A ​léhaság szentélyei (értékelés és nyereményjáték)

 

Kevés olyan időszak van, ahol szívesebben élne az ember, mint az 1920-as évek. A Nagy Háború borzalmait a fergeteges és páratlan kulturális élet segített feldolgozni, szokatlanul lenge ruhákban, jazz-zel és alkohollal ködösített elmével. Kate Atkinson regényében 1926-ban járunk, és a londoni pezsgő éjszakai életbe nyerünk bepillantást. Kövesd a turnét, ha kíváncsi vagy, mit gondolunk a könyvről!




Kiadó: 21. Század Kiadó, 2023
Oldalszám: 446 oldal
Eredeti cím: Shrines of Gaiety
Fordította: Borbély Judit Bernadett
ISBN: 9789635683833


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

1926. Az ország még mindig próbál magához térni a háború után, London szédítő éjszakai élet központjává válik. A Soho klubjaiban egymást érik a sztárocskák, külföldi előkelőségek és a gengszterek. A lányoknál egy tánc ára egy shilling.

Ebben a csillogó világban Nellie Coker a királynő, aki könyörtelen ambícióval igyekszik előmozdítani hat gyereke boldogulását. Sikerével óhatatlanul ellenségeket is szerez, fenyegetések sorával kell szembenéznie. A Soho a felszínen harsány vidámságot áraszt, a mélyben azonban sötét szándékok munkálnak. A város, ha az ember nem vigyáz, bárkit elveszejt.


Véleményem:

Viszonylag keveset tudok az 1920-as évekről, kevés könyvet is olvastam életemben erről a korszakról. Hogy ezt a hiányosságot valamennyire pótoljam, egyből lecsaptam a lehetőségre, hogy elolvassam Kate Atkinson regényét, A ​léhaság szentélyeit. A kötet a KULT Könyvek sorozatában jelent meg, így nem meglepő módon gyönyörűre sikeredett, én pedig kíváncsian vetettem bele magamat a londoni éjszakai életbe és alvilági ügyletekbe. 


A regény 1926-ban játszódik, és rögtön egy mozgalmas jelenettel indít: a tömegek éppen azt nézik az utcán, ahogy az éjszakai élet híres figuráját, Nellie Cokert szabadon engedik féléves börtönbüntetése után. Ezután az írónő elkezdi bemutatni története szereplőit, és megrajzolni azt a történelmi és társadalmi hátteret, amiben ez a lassan kibontakozó, mégis izgalmas és fordulatos regény játszódik. Nellie Coker szinte a semmiből építette fel a birodalmát, apró lépésenként, míg hat gyermekével a londoni éjszakai élet megkerülhetetlen alakja lett. Klubjait rengetegen látogatják, hétköznapi és rangosabb emberek, illetve az alvilág figurái egyaránt. Az emberek a háború után sóvárognak a féktelen szórakozás és az élvezetek hajhászása után, legyen szó alkoholról, kábítószerről vagy testi örömökről. Nellie klubjai persze hivatalosan teljesen legálisak, és az ott dolgozó lányok is pusztán táncosnők, de az az első pillanatban világossá válik, hogy Nellie nem fél bepiszkolni a kezét, ha szükség van rá. 

A történetbe nagyon hamar bekapcsolódik egyre több szál és szereplő. A Temzéből sorra kerülnek elő rejtélyes holttestek, Frobisher főfelügyelő pedig elhatározza, hogy mindenáron felgöngyölíti a gyilkossági ügyeket és végleg megszorongatja a Coker-családot. Ebben segítsége is akad Gwendolen személyében, aki eredetileg könyvtáros, most azonban azért utazott Londonba, hogy egy barátnője eltűnt húgát és annak barátnőjét kutassa fel. Mindeközben az alvilág képviselői is mozgolódnak, sokan úgy érzik, Nellie hatalma meggyengült a börtönben töltött hónapok alatt, és itt a remek alkalom arra, hogy elvegyék tőle, amit eddig felépített. Csakhogy Nellie-t nem kell félteni, talán az egyik legizgalmasabb női karakter volt, akiről mostanában olvastam. Kőkemény játékos, aki mindig egy lépéssel ellenfelei előtt jár, és aki bármit megtenne a birodalmáért. Érdekes a kapcsolata gyermekeivel is, akikkel cseppet sem gyengéd, ugyanakkor, ha kell, ölre menne értük. 

A kötetben rengeteg karakterre és történésre kell odafigyelnünk, ami különösen a regény első fejezeteiben még kicsit nehézséget okozott. Az elég változatos, hogy ezek a figurák mennyire kidolgozottak. Nellie gyerekei közül a háborút is megjárt Nivent találtam a legérdekesebbnek fegyelmezettségével és titokzatosságával, a többiek inkább sablonosabb mellékszereplők voltak a sztoriban, ugyanakkor sokszor színesítették azt. Számomra igazán az tette izgalmassá a történetet, hogy senkiről sem lehetett tudni, pontosan mik a szándékai, voltak, akik valakinek kémkedtek, voltak, akik kettős játékot játszottak, és persze Nellie is sokáig megtartotta magának a titkait. Mindeközben bepillantást nyerhettem a korabeli éjszakai életbe, London sötét arcába, és abba, hogy a bűnözés és a korrupció hogyan fonódott össze a felszabadultság és mámor érzésével. 

Könnyű olvasmánynak nem mondanám, mert sok mindenre oda kell figyelni benne, ugyanakkor az írónő jó stílusa gördülékennyé tette az olvasást. Az utószóból megtudtam, hogy részben igaz történetek inspirálták a regényt, különösen Katy Meyrick élete és munkássága. Nagyon tetszett az is, hogy a könyvben sokszor felváltva követték egymást az idősíkok, például egy adott jelenet előzményeit csak egy későbbi fejezetből ismerhetjük meg. A végkifejlet talán egy kicsit hirtelen jött, főleg annak fényében, hogy az előzményekről mennyit olvashatunk, az viszont tetszett, hogy minden karakter későbbi sorsáról olvashattam benne. Összességében sok szempontból izgalmas és különleges kötet A léhaság szentélyei, egy apró szikra nekem hiányzott ahhoz, hogy kedvenc lehessen, de figyelemre méltó könyvnek gondolom, amire érdemes rászánni az időt és energiát. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szívesen olvasna az 1920-as évek éjszakai életéről, és szereti a fordulatos, sok karaktert felvonultató, több szálon futó történeteket. 

Nyereményjáték:

Történetünk az 1920-as években játszódik, ezért játékunk is ezen időszak körül forog. Az állomásokon olyan könyvekből találtok idézeteket, melyek csakugyan ebben a korszakban játszódnak. A feladatotok, hogy kitaláljátok az adott könyv címét és szerzőjét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“Éppen ez tette őt vonzóvá azoknak a nőknek a szemében, akik örömmel vélték felfedezni, hogy nem afféle ízig-vérig férfi. Bujkált benne-mögötte mindig valami rendkívüli, valami szokatlan. Talán nem is egyéb, mint hogy: afféle könyvmoly, aki nem mehet úgy látogatóba, hogy a könyv címét, mely épp az asztalon hever, meg ne nézze (most is olvasott, cipőfűzőjét maga után húzva a padlón)…”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08.22. Könyv és más
08.23. Olvasónapló
08.24. Spirit Bliss Sárga könyves út
08.26. Readinspo

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések