Halálos játszmák (értékelés és nyereményjáték)

 

Crystal Donovan mindene a játék, de vajon mit tesz, amikor egy titokzatos, őrült emberrabló üzenetet küld neki és kegyetlen, furcsa játékra kényszeríti? Diana Urban Halálos ​játszmák című regényében egy izgalmas és fordulatos ifjúsági thrillerre invitál minket, amire bloggereink sem tudtak nemet mondani. Tartsatok velünk a három állomáson át és nyerjétek meg a Next21 Kiadó által felajánlott példányt!


Kiadó: Next21 Kiadó, 2023
Oldalszám: 368 oldal
Eredeti cím: These Deadly Games
Fordította: Horváth M. Zsanett
ISBN: 9786156414267


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Játsszuk ​ezt:
24 órád van rá, hogy nyerj. Ha megszeged a szabályaimat, a lány meghal. Ha hívod a rendőrséget, akkor is meghal. Ha szólsz a szüleidnek, vagy akárkinek, a lány meghal.

Készen állsz?
Crystal Donavan üzenetet kap egy rejtélyes appon keresztül, és egy videót, amelyen a húga látszik betömött szájjal, megkötözve. Crystal belemegy az emberrabló játszmájába. Először bizarr feladatokat kell végrehajtania: el kell lopnia egy iskolai dolgozatot, és be kell tennie valakinek az öltözőszekrényébe. Brownie-t kell sütnie, telefonbetyárkodnia kell.

Crystal rájön, hogy a feladatok egytől egyig a barátai ellen irányulnak. De ha nem engedelmeskedik, az emberrabló megöli a húgát. Vajon azt akarja megakadályozni valaki, hogy a csapatuk indulhasson a gaming tornán? Vagy titokzatos ellenfele tudomására jutott egy régi titok, és most ezt akarja megtorolni rajtuk?

Crystalnek egyre lehetetlenebb helyzetekben kell választania a barátai és a húga között. Szólnia kell valakinek, de közben túl kell járnia az emberrabló eszén. Mielőtt túl késő lesz.


Véleményem:

Általában vevő vagyok egy jó kis thrillerre, és különösen szeretem, ha nem a véres részletek és a brutalitás dominálnak, hanem a lélektani aspektusok vagy a macska-egér harc, ami a bűnözők és a rendőrség között zajlik. Éppen emiatt arra is nyitott vagyok, hogy az ifjúsági thriller műfaján belül mazsolázzak, így akadt a kezembe a Next21 Kiadó újdonsága, Diana Urban Halálos játszmák című regénye. Az csak hab volt a tortán, hogy az élfestésnek köszönhetően egy igazán látványos kötetről van szó, emellett a fülszövege is nagyon izgalmasnak tűnt, én pedig kíváncsian vettem kézbe, kihasználva a nyaralás utolsó pillanatait. 


A történet főhőse a tizenhét éves középiskolás lány, Crystal Donavan, akiről hamar megtudjuk, hogy él-hal a videojátékokért, a barátaival éppen arra készülnek, hogy elinduljanak egy komoly nyereménnyel kecsegtető versenyen. Crystal már csak emiatt sem mondható teljesen átlagos tinilánynak, de emellett ott van az is, hogy az elejtett megjegyzéseiből megtudjuk, hogy nem minden rózsaszín az életében. Mielőtt apja elhagyta őket, rendszeres volt a családjukban az erőszak, azóta pedig komoly anyagi gondokkal küzdenek, emiatt is lenne fontos, hogy megnyerje azt a játékot. Arra viszont álmában sem gondolt volna, hogy egy nap őt fogják játékra invitálni, mégpedig olyan kegyetlen és körmönfont játékra, ami akár a szerettei életébe is kerülhet. 

Egy nap rejtélyes üzenetet kap a telefonjára. A névtelen alak azt állítja, hogy elrabolta a húgát, és amennyiben Crystal nem követi pontosan az utasításait, meg fogja ölni. A dolgok, amiket kér, először értelmetlen, jelentéktelen dolgok. Később azonban a lány szembesül azzal, hogy még a kisebb utasítások is valami nagyobb terv részét képezik, a feladatok pedig egyre durvábbak. Egy idő után már nem csupán gyerekes csínyekről vagy apróbb szabályszegésekről van szó, hanem olyan súlyos döntésekről, amiket senki sem szeretne meghozni. Főhősünk igyekszik megfelelni, hogy a húgát biztonságban tudhassa, de közben egyre mélyebbre süllyed a bizalmatlanság és a paranoia mocsarában, hogy végül már maga is kételkedni kezd saját magában és mindabban, ami történik körülötte. Vajon sikerül kikeverednie a halálos kelepcéből, mielőtt elveszít mindenkit, aki fontos neki? Nos, erre csak akkor tudhatjátok meg a választ, ha elolvassátok a könyvet. 

Onnan szeretném indítani, hogy a regény korántsem tökéletes. Akadnak benne meglehetősen elrugaszkodott dolgot, és összességében nem tűnik valószínűnek, hogy ilyen események megtörténjenek a valóságban. Azzal kapcsolatban is lehetne kritikát megfogalmazni, hogy a történet komolysága jobban illene valamivel idősebb szereplőkhöz. Viszont, és ez a legfontosabb, az a helyzet, hogy olvasás közben egy pillanatig sem érdekeltek ezek az esetleges negatívumok. Gyakorlatilag az történt, hogy leültem a fenekemre, és egyhuzamban kiolvastam az egészet, mert az első egy-két fejezet után annyira pörgős és izgalmas a cselekmény, hogy képtelen voltam letenni. Az események és a különböző apróságok mindig jelentőséggel bírtak, minden mindennel összefüggött, ráadásul a szereplők, különösen Crystal múltjának sötét titkairól is fokozatosan tudtam meg egyre többet. Több lehetséges gyanúsítottam is volt, egy idő után számítottam rá, mi fog kisülni belőle, de még így is borzasztó kíváncsi voltam, hova fog kifutni a történet, főleg amiatt, mert sokszor észrevehetően nem klisés megoldásokat alkalmaz ott, ahol akár meg is tehetné. A szereplők közül leginkább Crystalt, a történet elbeszélőjét ismerhetjük meg, számomra érdekes volt a karaktere, és kellően labilis ahhoz, hogy még azt is megkérdőjelezzem, amit ő mond vagy gondol. 

Lehet, hogy ha valaki klasszikusabb thrillereken edződött, akkor nem fogja annyira csábítani az ifjúsági címke, de ha fordítva áll hozzá, és egy olyan ifjúsági történetet keres, ami egyben egy izgalmas krimi is, akkor szerintem nem fog csalódni. Az utolsó pillanatokig tartogat fordulatokat és csavarokat, a cselekmény pedig végig olyan feszes, hogy tényleg nincs alkalma az embernek unatkozni közben. Egy szó, mint száz, ha az olvasás élményét tekintem, függetlenül bármilyen objektív szemponttól, akkor nálam bizony ott van az év legjobb olvasmányai között. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti az olyan történeteket, amikben egy percre sem ül le a cselekmény, vagy szeretne egy igazán jó ifjúsági thrillert olvasni.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban a Next21 Kiadó további újdonságaié a főszerep! Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“Az élet ért ahhoz, hogyan fogja ki a szelet álmaink vitorláiból.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08.21. Könyv és más
08.23. Hagyjatok! Olvasok!
08.25. Kelly és Lupi olvas

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések