Az ​Univerzum – gyakran ismételt kérdések és válaszok (értékelés és nyereményjáték)

 

Jorge Cham és Daniel Whiteson második magyarul is megjelent könyvükben úgy magyarázzák el a tudományos eredményeket (vagy azok hiányát), hogy mindenki érti! Új könyvükben is röviden, szórakoztatóan és rengeteg vicces rajzzal illusztrálva lebbentik fel a fátylat a testünket alkotó részecskékről, a legtávolabbi galaxisokról és mindarról, ami a kettő között van.
Tartsatok bloggereinkkel ezen a tudományos blogturnén, de ne felejtsetek el játszani se, ugyanis az Európa kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk meg is nyeri a könyvet!




Kiadó: Európa Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 360 oldal
Eredeti cím:  Frequently Asked Questions About the Universe
Fordította: Kovács József
ISBN: 9789635046812


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Mindenkinek ​vannak kérdései.
Ettől vagyunk emberek. Fajunk egyedeiként sok mindenben nem értünk egyet egymással: mást gondolunk a politikáról, más a kedvenc focicsapatunk… Egy dolog azonban egészen biztosan közös bennünk: a tudni akarás. Mindannyian kíváncsiak vagyunk, és mélyen legbelül ugyanazok a kérdések foglalkoztatnak bennünket.
Érdekel minket, hogy miért nincs visszaút az időben, van-e belőlünk másik valahol, hogy micsoda a tér és a nehézkedés. A válaszok itt vannak, ebben a kötetben.
Jorge Cham, a kutatóból lett karikaturista és Daniel Whiteson fizikaprofesszor mesterei a tanításnak: úgy magyarázzák el a tudományos eredményeket (vagy azok hiányát), hogy mindenki érti. Akárcsak előző könyvük, a Halványlila gőzünk sincs: Tutikalauz az ismeretlen Univerzumhoz lapjain, most is röviden, szórakoztatóan és rengeteg vicces rajzzal illusztrálva lebbentik fel a fátylat a testünket alkotó részecskékről, a legtávolabbi galaxisokról és mindarról, ami a kettő között van.

Akinek kérdése van az Univerzummal kapcsolatban, az itt megtalálja a válaszokat. Megtudjuk, miért nem tudunk teleportálni és hogy építhetünk-e térhajtóművet, hogy meddig él a Föld és meddig a Nap.
Kalandra fel: vár minket az egész világmindenség!


Véleményem:

Egy ideje rájöttem már, hogy a tudomány és a fizika rettenetesen szexi, más kérdés, hogy sajnos sosem fogom annyira megérteni, mint szeretném. Ugyanakkor nagyra értékelek mindenkit, aki azon fáradozik, hogy a hétköznapi emberek számára is érthető módon magyarázza el univerzumunk legfontosabb törvényeit, mindazt, amit tudunk, amit valószínűnek tartunk, vagy amit nem tartunk lehetetlennek (nagyon szerettem például annak idején videókat nézni Lukács Béla fizikussal, de rajongtam a Csillagok között című filmért is, mert elhitette velem, hogy egy csomó mindent megértettem. :)). Jorge Cham és Daniel Whiteson előző könyvét, a Halványlila ​gőzünk sincset sajnos még nem volt lehetőségem elolvasni, most viszont kapva kaptam az alkalmon, hogy megszerezzem Az ​Univerzum – gyakran ismételt kérdések és válaszok című kötetet. Erősen bíztam benne, hogy ebből a könyvből közérthető módon tudhatok meg többet a világ működéséről, de ennél még sokkal többet is kaptam: sok-sok humort, filozófiai kérdéseket és töprengenivalót, és persze irtó édes illusztrációkat is. 


A legtöbb embert foglalkoztatják a világegyetem működésére vonatkozó kérdések, ezt nem is lehet megkerülni onnantól kezdve, hogy először ráébredünk, mi is ennek a világegyetemnek vagyunk a részei. Nekem egy nagyon erős és konkrét emlékem van például arról, hogy gyerekkoromban fekszem az ágyamban, és emésztgetem, hogy a világűr végtelen. Egyáltalán nem tudtam felfogni és elképzelni, és enyhe szorongást is okozott, hogy valami ennyire hatalmasnak vagyok az egészen apró része. Azóta ezt az információt szerencsére sikerült feldolgoznom, viszont rettenetesen érdekel minden, ami a világ keletkezésével, a világűrrel vagy az égitestekkel kapcsolatos. Sajnos a reál tárgyak sosem voltak az erősségeim, és ezen már nem is nagyon fogok tudni változtatni, viszont, h valaki jól magyaráz, akkor nagyon szívesen hallgatom az ebben a témában elhangzó információkat. A szerzőpárosunk ebben a kötetben kifejezetten olyan kérdéseket gyűjtött össze, ami sok embert foglalkoztat ezekben a témákban. Mennyi ideje van még az emberiségnek? Hol van az univerzum központja? Mi történik, ha beszippant egy fekete lyuk? Lehetséges-e a Mars terraformálása? Ez csak néhány a könyvben található, húsz izgalmas kérdésből, melyekre külön fejezetekben igyekeznek a szerzők a legjobb tudásuk  (vagyis a tudomány mai legjobb tudása) szerint válaszolni.

A két szerző számomra abszolút megbízható forrásnak tűnt, Daniel Whiteson a a fizika és csillagászat professzora, Jorge Cham pedig mérnökből lett karikaturista, szóval a tudomány világa egyiküktől sem áll távol. Nekem már eleve az szimpatikus volt, hogy nem szokványos kérdésekkel foglalkoznak a könyvükben, hanem olyanokkal, amik ténylegesen megmozgatják  a sci-fi regényeken és filmeken edződött hétköznapi emberek fantáziáját. A fejezetekben egy-egy nagyobb témakörön belül különféle alkérdésekre tudhatjuk meg a választ, illetve több oldalról is körbejárhatunk egy adott problémát. Azoknál a jelenségeknél, melyek esetében a tudománynak jelenleg nincs biztos tudása (például, hogy lehetséges lehet-e valaha a teleportálás), a legvalószínűbb forgatókönyveket ismerhetjük meg, illetve azokat a fizikai törvényeket, amik jelen tudásunk szerint kizárnak bizonyos lehetőségeket. 


Az egész kötetre jellemző a könnyed, jól emészthető stílus és a rengeteg humor. Nekem az is nagyon tetszett, hogy Kovács József fordító is ellátta egyes részeknél magyarázattal, megjegyzésekkel a szöveget, ahol szükség volt rá. A magyarázatokat apró, de nagyon kifejező és aranyos illusztrációk tarkítják, amik feldobják a szöveget és segítik a megértést is. Nyilván a kötet nem vállalkozik arra, hogy egy gyorstalpaló keretében fizikusokat vagy csillagászokat képezzen belőlünk, viszont arra nagyon jó, hogy megértsünk bizonyos alaptörvényeket, egy csomó izgalmas és érdekes dolgot az univerzum működéséről, és elfilozofálhassunk egyes témákról. Mivel a fejezetek nem túl hosszúak, teljesen alkalmas a könyv arra, hogy naponta egy-két fejezetet olvassunk belőle, de a bátrabb vállalkozók persze egyben is letolhatják. :)

Összességében szerintem ez egy nagyon izgalmas és egyedi kötet, ami azokat is megszólítja, akik hozzám hasonlóan mindig úgy érezték, hogy sosem tudnák igazán megérteni a bonyolultabb matematikai vagy fizikai összefüggéseket. Nem megy túlságosan mélyre, mégis átfogó képet ad, amellett, hogy tényleg mókás a benne szereplő témákat végiggondolni és megtudni róluk, hogyan viszonyul hozzájuk a tudomány. Ezek után biztos, hogy a szerzőpáros másik kötetét is sorra szeretném keríteni valamikor a jövőben. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, akit érdekel az univerzum működése, és szeretne egy könnyen emészthető, humoros kötetben olvasni róla. 

Nyereményjáték:

Minden állomáson Az univerzum – gyakran ismételt kérdések és válaszok szerzőpárosáról teszünk fel nektek kérdéseket, és a három lehetséges válaszból ki kell választanotok a helyeset! Játékra fel!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Mi Daniel Whiteson munkája?
1) fizikaprofesszor
2) a természettudományok professzora
3) antropológia professzor


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
16 - Könyv és más
19 - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések