Jó ​anyák iskolája (értékelés és nyereményjáték)


Frida Liu igyekszik jó anya lenni, de egy nap olyan rossz döntést hoz, aminek súlyos következményei lesznek. Az egyetlen esélye, hogy helyrehozza a hibát, ha elmegy a Jó anyák iskolájába, és mindent megtesz azért, hogy bebizonyítsa az államnak, érdemes még a szülői feladatokra. Jessamine Chan feszültséggel teli disztópikus regénye az anyaság kérdését járja körül és olyan sötét világot vetít elénk, ahol semmi sem lehet magánügy ezen a téren. Tartsatok négy bloggerünkkel, és nyerjétek meg a 21. Század Kiadó által felajánlott példányt! 



Kiadó: 21. Század Kiadó, 2023
Oldalszám: 368 oldal
Eredeti cím: The School for Good Mothers
Fordította: Török Ábel
ISBN: 9789635683611


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Frida Liu nem boldogul. Munkahelyi előmenetele nem méltó azokhoz az áldozatokhoz, amelyeket kínai bevándorló szülei hoztak érte. Férjét nem tudja rávenni, hogy szakítson fiatalabb szeretőjével. Frida csak az anya-lánya kapcsolatban tud kiteljesedni, hozni a tőle elvárt tökéletességet. Lehet, hogy a lányán kívül nincs senkije, de neki így is megfelel.

De aztán egyszer nagyon rossz napja van. Az állam rajta tartja a szemét az olyan anyákon, mint Frida. Akik a telefonjukat nyomogatják, miközben a gyereket baleset éri a játszótéren, akik hagyják, hogy a gyerek egyedül menjen haza. Elég egy pillanatnyi kihagyás, máris állami hivatalnokok sokasága fog dönteni arról, Fridát is alá kell-e vetni a Nagy Testvér-jellegű intézmény programjának, amely megállapítja, elég odaadó-e a szóbanforgó anya.

Fridának szembe kell nézni azzal: elvehetik tőle a lányát. És be kell bizonyítania: a rossz anya is jó útra térhet. Megtanulhatja, hogyan legyen jó.


Véleményem:

Általában tudatos olvasónak tartom magam, akit nem lehet pusztán a külső tulajdonságokkal elcsábítani, de a 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozata egy kicsit kakukktojás ebből a szempontból. Nyilván az is számít, hogy remek regényeket olvastam ebből a sorozatból, de nem tagadhatom, hogy annyira gyönyörűen mutatnak a polcon, hogy szeretném egyszer az összes darabot összegyűjteni. Jessamine Chan könyve, a Jó ​anyák iskolája a sztorijával is felkeltette az érdeklődésemet, nagyon kedvelem a disztópiákat, és valami olyasmi élményre számítottam a fülszöveg alapján, mint A szolgálólány meséje. Azt elárulhatom az olvasás után, hogy a két regény merőben különbözik egymástól, ugyanakkor a folyamatos feszültség, a nyomasztó atmoszféra és a súlyos kérdések itt is jellemzőek voltak. 


A történet főszereplője Frida, aki kínai bevándorló szülők gyermekeként él Amerikában kislányával. Férje, Gust elhagyta egy fiatalabb nő kedvéért, azóta pedig nehezen tudja összeegyeztetni az anyaságot a munkahelyi feladatokkal. Egy nap Fridának minden összejön, kislánya, Harriet rettentő nyűgös és folyton sír, ráadásul muszáj lenne bemennie a munkahelyére is egy dokumentumért, ami szükséges egy határidős feladatához. Ekkor meghoz egy olyan rossz döntést, ami akkor még beláthatatlan következményekkel jár: magára hagyja Harrietet a lakásban néhány órára. 

A regényben felvázolt Amerikában a szülőket szigorúan figyelik, és ha valaki veszélyezteti a gyermekét, akár örökre elveszítheti a felügyeleti jogát. Frida ellen is hamarosan eljárás indul, és egyszer csak arra eszmél, hogy vadidegen emberek, rendőrök és szociális munkások faggatják arról, hogyan él, hogy látja el gyermekét, milyen a mentális állapota és a magánélete. Az eljárás végén pedig következik az ítélet, miszerint Frida csak akkor láthatja újra a lányát, ha részt vesz egy hosszútávú programban, egy olyan bentlakásos intézményben, ahol megtanulhatja, hogyan legyen jó anya. Frida más anyákkal együtt kezdi meg a képzést, ahol bizarrabbnál bizarrabb feladatokat és teszteket kell teljesíteniük ahhoz, hogy megfeleljenek az elvárásoknak. Itt mutatkozik meg igazán a regény disztópikus mivolta, hiszen azért mai szemmel nézve ez a program és iskola első pillantásra némileg elrugaszkodott a valóságtól, ugyanakkor pont attól lesz hátborzongató, hogy ha jobban belegondolunk, nem is lenne olyan nehéz eljutni idáig. 

Chan regénye szerintem pont ettől borzasztó erős, hiszen az alaphelyzet, amit használ, nem teljesen fekete vagy fehér. Ha a szívünkre tesszük a kezünket, biztos, hogy volt már olyan pillanat az életünkben, amikor ítélkeztünk valaki felett, és kétségbe vontuk a szülői képességeit. Megjegyzéseket teszünk a telefont nyomkodó anyukákra, a hisztiző gyerekekre, és hajlamosak vagyunk mindent jobban tudni másoknál. Ugyanakkor, ha megfordítjuk a dolgot, szülőként mindenki pontosan tudja, hogy nem lehet mindig tökéletesnek lenni, nincs olyan, hogy valaki sosem hibázik és a nap 24 órájában csak jó döntéseket hoz. Egy ilyen világban mi is könnyen kerülhetnénk Frida helyébe, aki hiába imádja a kislányát, mégis hozott egy rossz döntést, ami akár nagyon rosszul is végződhetett volna. A másik nagy erősség az atmoszféra, elképesztően nyomasztó volt az egész történet, szinte végig görcsben állt a gyomrom, amíg olvastam. Frida nekem sok szempontból furcsa és ellentmondásos személyiség volt, ugyanakkor tökéletesen átéreztem a fájdalmát, amit akár azzal kapcsolatban érzett, hogy nem lehet a kislányával, akár amiatt, hogy fokozatosan végig kell néznie a távolból, hogyan alakul ki Harrietnek egyre szorosabb köteléke apjával és annak új barátnőjével. Az iskolában zajló események közül maga a képzés és a "tantárgyak" voltak a leghátborzongatóbbak, akinek erős az igazságérzete, készüljön fel arra, hogy nem lesz könnyű olvasni. 

Összességében úgy gondolom, hogy a Jó anyák iskolája nem egy könnyű olvasmány, és még azt sem mondanám, hogy pörgős, lendületes vagy mozgalmas, ugyanakkor nagyon a hatása alá lehet kerülni és fontos kérdésekkel foglalkozik. Az olyan disztópiák számomra mindig sokkal kísértetiesebbek, amik nem túlságosan elrugaszkodottak, és bár remélem, hogy egy hasonló világot sosem fogunk megérni, rengeteg olyan aspektusa van, ami reflektál a mai modern társadalom jelenségeire. Biztos vagyok benne, hogy ha a jövőben olvashatunk még az írónőtől, akkor az elsők között fogok jelentkezni.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti az elgondolkodtató történeteket és szívesen olvasna az anyasággal kapcsolatos kérdésekről egy disztópikus regényben. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban olyan regényeket keresünk, amikben szintén központi szerepet tölt be az anyaság témája. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“Az ép ész drága kincs; őrizgetem is, ahogy egykor a pénzzel tették. Gyűjtögetem, hogy legyen elegendő, mire eljön az idő.”
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08.15. Könyv és más
08.17. Szembetűnő
08.19. KönyvParfé
08.21. Utószó

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések