A ​telihold titka (értékelés és nyereményjáték)

 


Ti ismeritek a telihold titkát? Ebben a bájos mesekönyvben az állatok aggódva figyelik, hogy a hold egyre csak fogy és fogy, majd egyszer csak eltűnik. Vajon mi történik ilyenkor, mi az oka a hold változásának? Tartsatok velünk, merüljünk el együtt Helena Kraljič kedves meséjében, ha pedig nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek a kötet egy példányát. 




Kiadó: Manó Könyvek, 2024
Oldalszám: 24 oldal
Eredeti cím: Where's Wally?
Fordította: Csapody-Szabó Noel 
Illusztrálta: Jane Chapman
ISBN: 9789635844517


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az állatok aggódva figyelik, ahogy a telihold egyre csak fogy, minden egyes nappal vékonyabb lesz, majd eltűnik…
Ez a képeskönyv nem csupán a Hold titkairól mesél, valójában sokkal többet tanít nekünk. Például arról, hogy milyen elmondhatatlanul fontos a közös meseolvasás, vagy hogy miért beszélgessünk a félelmeinkről a barátainkkal. Az aggodalmak, huss, elszállnak, és előbb-utóbb minden elrendeződik, minden kisimul, és kerek lesz, pont mint a Hold.


Véleményem:

Mókás, hogy viszonylag rövid időn belül Helena Kraljič A ​telihold titka című kötete már a második, aminek a középpontjában egy mackó és a Hold áll. Mivel azonban az előző ilyen mesekönyv is nagyon tetszett (egész pontosan A ​medve, az angyal és a telihold, amiről ITT olvashattok), úgy éreztem, szívesen próbát teszek a Kiadó új könyvével is. Csalódnom most sem kellett szerencsére, mert bár alapvetően ennek a mesének máshol vannak az erősségei, kifejezetten aranyosnak találtam. 


A mese viszonylag rövid, mindössze 24 oldal, és ezen belül is kevés a szöveg, így elsősorban a kisebb, óvodás korosztály számára lesz ideális. A történet elején megismerjük a könyvben szereplő állatokat, Medve Marcit és gyermekeit, Róka Rozit, Farkas Frédit, Borz Brúnót, Mókus Mónikát és Bagoly Biankát. Az erdő lakói éppen szülinapi bulit tartanak, Medve Marci kislányát ünneplik, és közben együtt csodálják a hatalmas teliholdat. Pár nap múlva a kismackó észreveszi, hogy elveszítette a számára kedves mesekönyvét, így Marci elindul, hogy megkeresse. Miután hiába kutat a sötétben, hamarosan feltűnik neki, hogy a korábban teljes Hold mintha vékonyabb lenne, és ettől eléggé meg is ijed. A furcsa jelenségre felhívja barátai figyelmét is, akik vele együtt aggódnak, egészen addig, míg Bianka meg nem nyugtatja őket, hogy ez természetes folyamat, és hamarosan a Hold újra teljes pompájában ragyog majd. Végül, amikor szereplőink saját szemükkel is láthatják mindezt, megnyugodnak végre, és az élet zavartalanul folytatódhat az erdőben. 


Először arról beszélnék, ami miatt picit gyengébbnek éreztem ezt a kötetet. Egyrészt nagyon-nagyon jó és fontos téma, hogy a félelem és a szorongás megjelenik egy mesében, az meg külön pozitívum, ha a gyerekek látják, hogy bizony a felnőttek is megijednek néha egy-egy dologtól. Igazából csak logikailag volt számomra zavaró, hogy ezek a felnőtt állatok már sok-sok holdfogyatkozást nézhettek végig, és nem igazán volt megmagyarázva, miért pont most tűnt fel nekik ez a jelenség. Ebből a szempontból szerintem szerencsésebb lett volna, ha a gyerekek kezdenek el félni a fogyó Holdtól, hiszen ők még keveset tapasztaltak abból, hogyan működik a világ. Másrészt az is igaz, hogy engem ez felnőtt olvasóként akasztott meg, és egyáltalán nem biztos, hogy egy óvodás gyermek számára kizökkentő, sőt. Így ez inkább csak szubjektív élmény a részemről, mint valódi kritika. 

Ami szerintem nagy erőssége a kötetnek, az a csodaszép és nagyon szerethető illusztráció. Azért a legtöbb mesében, történetben a farkas vagy a róka inkább ravasz, gonosz állatként jelenik meg, itt viszont mindannyian végtelenül aranyosak, kedvesek voltak, nekem nagyon tetszett, hogy egy mesekönyvben így látom ábrázolva ezeket az állatokat. Szintén pozitívum, hogy a kötet azt képviseli, hogy hasznos és segítő erejű lehet, ha megosztjuk másokkal a félelmeinket, erről egyébként külön olvashatunk is egy-két gondolatot az előszóban. A szöveg szerintem a rövidsége mellett is olvasmányos, igényes, pont megfelelő terjedelmű egy esti mese alkalmával. 


Összességében tehát szerettem ezt a könyvet, nagyobbacska gyerekeknek lehet, hogy túl rövid vagy egyszerű, de óvodások számára éppen megfelelő választás lehet. A mese után beszélgethetünk mi is a gyerekekkel a természet változásáról és körforgásáról, vagy akár arról, hogy ők mitől szoktak megijedni (haladók pedig akár arról is, hogy mi, felnőttek mitől ijedünk meg). Nem kell tőle óriási mélységeket vagy üzenetet várni, ez tényleg egyszerűen egy aranyos és szépen illusztrált mesekönyv, ami minden olyan gyerkőc polcán jó helyen lesz, aki szereti az állatokat és a természetet. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Elsősorban olyan óvodás korú gyerekeknek, akik szeretik az állatos mesekönyveket. 

Nyereményjáték:

Mostani játékunkban az erdőben élő állatokra koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy állatot, ám a betűk valahogy összekeveredtek. Nincs más dolgotok, mint kibogozni a helyes sorrendet és a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik állatra gondoltunk. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
K A R F A S
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.08.: Szembetűnő
02.10.: Csak olvass!
02.12.: Könyv és más
02.16.: KönyvParfé

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések