Hogyan ​írjunk memoárt - Útmutató ahhoz, hogyan vesd papírra életed történetét (értékelés és nyereményjáték)

 


Milyen tanácsokkal szolgálhat egy publikáló szerző a memoár írásával kapcsolatban? A Libri Kiadó gondozásában megjelent Hogyan írjunk memoárt című kiadványban Cathy Rentzenbrink vezeti végig olvasóját az önkifejezés egy lehetséges útján. Tartsatok a Blogturné Klub öt bloggerével,s ismerjük meg együtt a tippeket és tanácsokat! A turnéval tartva meg is nyerhetitek a könyv egy példányát a kiadó jóvoltából.



Kiadó: Libri Kiadó, 2023
Oldalszám: 244 oldal
Eredeti cím: 
Fordította: Mesterházi Mónika
ISBN: 9789636041458


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Benned ​is ott lapul egy történet, de nem tudod, hogyan mondd el?
Szeretnél memoárt írni, de nem tudod, hogyan vágj bele?
Tartasz tőle, hogy senkit sem fog érdekelni a mondanivalód?
Nem tudod, hogyan küzdd le az előtted tornyosuló akadályokat?
Cathy Rentzenbrink kötete számos más kérdés mellett ezekre is megadja a választ, és segít mindazoknak, akik meg szeretnék írni saját életük történetét. Ha követjük a könyv tanácsait, az írás egyszerre lesz örömforrásunk és támaszunk, és megélhetjük az alkotás csodáját, amely során életünk eseményei átalakulnak és új értelmet nyernek.
Ez a praktikus útmutató kezdő és tapasztalt írók számára egyaránt hasznos: eligazít az írás elméleti és gyakorlati kihívásai között, legyen szó alkotói válságról vagy a kritikától való félelemről. A benne található kreatív feladatok pedig lépésről lépésre vezetik el a memoárírót a végleges kéziratig.
Kedves Író!
Úgy örülök, hogy találkoztunk!
Isten hozott! Bárki vagy is, és bárhogy jutottál el ide, örülök, hogy látlak, és alig várom, hogy átadhassam neked minden tudásomat azzal kapcsolatban, hogyan vesd papírra az életed. Ha személyesen találkoznánk, kicsit szeretnélek megismerni, és megtudni, mi szél hozott hozzám. Így kénytelen vagyok találgatni. Mindig is írni akartál? Talán tele vannak a fiókjaid jegyzetfüzetekkel, vagy még nem is írtál le semmit, de titkos késztetést érzel. Lehet, hogy van egy bizonyos időszak vagy esemény, amit meg akarsz ragadni, vagy talán elakadtál, és nem tudsz továbblépni valami borzalmas dologtól, ami veled történt, de hallottál róla, hogy az írás segíthet. Esetleg papírra szeretnél vetni egy memoárt, amiből sikerkönyv lesz, és Oscar-díjas filmet forgatnak belőle, vagy megörökíteni a gyerekkori emlékeidet, hogy kinyomtathasd az unokáidnak, vagy ezeket az izgalmas időket szeretnéd rögzíteni, amiket manapság élünk. […] Vagy csak ösztönösen úgy érzed, hogy jó lenne, ha az írás helyet kapna az életedben. Lehet, hogy tele vagy mohó vággyal, hogy megküzdj a történeted elmondásával, de lehet, hogy kétségek gyötörnek. Bármi is a helyzet, és bárhonnan indulsz is, itt vagyok, hogy segítsek neked ezekben és még sok minden másban. Nem ígérhetem, hogy könnyű lesz: saját magunkról írni kényes, veszélyes ügy. De azt megígérhetem, hogy megéri.


Véleményem:

Egy-egy regény közé szívesen iktatok be néha ismeretterjesztő vagy éppen önsegítő/önismereti köteteket, mindig azzal a reménnyel, hogy ki tudok belőlük mazsolázni valami olyasmit, ami épít vagy szempontokat ad a fejlődéshez. Cathy Rentzenbrink Hogyan ​írjunk memoárt című kötete a címével és a témájával keltette fel az érdeklődésemet. Vajon ez ilyen egyszerű dolog lenne, egy könyvből megtanulható, hogyan írjon meg az ember egy önéletrajzi ihletésű művet? Természetesen nem, és ez a kötet sem arra vállalkozik, hogy csodát tegyen ezen a téren, viszont arra nagyon jó, hogy szemléletet, ötleteket és eszköztárat nyújtson mindenkinek, aki szeretne írással foglalkozni. 



Bár a címben a memoár szó szerepel, hamar kiderült számomra, hogy nem csupán ehhez a műfajhoz nyújt támpontokat a kötet. Cathy Rentzenbrink arra biztat minket, hogy rekreációs és önismereti céllal is alkalmazzuk az írást. Lehet, hogy csak a fióknak szeretnénk írni, lehet, hogy nagyobb közönség számára, igazából nem is ez a fontos, hanem az, hogy az íráson keresztül próbáljunk meg közelebb kerülni önmagunkhoz, vagy éppen feldolgozni a múltunk eseményeit. Aztán persze ha ez a szándékunk, akkor még akár egy igazi, publikált memoár is lehet a végeredmény, hiszen manapság ez a műfaj nem csupán az ismert emberek privilégiuma, egyre többen jelentetnek meg ilyen könyveket. Akárhogy is legyen, a Hogyan ​írjunk memoárt nagyon klassz szempontokat ad ahhoz, egyáltalán hogyan érdemes belevágni az írásba, legyen szó naplóról, könyvről vagy éppen blogbejegyzésről. 

A kötet négy nagyobb tartalmi egységre oszlik, ezek az Előkészületek, Kitermelés, Műhelymunka és szerkesztés, illetve az Elvégezni a munkát címet viselik, és az alkotófolyamat egy-egy fázisát járják körül alaposabban. Számomra főleg az első két nagy fejezet volt izgalmas, azokban volt a legtöbb olyan tanács, amik mindenféle írásos tevékenységhez adaptálhatók. Én például nem tervezem, hogy írok egy memoárt, viszont nagyon szívesen tenném újra szokássá a mindennapjaimban a naplóírást, és sokszor gondolok arra is, hogy az életem egy-egy fontosabb élményét vagy időszakát jó lenne megörökíteni - nem feltétlenül azért, hogy más is elolvassa, inkább azért, hogy ne vesszen el az emlékezet sötétebb bugyraiban, és esetleg egyszer a gyerekeimnek is elmesélhessem őket. 

A nagyobb egységeken belül rövid, pár oldalas fejezeteket találunk egy-egy témakör, hívószó mentén. Emiatt a kötet eléggé szellős és jól lehet vele haladni, illetve könnyen kereshető is, ha később csak egy-egy fontosabb részhez szeretnénk visszalapozni. Nekem egyből megtetszett az írónő hangvétele és stílusa, nagyon közvetlen és személyes, olvasás közben így kicsit olyan élményem volt, mintha egy ismerőssel beszélgetnék. Az írásról, mint tevékenységről nem úgy beszél, mintha valami olyan különleges és misztikus dolog lenne, ami csak kevés tehetséges embernek adatik meg, éppen ellenkezőleg: arra biztat, hogy nyugodtan vágjunk bele, akkor is, ha elsőre nem lesz tökéletes. A hibázást az alkotó folyamat természetes részének tekinti, külön fel is hívja rá a figyelmet, hogy az első változat mindig olyan, amin még sokat kell dolgozni az utómunkálatok során. Ennek ellenére nagyon fontos, hogy különösen kezdetben ne azzal foglalkozzunk, vajon mások mit fognak majd szólni az írásunkhoz, hanem csak írjunk, lehetőleg rendszeresen és kitartóan. A technikák között sokszor találunk nyitott vagy befejezetlen kérdéseket, amik remek támpontot adhatnak, ha valakinek nehézséget okoz csak úgy belekezdeni valamibe, de olvashatunk például a gondolattérképről vagy a különféle listákról, vagy épp a homokóra-módszerről is, amivel az időnket oszthatjuk be. Nagyon hasznosnak találom azt a részt is, ami ahhoz nyújt segítséget, hogyan szabadíthatjuk meg szövegünket a fölösleges elemektől. Mindeközben a leírás sosem válik szárazzá vagy unalmassá, mert egy-egy személyes példával vagy történettel egészíti ki az írónő. Ráadásként a könyv végén egy kis gyűjteményt is kapunk azokkal a könyvekkel, amik inspirálták őt az írás során, illetve hasznos idézeteket a kedvenc íróiról.

Azt nem tudom megítélni, hogy minden ember számára ugyanúgy hasznosak-e a könyvben szereplő technikák és ötletek, de én rengeteg olyan szempontot találtam benne, amit tudok alkalmazni a későbbiekben. Sokszor éreztem úgy olvasás közben, hogy egy-egy gondolattal tökéletesen tudok azonosulni (főleg azzal kapcsolatban, hogy az ember mennyire kritikus a saját írásait illetően, és hogy hogyan lehetne ezt jól a helyén kezelni), de továbbmegyek, szerintem sok olyan módszer vagy életvezetési trükk van ebben a kötetben, amit más területeken, más jellegű munkáknál is lehet alkalmazni. Tényleg tökéletes arra, hogy az ember kivegye belőle azt, amit hasznosnak érez, Cathy Rentzenbrink is arra ösztönöz, hogy ezeket tartsuk meg és építsük be, amivel pedig nem tudunk azonosulni, azzal ne is foglalkozzunk. Örülök, hogy a kezembe került, és biztos, hogy fel fogom még párszor lapozni azokat a részeket, amik különösen megérintettek. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki bármilyen formában foglalkozik az írással és úgy érzi, jó lenne néhány új szempontot, tippet kapni. 

Nyereményjáték:

Az elmúlt évszázadokban számos memoár látott napvilágot, a mostani játékunkban pedig ezek közül válogattunk ki Nektek néhányat. Minden állomáson találtok egy-egy fülszövegrészletet a 19-21. században megjelent visszaemlékezések és naplók közül. A feladatotok, hogy a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok be a memoár írójának nevét!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Kilencvennégy ​éves vagyok. Rendkívüli élet jutott osztályrészemül; csak most kezdem felismerni, hogy mennyire rendkívüli. Fiatalkoromban úgy éreztem, hogy odakint a szabadban az érintetlen, őseredeti természet vesz körül – ez azonban nem volt egyéb, mint illúzió. Korunk nagy tragédiája – az érintetlen természeti környezet folyamatos zsugorodása és a biológiai sokféleség, a biodiverzitás csökkenése – alig észrevehetően nap mint nap itt zajlik körülöttünk.
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08.19. Könyv és más
08.21. Readinspo
08.23. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések