Petőfi, a sztár – Rajongói kézikönyv (értékelés és nyereményjáték)

 


Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepeljük idén. Miklya Luzsányi Mónika ebből az alkalomból egy különösen izgalmas kiadványt álmodott meg, melyben Petőfi személyét igyekszik közelebb hozni a fiatalokhoz. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, ők mit gondolnak erről az izgalmas infografikus kiadványról. És ne feledjétek, ha helyesen válaszoltok az állomásokon található kérdésekre, megnyerhetitek a Móra Könyvkiadó által felajánlott példányt!




Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 80 oldal
ISBN: 9789636033279
Illusztrálta: Oravecz Gergely


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A gazdagon illusztrált könyv célja, hogy a kétszáz éve született költőt új megvilágításba helyezze. Miklya Mónika pedagógus alapos kutatómunkája után oly’ módon rendszerezte a szakirodalmat, hogy az a 9 éves kortól egészen a 99-ig mindenki  számára izgalmas olvasmány legyen. A kézikönyvből megismerhetjük Petőfi Sándor kalandos életútját és azt az izgalmas korszakot, amelyben élt, különös tekintettel az 1848-19-es szabadságharcra, de a kor nőalakjai is fontos szerepet kapnak. A könyv ideális lehet az iskolai tananyagot kiegészítő olvasmánynak is.


Véleményem:

Nagyon klassz és hasznos dolognak tartom, ha az iskolai tananyaghoz kapcsolódó ismereteket a mai gyerekek számára befogadható módon dolgozza fel egy szerző vagy kiadó. A legújabb ilyen kötet, amire felkaptam a fejem a Miklya Luzsányi Mónika által írt Petőfi, a sztár – Rajongói kézikönyv volt, ami már a borítójával is magára vonja a figyelmet - mintha csak egy magazin címlapját látnánk, melyen híres költőnk, Petőfi Sándor szerepel. Fontos lábjegyzet, hogy Petőfi egyébként nem tartozik a kedvenceim közé, és titkon reméltem, hogy ez a kötet kicsit közelebb hozza majd hozzám, vagy legalábbis jobban megismerhetem. 


A könyv felépítése, látványvilága friss, üde, fiatalos és nagyon izgalmas. Senki se egy hagyományos ismeretterjesztő kötetet képzeljen el hosszú leíró részekkel vagy unalmasabb bekezdésekkel, itt a hangsúly sokkal inkább az érdekességeken, különféle infografikákon és látványos illusztrációkon van. Tulajdonképpen még picit hiányolta is az agyam konzervatív része, hogy legyen egy olyan bevezető, amiben röviden áttekinthetem a költő életrajzát, ehelyett egyből az élete különböző területeire ugrunk, ahol informatív oldalakon keresztül tudhatunk meg egy csomó érdekességet. Ezek a kis fejezetek persze időrendi sorrendben épülnek fel, így olvashatunk Petőfi gyerekkoráról, az iskolai éveiről, katonáskodásáról, színészi ambícióiról, szerelmeiről, majd persze a forradalomban betöltött szerepéről is. 


Ahogy a cím is utal rá, ez tényleg amolyan rajongói kézikönyv, a szerző sok helyen utal is arra, hogy a maga idejében Petőfi is egyfajta sztár volt, akinek a megnyilvánulásaira, verseire sokan odafigyeltek, és akiről szerettek beszélni az emberek. És ahogy a sztárok esetében, úgy a költőnek is megvoltak a maga allűrjei, kisebb-nagyobb botrányai. A könyvnek köszönhetően szerintem sokkal jobban megláthatjuk az esendő, emberi oldalát is, ami által könnyebb vele azonosulnia akár egy iskolás gyerkőcnek is. Nekem a sok érdekességből és információból nagyon úgy tűnik, hogy nem lehetett egy egyszerű ember, de akiket közel engedett magához, valószínűleg egy igazán hűséges társat, barátot tudhattak a magukénak. Szomorú, hogy ilyen fiatalon halt meg, ugyanakkor elképesztő volt belegondolni, hogy ilyen rövid idő alatt is olyan meghatározó volt a tevékenysége, művészete, hogy még közel 200 év múlva is mindenki emlékszik rá. 


Nagyon tetszett a kötetben, hogy az életeseményekre, különböző területekre koncentráló fejezetek mellett "kis színeseket" is találunk benne. Akadnak például tudástesztek, személyiségtesztek, amikből megtudhatjuk, mi melyik forradalmár vagy honleány lennénk, de olvashatunk Petőfi kedvenc ételeiről vagy éppen szívesen viselt ruháiról is. A kötetben találunk eredeti szövegidézeteket, ezekből jobban megismerhetjük, kortársai hogyan vélekedtek a költőről, vagy éppen milyen kritikákat kaptak a költeményei a maguk idejében. Természetesen a könyvben központi szerepet tölt be az 1848–49-es forradalom és szabadságharc, ahogy az is, milyen legendák születtek az évek során a költő halálával kapcsolatban. 


Összességében én nagyon élveztem ezt a kötetet, főleg amiatt, mert számomra is rengeteg új információt nyújtott. A felépítése könnyed, gyorsan el lehet olvasni, ugyanakkor kellően változatos is ahhoz, hogy kisebbek és nagyobbak egyaránt örömüket leljék benne. Nagyon jól el tudom képzelni, hogy egy kreatív pedagógus beépítse az óráiba, szerintem a kisiskolások számára kifejezetten élvezetesek lehetnek a színes, modern világra reagáló oldalak. Oravecz Gergely színes illusztrációi nagyon tetszettek, vidámmá és élettel telivé tették a kötetet. Nem tudom, hogy Miklya Luzsányi Mónikának vannak-e ilyen jellegű ambíciói, de szerintem szuper lenne, ha a jövőben más híres költőnkkel is jelenhetne meg hasonló kézikönyv.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Kisiskolás kortól mindenkinek, aki szeretné könnyen emészthető formában jobban megismerni Petőfi Sándor életét és munkásságát. 

Nyereményjáték:

Sokan mondják, ha Petőfi most élne, valószínűleg influenszer lenne. Mi is eljátszottunk ezzel a gondolattal, így átültettünk néhány versének kezdő sorait emoji formába. Minden állomáson találtok egy-egy feladványt, nektek pedig ki kell találnotok az ikonokból, hogy a költő melyik művére gondoltunk, majd beírni a versek címét a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08.07.  Könyv és más
08.09.  KönyvParfé
08.11.  Spirit Bliss Sárga könyves út
08.13.  Szembetűnő

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések