Felnőttképző (értékelés és nyereményjáték)

 

Abbi Waxman harmadik magyarul megjelent regényének főszereplője rendkívül peches időszakot él át! Ám miután Laura Costelló Nina Hill könyvesboltjába menekül a zivatar elől, a legnagyobb meglepetésére igaz barátokra talál az ott megismert különcökben, akik segítenek újra sínre tenni az életét.
Tartsatok bloggereinkkel legújabb blogturnénkon, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen egy szerencsés olvasónk a kiadónak hála megnyeri a Felnőttképzőt!



Kiadó: General Press Kiadó, 2023
Oldalszám: 424 oldal
Eredeti cím: Adult Assembly Required
Fordította: Gieler Gyöngyi
ISBN: 9789634527640


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Laura Costellónak meglehetősen rossz napja van. Most bontotta fel az eljegyzését a gimis szerelmével, a szülei nem értik meg, a bérelt lakása leégett, és mindennek tetejébe még bőrig is ázott a Los Angelesben évezredenként egyszer előforduló zivatarban. Nemhogy száraz, de semmilyen ruhája sincsen. Beszalad hát az első helyre, amit menedéket keresve talál. Ez pedig nem más, mint a könyvmoly Nina Hill boltja – és itt, a regények között Laura nem csupán rokon lelkekre, hanem segítőkész barátokra is talál.

A különc Polly, a felesleges tényeket habzsoló Nina és a hihetetlenül jóképű Bob a segítségére siet – ki-ki a maga őrült, szeleburdi vagy éppen visszahúzódó módján. Laurának pedig pont erre van szüksége ahhoz, hogy valahogy újra összerakja az életét, és számtalan vicces, mégis embert próbáló kalandon át választ találjon arra a legnehezebb kérdésre, hogy mi is akar lenni, ha nagy lesz.

Véleményem:

Mostanában bátrabban vágok bele könnyed, romantikus történetekbe, szerencsére ebben az évben sok jó tapasztalatot szereztem ebben a műfajban is. A legújabb szerző, akivel próbát szerettem volna tenni, Abbi Waxman volt, akinek már előző kötete, az Egy ​könyvmoly élete is a látóterembe került, de csak most, a Felnőttképző megjelenésekor jutottam ténylegesen el oda, hogy olvassak tőle. Reméltem, hogy olyan regényben lesz részem, amiben a romantika mellett legalább akkora szerepe lesz a humornak is, ebben nem is kellett csalódnom, szerencsére a történetben rengeteg szerethető, vicces karakter van, akiknek a társaságában jól esett egy kis időt tölteni. 

A történet főszereplője Laura, aki nemrég költözött el a szüleitől, hogy Los Angelesben kezdje meg mesterszakos tanulmányait. Szegény nem indul valami könnyű helyzetből, mi ott ismerjük meg a regény kezdetén, amikor betoppan egy könyvesboltba bőrig ázva, miután a lakás, ahol eddig lakott, kigyulladt a holmijaival együtt. Jobb helyre azonban nem is keveredhetett volna, ugyanis Nina könyvesboltjában (őt ismerhetik azok, akik az írónő előző könyvét olvasták) egyből odafigyelésre és segítségre talál. A könyvesboltban dolgozó, kicsit őrült, de imádnivaló Polly még a rövid ismeretség ellenére is felajánlja neki, hogy magával viszi, hátha ő is kaphat egy szobát abban a házban, ahol ő lakik. Így is történik, Laura beköltözhet a történet fő színhelyét jelentő különleges házba, ahol nem csupán új barátokra lel, hanem talán még a szerelem is bekopogtat az ajtaján a jóképű kertész, Bob személyében. 



Bevallom, kicsit nehezen indult be a történet, nem is igazán tudtam, hová fogunk kilyukadni, de aztán szépen letisztult minden, ahogy egyre jobban megismertem Laurát. A sportos, okos lány azért menekült el otthonról, mert a szülei saját hivatásukat és álmaikat próbálták ráerőltetni, ráadásul egy súlyos baleset is komolyan beárnyékolja a múltját. Miután felbontotta az eljegyzését otthoni fiújával, teljesen tiszta lappal szeretne kezdeni, ehhez azonban egyrészt fel kell dolgoznia a traumáit, másrészt meg kell tanulnia jobban kiállni önmagáért. Szerencsére a házban, ahol lakik, minden lehetőség adott ehhez. Bár a lakók sokszor különcök, furcsák vagy éppen tolakodóan őszinték, Laura nagyon sokat tanul és tapasztal az önzetlen segítségnyújtásról, vagy éppen arról, hogy mik az igazán fontos és élvezetes dolgok az életben. A ház mindennapjaihoz számtalan vicces és bájos jelenet kapcsolódik, amik garantálják a könnyed hangulatot, ugyanakkor időről időre előtérbe kerülnek komolyabb témák is, ahogy jobban megismerjük a mellékszereplőket, azért mindenkiről kiderül, hogy küszködik a saját démonjaival - ettől egyébként csak életszerűbb lett az egész történet. 

A regényben központi szerepet tölt be a Laura és Bob között kialakult kapcsolat, ez teljes mértékben ízlés dolga, hogy valakinek tetszik-e vagy sem. Én alapvetően nem kedvelem, ha a könyv főhősei hosszasan szenvednek, míg összejönnek, de ebben az esetben nem éreztem annyira túlzónak ezt az aspektust, aki meg szereti az ilyen jellegű romantikát, biztos, hogy kifejezetten élvezni fogja. Azzal volt egyedül gondom, hogy szerintem erősen túlírt a történet, amennyi dolog történik benne és amilyen üzenetet át kíván adni, arra szerintem alkalmas lett volna egy 150 oldallal rövidebb kötet is. Azt éppen nem mondanám, hogy untam, mert a humoros vagy kedves jelenetek elvitték a hátukon a regényt, de azért voltak üresjáratok, amikor lankadt az érdeklődésem (még szerencse, hogy voltak cuki állatok is a történetben, na ők tényleg át tudtak lendíteni egy-egy ilyen holtponton:)).

Összességében nem bántam meg, hogy próbát tettem vele, nyári kikapcsolódásnak tökéletes volt, és szerettem a szereplőket, akiket az írónő megálmodott, különösen Polly került közel a szívemhez. Laurában tetszett, hogy nem egy tipikus regényhősnő, leginkább a tudományok, az anatómia és a sport érdekli, ezért sok szempontból tudtam vele azonosulni. Az pedig kimondottan tetszett, hogy a regényben fontos szerepe volt az egymásra való odafigyelésnek, az önzetlen segítségnyújtásnak és a barátságnak, jó érzés lehet egy ilyen közösséghez tartozni. Abbi Waxman kellemesen és olvasmányosan ír, így a jövőben azért tervezem, hogy bepótolom az elmaradásom az előző kötetével.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a könnyed, romantikus történeteket, amikben azért fontos szerepet töltenek be az emberi sorsok is.

Nyereményjáték:

A General Press kiadó sok szórakoztató chick littel kedveskedik az olvasóinak, és most azokra szeretnénk felhívni a figyelmeteket. Minden állomáson találtok egy vagy több nevet, melyek a korábban megjelent romantikusok szereplőié, és a ti feladatotok, hogy kitaláljátok a könyvek címét!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
John és Irene Marsh


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
9 - Könyv és más
11 - KönyvParfé
13 - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések