természetet.
Modern, vicces nagyijával együtt felcsapnak madárfigyelőnek. Találnak egy természetfotó pályázatot, amire egy öreg tölgyfát szeretnének lefényképezni.
Ám nagy baj van, a különleges tölgyet ki akarják vágni!
Bodzának és Nagyinak egyetlen esélye marad: egy csodálatos fotóval megnyerni a pályázatot és felhívni rá az emberek figyelmét.

Vajon sikerül megmenteni a környék legöregebb fáját?
És milyen további kalandok várnak rájuk a fotópályázat után?
Mit rejt a Sas-hegy?
És mit tehet egy bátortalan alsós, ha veszélyben a természet?

Lovranits Júlia Villő biológus, író, népszerű mesemondó, akinek szívügye a természet megszerettetése. Vérbeli mesélő, aki szerint egy budapesti lakótelepen is karnyújtásnyira rejtőznek a csodák, csak ki kell nyitnunk a szemünket, hogy meglássuk.

Tarts te is Bodzával, fedezd fel a világ lenyűgöző szépségét!

Véleményem:

Lovranits Júliától korábban már volt szerencsém olvasni, A tündérkapu titka az egyik kedves tavalyi könyvélményem volt. Kíváncsi voltam, hogy az új sorozatának első kötete, a Bajban az öreg tölgy milyen kalandokat tartogat majd, főleg, hogy már a cím alapján lehetett sejteni, hogy a mesének lesz valamilyen ismeretterjesztő vagy nevelő célzata. Mostanában egyre gyakoribb a magyar szerzők körében is, hogy valamilyen fontos társadalmi/kulturális/egészségügyi kérdéskört adaptálnak a gyerekek nyelvére, és szerintem ez nagyon jó tendencia, mert sok olyan téma van, amiről nem lehet elég korán elkezdeni a beszélgetést vagy az olvasást. Ilyen téma véleményem szerint a környezetvédelem, a természet szeretete és megbecsülése, melyek központi szerepet játszanak ebben a kis kötetben.


A történet főhőse egy kicsit félénk, de nagyon jószívű kislány, Bodza, aki kisiskolás létére már most nagyon sokat tud a természetről, különösen a madarakról. Bodza emellett nagyon szeret időt tölteni fiatalos és mókás nagymamájával, aki hosszú idő után elmegy nyugdíjba. Hogy a hirtelen termett szabadidőt jól használják ki, nagymama és unokája felcsap természetmegfigyelőnek, sok időt töltenek Vica nagyi erkélyén a madarak tanulmányozásával vagy közös sétákkal. Egyik nap egy fotópályázatra lesznek figyelmesek, melyben az év természetfotósát keresi a kerületük nagyszülő-unoka kategóriában. Bodza és Vica nagyi el is határozza, hogy beneveznek, és sorban készítik a jobbnál jobb képeket. Az egyik sétájuk során különösen szép tölgyfára bukkannak a környéken, azonban sajnos az is kiderül, hogy a fát hamarosan ki akarják vágni kerületfejlesztés címszóval. Két hősünk nagyon elkeseredik, főleg azután, hogy sehogyan sem tudják elérni a polgármestert, hogy beszéljenek vele. Bodza és nagymamája végül különböző kalandokon megy keresztül, hogy hallathassák a hangjukat, kérdés, hogy mindez elég lesz-e ahhoz, hogy megvédjék a szépséges fát?


A kötet kivitelezése nagyon igényes, újra találkozhattam Imelda Green bájos és üde színvilágú illusztrációival, amik korábban is nagyon tetszettek. A szöveg és a képek aránya szerintem jó egyensúlyban van ahhoz, hogy az 5-8 éves korosztály számára vonzó lehessen. A szöveg fiatalos és humoros, ugyanakkor burkolt módon, de sokszor rámutat komoly témákra is (pl. a bürokrácia útvesztőivel kapcsolatban, amikor Bodzáék megpróbálják elérni a polgármestert). A könyv témája szerintem meglehetősen aktuális, hiszen manapság már sehogy sem lehet megkerülni, hogy foglalkozzunk a fenntarthatósággal és a környezetvédelemmel. Tetszett, hogy ezek a kérdések nem szájbarágósan és túl direkt módon jelentek meg, az írónő pusztán igyekezett átadni azt a szeretetet és rajongást, amit ő maga is érez az élőlények és Földünk iránt. A mese hősei kedvesek és szerethetőek voltak, sokat mosolyogtam Vica nagyi habókos természetén. Bodza pedig még a rövid terjedelem ellenére is sokat fejlődik, hiszen csendes és visszafogott kislány létére a cselekmény végén igazi bátorságról tesz tanúbizonyságot. 

Szerintem ez a történet abszolút alkalmas arra, hogy a természetet közelebb hozzuk a gyerekekhez, és a cselekmény kapcsán el is beszélgethetünk velük bizonyos kérdésekről. Sokat tanulhatunk a könyv egyes epizódjaiból, például azzal kapcsolatban, hogyan kell a madarakról gondoskodni a kertünkben, vagy akár arról, hogy hogyan kell kiállni egy olyan ügy mellett, amit fontosnak érzünk. Kíváncsian várom a sorozat további köteteit és hogy milyen kalandokba fog még keveredni Bodza és Vica nagyi.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Természetbarát gyerkőcöknek, és olyan szülőknek, akik szeretnék a környezettudatosság témakörét belecsempészni az esti felolvasásokba.

Nyereményjáték:

A könyvben központi szerepe van egy fának, nevezetesen a tölgynek. Aktuális nyereményjátékunkban további fafajták után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy képet, a ti feladatotok pedig, hogy a fafajta nevét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések