A bálnacsont színház (értékelés és nyereményjáték)

 


Milyen az, amikor a család anyagi és társadalmi helyzete képes megvalósítani a legvadabb álmainkat is? És milyen az, amikor ugyanezek mégsem tudják megakadályozni, amelytől mindennél jobban félünk? A 21. Század Kiadó e nyári újdonsága, A bálnacsont színház (Joanna Quinn tollából) a két világháború közé kalauzol minket, ahol megismerjük a dorchesteri Seagrave családot, és persze annak három ifjú tagját. Tarts velünk, ha kíváncsi vagy, mit gondolunk erről a vaskos történetről!



Kiadó: 21. Század Kiadó, 2023
Oldalszám: 592 oldal
Eredeti cím: The Whalebone Theatre
Fordította: Katona Ágnes
ISBN: 9789635683475 


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Cristabel és a mostohatestvérei, Flossie és Digby Dorsetben nőnek fel, a Chilcombe-birtokon. Cristabel nevelőszülei nem nagyon foglalkoznak velük: leköti őket a vendégsereg, az alkohol és az összejövetelek. Cristabelt világéletében lenyűgözik a könyvek, a történetek, de érzi, az ő története szabálytalan. A regényekben még csak hasonlót sem talált. Tizenkét éves, amikor Dorsetben, a Chilcombe birtokon partra sodor egy bálnát a tenger. A lány még aznap kitűzi rá a zászlóját: a bálna az övé.

Apránként felnőnek, közeledik a háború kitörése, Flossie, Digby és Cristabel élete nagyon eltérő pályákra kerül. Bevonódnak a konfliktusba, és mindegyiküknek módot kell találnia arra, hogy megírja a saját történetét…


Véleményem:

A 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatát egyébként is mindig figyelemmel kísérem (és hát nem véletlenül, mert nagyon szeretem a polcomon tudni az egyes darabjait), Joanna Quinn regénye, A ​Bálnacsont színház azonban elsősorban a címével hívta fel magára a figyelmemet. Olyan történetet sugallt, ami érzékeny, művészi és rendelkezik valamiféle melankolikus szépséggel, így a kíváncsiságomat a közel 600 oldal sem tudta visszatartani. Igaz, sajnos az utóbbi napok nem voltak a legalkalmasabbak a nyugodt és kényelmes olvasáshoz, de még ha úgy is érzem, hogy ezt a történetet érdemesebb lett volna lassabb tempóban ízlelgetni, akkor is kiemelkedő olvasmánynak tartom. 


A történet 1919-ben kezdődik, Dorset városában. Az első világháborúnak vége, az emberek pedig kezdenek az új remény felé nyitni és talpra állni a megpróbáltatások után. Megismerkedünk egy Cristabel nevű kislánnyal, akinek édesapja éppen új, fiatal feleséget hoz a házhoz, hogy esélye legyen fiúörököst nemzeni, akinek átadhatja majd otthonuk, Chilcombe igazgatását. Az új házassághoz mindenki kicsit másként viszonyul, és a regény egy jelentős része is azzal telik, hogy az új erőviszonyokat, érzelmi háttereket és kapcsolatokat részletesen bemutatja. Az új feleség, Rosalind azok közé a fiatal nők közé tartozik, akiktől a háború elvette a csinos, fiatal férfiakat, így mivel jobb kilátásai nem voltak, jó kompromisszumnak tűnt hozzámenni a nála idősebb Jasperhez. Érkezése után lázas költekezésbe és átalakításokba kezd, de nem nagyon tudja változásra bírni vadóc, eleven mostohalányát. Cristabel ugyan fenntartásokkal kezeli az új anyukát, mégis nagyon bizakodó, hogy előbb-utóbb születhet egy kisöccse, akivel végre együtt játszhat. 

A fonalat pár évvel később vesszük fel újra, amikor Cristabelnek már két testvére is van, Flossie és Digby - igaz, utóbbinak már nem Jacob az apja. Annak ellenére, hogy a három testvér bonyolult családi kapcsolatok gyümölcsei és mind mások egy kicsit, nagyon erős ragaszkodás alakul ki köztük, ami az egész történet során kulcsfontosságú és meghatározó lesz. Egy nap, amikor találnak egy partra vetett bálnát, Cristabel sajátjának tekinti a zsákmányt, és némi viszontagság után a csontjait meg is tarthatják a gyerekek. Ezek alatt épül fel a Bálnacsont színház, ahol különleges színdarabok születnek, amik összekötik a gyerekeket, és kicsit a Chilcombe-ban élő, bohém felnőtteket is. 

Mivel a regény több évtized történetét meséli el, előbb-utóbb felnőnek a gyerekek, és elérkezik a második világháború is. A három testvér mind kiveszi a részét a harcokból a maga módján. Digby és Cristabel a hadseregben, Flossie pedig otthon és a saját gazdaságukban tesz meg minden tőle telhetőt azért, hogy segítse a nácik elleni győzelmet. Bár a fiatalok messzire sodródnak egymástól, mindig kapcsolatban maradnak, sok helyen levelek formájában értesülhetünk arról, merre sodorja őket az élet. Nagyívű, szerteágazó családregény hát A bálnacsont színház, ugyanakkor a kötet második felében jelentős szerepet kap a háború is és mindaz, ami azzal jár. A legfontosabb elem, amit ki lehet emelni, egyértelműen a testvéri szeretet és összetartozás, amit a szülők nevelése - vagy éppen annak hiánya - sem halványíthat el. Persze ezen kívül rengeteg más fontos téma is előkerül, a művészettől kezdve a hazafiságon át a szerelemig, de valahogy mindig ez marad a legfőbb mozgatórugó, és hőseink személyiségének és döntéseinek meghatározó forrása. 

Azt nem mondanám, hogy könnyű olvasmány volt, hiszen ekkora terjedelem esetében az embernek rendesen fel kell kötnie az olvasós nadrágját, de igazság szerint Joanna Quinn annyira szépen és olvasmányosan ír, hogy még a kevésbé érdekes részek sem tűntek unalmasnak. Az egész könyvnek van egy sajátos, kicsit mélabús hangulata, ugyanakkor megjelenik az öröm, a felhőtlenség és szabadság érzése is. Ha valaki szereti az olyan történeteket, ahol évtizedeken keresztül követheti nyomon a főhősök sorsát és személyiségük fejlődését, szerintem nem fog csalódni, én mind a három testvért nagyon megszerettem a kötet végére és biztos vagyok benne, hogy még sokáig velem fognak maradni.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a nagyívű, lassan hömpölygő és szépséges történeteket. 

Nyereményjáték:

A II. világháború kapcsán nem csupán a lágerekben mártírhalált haltakról érdemes megemlékeznünk, hanem azokról az emberekről is, akik civilként vagy ügynökként szembe mertek szállni az elnyomó hatalommal, és sokak életét megmentették. A feladatotok, hogy kinyomozzátok a nevüket az állomásokon található leírások alapján.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
A brit Special Operations Executive ügynöke, akit arra képeztek ki, hogy próbálja akadályozni a magyar zsidók deportálását. A nyilas hatalomátvétel után kivégezték 23 éves korában.
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08.20. Readinspo
08.23. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések