Méreggel ​átitatott varázslat - A tea könyve 1. (értékelés és nyereményjáték)

 


A Next21 Kiadó jóvoltából már olvashatjuk a tajvani írónő, Judy I. Lin debütáló regényét, a Méreggel átitatott varázslatot, amely egyike az ázsiai kultúrára épülő fantasyknak. Tartsatok bloggereinkkel, és ne feledjétek, hogy blogturnénk végén tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménypéldány!



Kiadó: Next21 Kiadó, 2023
Oldalszám: 382 oldal
Eredeti cím: A Magic Steeped in Poison
Fordította: Weisz Böbe
ISBN: 9786156414816


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Korábban ​büszke voltam a kezemre. Most, ha megpillantom, csak arra tudok gondolni: ezzel a két kezemmel temettem el anyámat – így kezdődik ez a fiatal felnőtteknek szóló történet.

Nem elég, hogy elveszítette az édesanyját, Ning azzal is tisztában van: az ő hibája volt. Teát főzött, amelyről nem tudta, hogy méreg van benne – és az édesanyja ezt itta meg, ebbe halt bele. A tea, amiben méreg van, most Ning testvérét, Shut is elveheti Ningtől.

A lány értesül róla, hogy a teafőzés ősi, varázslatos művészetében mérik össze erejüket a királyság legnagyobb tudású teafőző mesterei, ezért ő is odautazik, hogy részt vegyen a versenyen. A győztes egy kívánságát a királykisasszony teljesíti – Ningnek talán ez az egyetlen esélye, hogy megmentse testvére életét.

A királyi udvart azonban csalárdság és ármányok szövik át – felbukkan egy jóképű, rejtélyes fiú, akinek megdöbbentő titkai vannak. Ning egyre mélyebben belekeveredik valamibe, és mire észbe kap, már nagyobb veszélyben van, mint testvére, Shu.


Véleményem:

Két dolog volt, amiért nem tudtam nemet mondani Judy I. Lin frissen megjelent sorozatindító kötetére, a Méreggel ​átitatott varázslatra. Az egyik az igazán különleges borító és gyönyörű élfestés - bár nem szoktam kizárólag a külső alapján dönteni, valahogy nagyon megszólított a hangulata és szépsége. A másik a teakészítés, mint központi téma, hasonló történetet még nem olvastam, és nagyon kíváncsi voltam, milyen lehet egy keleti világban játszódó, mágiával átszőtt regény, aminek ez a kulcsmotívuma. Sajnos az előzetes elvárásaim túl magasak voltak az élményhez képest, amit végül is kaptam, de úgy érzem, ez most nem teljes egészében a könyv hibája, másrészt azért látom azt is, hogy mit lehet benne nagyon szeretni, még akkor is, ha a mi találkozásunk nem volt tökéletes. 


A történet főhőse egy fiatal lány, Ning, aki a császári birodalom egy szegényebb tartományában él orvos apjával és húgával. Hamar megtudjuk, hogy nem sokkal ezelőtt elveszítette édesanyját, aki különleges személy volt az életében - nem csupán gondoskodó szülő, hanem az az ember, aki mindent megtanított Ningnek, amit a teakészítésről és annak gyógyhatásairól, mágikus képességeiről tudott. Halála oka mérgezés volt, a birodalomban egyre több helyen bukkannak fel mérgezett teafüvek, amiből nem csupán az anyjuk, hanem a lány kishúga is ivott. És ha ez nem lenne elég, a gyilkos teát éppen főhősünk készítette el, és hiába nem volt szándékos a tette, nem tudja megbocsátani magának. Ning feltett szándéka, hogy benevezzen a királyság rangos versenyére, ahol teafőzők mérhetik össze tudásukat, és ahol a nyertes elnyerheti a megtisztelő shénnóng-shí címet. Bízik benne, hogy ez elegendő lehet ahhoz, hogy megfelelő segítséget vagy ellenszert szerezzen a családjának. 

A történet nagy része a palotában játszódik, ahol a versenyt is megrendezik. A szegényes Sú városból érkezett lány számára különös, gazdag és színes új világ tárul fel, ami ugyanakkor tele van ármánnyal és cselszövéssel. A császár súlyos beteg, a fiatal hercegnőt pedig már több merénylettel is megpróbálták eltávolítani a politikai sakktábláról. A versenyzőket is árgus szemekkel figyelik, nehogy árulót fogadjanak a soraik közé. Ilyen körülmények között kerül sor a verseny próbáira, ahol Ning amiatt is hátrányos helyzetből indul, hogy az ő képzése korántsem volt mondható teljes körűnek. Ugyanakkor talán rendelkezik néhány olyan adottsággal, amik különlegessé teszik, és segíthetnek abban, hogy sikerrel vegye az akadályokat. Ning a palota környékén megismerkedik egy titokzatos fiúval is, aki láthatóan kötődik valamilyen módon az uralkodócsaládhoz, ugyanakkor nem osztja meg rögtön a titkait a lánnyal. Ennek ellenére különös kötelék szövődik kettejük között, ami lehet segítség is, ugyanakkor veszélybe is sodorhatja az ifjú teamestert. 

Ami nagyon tetszett, az a mágia természete a regényben. Nagyon ötletesen van kidolgozva, hogy a különböző ősi alapanyagoknak és a tea elkészítési módjának megfelelően milyen varázslatokat képesek végrehajtani azok, akik értenek ehhez a művészethez. A teázás szertartása egyébként is közel áll a szívemhez, és tényleg örömmel olvastam olyan könyvet, amiben központi szerepet játszik. Ennek ellenére viszont sajnos engem nem kapott el ez a történet, az elején nagyon lassúnak éreztem, és menet közben sem vonultatott fel túl sok izgalmas jelenetet. Tény az is, hogy olyankor olvastam, amikor elég fáradt és leterhelt voltam, valószínűleg ez sem segített abban, hogy egymásra hangolódjunk. Persze ezeket ellensúlyozta némileg a hangulat, a keleties légkör és a mágia varázsa, de így sem tudott teljesen beszippantani. Ning karaktere szerethető volt, tetszett, ahogy fokozatosan bontakoznak ki a képességei és erősségei, de szerintem lehetett volna gazdagabban árnyalni a karakterét. Az viszont szépen megmutatkozott, mennyire fontos számára a családja, különösen a húga, akiért bármit megtenne, még a saját életét is kockára tenné. 

Szerencsére a regény vége felé kicsit felgyorsulnak az események, egyre többet tudunk meg a háttérben húzódó intrikákról, és a befejezés is elég izgalmas ahhoz, hogy az ember kíváncsi legyen a folytatásra. Összességében semmiképpen nem mondanám tehát rossz élménynek, különösen a verseny próbái tetszettek és azokról olvastam volna még részletesebben is, de nekem tényleg hiányzott valami plusz ahhoz, hogy igazán szerelem legyen belőle. Azt viszont nem tudom szó nélkül hagyni, mennyire gyönyörű a kiadás, nem is tudom, mikor fogtam a kezemben ennyire szép kötetet. 

Értékelésem: 5/3,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti az ázsiai fantasy-regényeket, vagy szívesen olvasna egy teakészítéssel kapcsolatos, mágiával átitatott történetet. 

Nyereményjáték:

Nem titok, hogy a történetben nagy szerepet kap a teakultúra, és ezen turnénk játéka is erre a témára épül. Minden állomáson megtaláljátok egy növény hiányos elnevezését, a ti feladatotok pedig kitalálni, hogy melyik növényre gondoltunk, valamint beírni a helyes megfejtést a Rafflecopter megfelelő dobozába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
cs _ _ k _ b_ gyó
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08. 20. – Fanni’s Library
08. 22. – Csak olvass!
08. 24. – Könyv és más
08. 26. – Utószó
08. 28. – Hagyjatok! Olvasok!
08. 30. – Dreamworld 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések