Elég vagy - A legjobb gyakorlatok és tippek a hatékony stresszkezeléshez

 


A népszerű szerzőpáros, Emily és Amelia Nagoski új könyve egy munkafüzet, mely segít a nőknek legyőzni a kimerültséget, a túlterheltséget és a kiégést. Tartsatok bloggereinkkel az Elég vagy munkafüzet turnéján, és ne felejtsetek el játszani se, mert a Libri kiadónak köszönhetően a blogturné végén nyerhettek egy példányt a könyvből!



Kiadó: Libri Kiadó, 2023
Oldalszám: 176 oldal
Fordította: Sóskuthy György
ISBN: 9789636042028


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ha ​ezt a munkafüzeted tartod a kezedben, valószínűleg hiszel abban, hogy jobban is tudnád érezni magad. És milyen igazad van! A népszerű szerzőpáros, Emily és Amelia Nagoski jól tudják, milyen kihívásokkal kell szembenéznünk nekünk, nőknek, és ebben a gyakorlati feladatokban gazdag kötetben megmutatják, hogyan győzd le a kimerültséget, a túlterheltséget és a kiégést.
Emily és Amelia közös munkásságának egyik legfontosabb gondolata, hogy a „jóllét” akkor következik be, ha szabadon tudunk mozogni az emberi lét különféle tapasztalatai – a munka és a pihenés, az alvás és az ébrenlét, a kapcsolódás és az önállóság – között. Ha azonban ez a szabad mozgás nem lehetséges és elakadunk valahol, óhatatlanul is bekövetkezik a kiégés, ami rendkívül káros az egészségünkre, a mindennapi életünkre és a kapcsolatainkra.
Az Elég vagy segít, hogy felfedezd, ha elakadtál, és megtanít arra, hogyan boldogulj az igazán stresszes helyzetekben. A munkafüzetben
– elgondolkodtató kérdések
– izgalmas gyakorlatok
– szemléletes ábrák
– és hasznos tippek
vezetnek majd az önmagad megismerése felé vezető úton. Akár olvastad a szerzők előző kötetét, az Érzelmi kiégést, akár nem, ez a munkafüzet nélkülözhetetlen segítőtársad lesz a stressz csökkentésében, az érzelmek kezelésében és abban, hogy megtapasztald a valódi jóllétet.


Véleményem:

Arról már korábban is írtam, hogy időről időre szeretek olyan könyveket a kezembe venni, amik segítenek a nagyobb fokú önismeretben vagy az általános jóllét fenntartásában. Ugyanakkor az önsegítő könyvek és tanfolyamok számomra mindig kicsit kétesélyesek is, sajnos sok bugyuta tartalommal találkoztam már életem során, sőt, olyannal is, amit kimondottan károsnak éreztem. A tavalyi év egyik fontos olvasmánya volt Amelia Nagoski és Emily Nagoski Érzelmi kiégés című kötete (értékelésem ITT), ezért mindenképpen el szerettem volna olvasni a szerzőpáros hasonló témában írt munkafüzetét is. Az Elég vagy - A legjobb gyakorlatok és tippek a hatékony stresszkezeléshez című kötet elődjéhez képest kimondottan gyakorlat-orientált, így tehát akkor érdemes belevágnunk, ha kedvet érzünk az aktívabb önismereti munkához. 


A szerzőpáros már előző könyvében is kicsit új megvilágításba helyezte a stressz fogalmát. Evvel a témával viszonylag sokat foglalkoztam a tanulmányaim során, de az a megközelítés számomra is újdonság volt, hogy sok probléma abból ered, hogy egy stresszor megszűnésével a szervezetünk válaszciklusa nem áll le magától. Ez tűnhet amolyan "spanyolviasz" dolognak, amire sokan mondják, hogy de hát ez tök evidens és minek erről könyvet írni, mégis azt gondolom, hogy akármilyen magától értetődő, mégis sokan a csapdájába esünk. Ez a munkafüzet kicsit jobban körüljárja a témát, és igyekszik olyan konkrét feladatokat és tippeket adni, amelyekkel eredményesebbek lehetünk a stresszkezelésben, és általában hozzájárulhatunk a jóllétünkhöz.
"A jóllét nem lelkiállapot vagy létállapot. A jóllét cselekvési állapot."

A könyv bevezető lapjain arról olvashatunk, hogy kinek segíthet, egyáltalán hogyan érdemes használni. Haladhatunk akár lépésről lépésre, de egyből ugorhatunk a számunkra érdekesebb fejezetekhez is. Mivel a feladatok egy nagyobb, összefüggő elmélethez kapcsolódnak, én a sorrendben haladást javaslom, ha rá tudjuk szánni az időt, szerintem úgy hasznosulnak leginkább a különféle feladatok és kérdések. A munkafüzetben három nagyobb tartalmi egységet járnak körül a szerzők. Az első leginkább azokkal az erőforrásokkal foglalkozik, melyek segítségével hatékonyabban kezelhetjük a stresszt. Itt magáról a stresszjelenségről is olvashatunk egy kis elméletet, és jobban megismerhetjük a saját megküzdési stratégiáinkat. A második nagyobb egység Az igazi ellenség címet viseli, és leginkább arra helyezi a fókuszt, hogy amikor magunkat vagy más embereket érzékelünk a probléma forrásának, hogyan láthatjuk meg a valódi kiváltó okokat. A harmadik nagyobb egységben pedig ahhoz kapunk mankót, mik azok a dolgok, amiket a mindennapi életünk során megtehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, kezdve a megfelelő pihenéssel egészen a kapcsolataink ápolásáig. 

Nekem sokat segített, hogy a munkafüzet többször visszautalt az Érzelmi kiégés című kötetre, így segítve a felidézést és az elméleti részek összepakolását a fejemben.  A fejezetekben ezen kívül tényleg rengeteg gyakorlati feladatot találunk, amik lehetnek szabad asszociációk, az előzetes előítéleteink feltérképezése, vagy éppen a hetirendünk tudatos áttekintése. Viszonylag jól tudtam azonosulni azokkal az értékekkel és szemléletmóddal, amiket a szerzők képviselnek, és összességében nagyon támogatónak éreztem a könyv hangvételét. Azért külön hatalmas piros pont jár a részemről, hogy több téma kapcsán elhangzik, hogy ha túl érzékenyen érint minket az azzal való foglalkozás, akkor mindenképpen kérjük szakember, terapeuta segítségét. Nekem ez volt a biztosíték arra, hogy nem holmi önjelölt kontárok dobták össze a kötetet, hanem olyan szakemberek, akik pontosan tudják, hogy az önismereti munkában sérülni is lehet. 

Azt nem állíthatom, hogy a könyvben szereplő minden feladatot kivétel nélkül hasznosnak érzek a saját életemre vonatkozóan, de szerintem ez nem is lehet reális elvárás. Nekem éppen elég, hogy szempontokat adott a gondolkodáshoz, sok olyan feladatot, amit tényleg egy az egyben megcsinálhatok, és olyan ötleteket is, amiket kicsit átalakítva a saját életemre, személyiségemre szabhatok. Fontos kihangsúlyozni, hogy ez a munkafüzet elsősorban a nőket szólítja meg, sok téma kifejezetten az ő helyzetükkel, tipikus problémáikkal foglalkozik, de egy-egy feladat szerintem nyugodtan elvégezhető életkorra és nemre való tekintet nélkül. Ha valaki szereti az önálló önismereti munkát, és emellett hasznos elméleti tudásra is szeretne szert tenni, szerintem bátran kézbe veheti a kötetet, hogy aztán a saját ízlése szerint haladjon és dolgozzon vele. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Elsősorban azoknak a felnőtt nőknek, akik úgy érzik, kicsit elakadtak az életükben, túl sok a stressz a mindennapjaikban, vagy szimplán csak szeretnének egy kis önismereti munkát végezni. 

Nyereményjáték:

Emily Nagoski és Amelia Nagoski néha ismert popkulturális példákat hoz fel az Elég ​vagy! munkafüzetben a különféle feladatoknál, mi pedig úgy gondoltuk, hogy ezek közül szemezgetünk. Minden állomáson találtok egy könyvre/filmre/videojátékra utaló képet, melyből rá kell jönnötök a címükre.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08.26. - Könyv és más
08.28. -  Csak olvass!
08.29. -  Utószó
08.30. - Szembetűnő
09.01. - Spirit Bliss Sárga könyves út
09.02. - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések