Zajlik az élet (értékelés és nyereményjáték)


A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában hamarosan megjelenik Jewel A. Ann Zajlik az élet című regénye, melynek fő témája az útkeresés. A történet főszereplője egykor a legapróbb részletekig mindent megtervezett az életében, de amikor az élet közbeszól, és minden apró szilánkokra hullik körülötte, hirtelen nem találja, hogy merre tovább. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott három példány egyikét!


Kiadó: Könyvmolyképző, 2019

Oldalszám: 464 oldal
ISBN: 9789634576594
Eredeti cím: When Life Happened
Fordító: Szarvas Szilvia

A könyvet ITT tudod megrendelni


Fülszöveg:

Sosem ​tudhatod, mikor kell átértékelni az elveidet…
Parker Cruse megveti a hűtlenséget.
Valószínűleg azért, mert a barátja az ikertestvérével csalta meg. Aztán némi hashajtó a nővére esküvőjén végleg tönkreteszi eleve feszült viszonyukat. Parker elhatározza, hogy felnő és végre huszonhat évesként viselkedik.

Első lépés: Kiköltözni a szülői házból. Második lépés: Munkát szerezni. És erre lehetőség is adódik, amikor találkozik új szomszédjával, Gus Westmannel. A konzervatív értékrenddel és nem mindennapi kinézettel rendelkező férfi különleges képessége, hogy hihetetlenül erotikusan mondja ki Parker nevét. És nős. A felesége, Sabrina, egy sikeres cég vezetője, felveszi a lányt. Parker a lehető legjobb személyi asszisztens akar lenni, ezért megfogadja, hogy mindenre odafigyel, megsétáltatja a kutyát, elmegy a vegytisztítóba, és nem csókolja meg Gust – újra.
Harmadik lépés: Ne ítélkezz!
Negyedik lépés: Tartsd észben, hogy ha közbeszól az élet, … egy szemvillanás alatt teszi.

Olvasd el, de készíts magad mellé zsebkendőt!

Véleményem:

Elöljáróban annyit elmondanék, hogy ez a regény egyfajta kísérletezés volt a részemről, hogy kilépjek kicsit a komfortzónámból. A new adult műfaján belül elég keveset szoktam olvasni a friss megjelenések közül, korábban voltak próbálkozásaim és egy-két jó tapasztalatom is, de sok történetnél éreztem úgy, hogy valami hiányzik. Vagy a cselekményt találtam kicsit vontatottnak, vagy a szerelmi szálat túlságosan teátrálisnak és csöpögősnek, ettől függetlenül sikerült már belenyúlnom olyan regényekbe is, ahol érdekes és elgondolkodtató témák kerültek a középpontba- és szerencsére ez történt most is. Jewel E. Ann- nek már számos könyve megjelent, de ha jól láttam, ezek közül eddig egyik sem volt elérhető magyar nyelven. A Zajlik az élet mindenesetre remek bemutatkozó regény, mert kezdeti könnyedsége ellenére komoly kérdéseket és erkölcsi dilemmákat boncolgat.

Nálam már ott meghozta a hangulatot, hogy főhősünk, Parker személyében egy totálisan zizi, de mellette hatalmas szívvel rendelkező fiatal nőt ismerhetünk meg. A húszas évei vége felé járó Parker éppen egy nagy elakadás és krízis után tart az életében: előző pasija csúnyán elárulta, amikor megcsalta, de még ennél is nagyobb fájdalmat okozott a lánynak, hogy mindezt ikertestvérével, Piper-rel követte el. A hatalmas sokk után Parker éppen próbálja összekapargatni maradék önbecsülését, és újrakezdeni az életét a család tulajdonában álló iowa-i házban. Bár alapvetően vidám és optimista természet, az, hogy csalódott az életében két legfontosabb emberben, némileg cinikussá tette, megbocsátani képtelen, és mélységesen elítél mindenkit, aki valaha is félrelépett egy kapcsolatban. A sztori eddig önmagában még nem hangzik olyan különlegesnek, később viszont azzá teszi, hogy főhősünk éppen olyan helyzetbe bonyolódik, ami miatt meg kell kérdőjeleznie minden korábbi véleményét. Amikor felbukkan a lehengerlően vonzó szomszéd fickó, Gus, már borítékolva van az olvasó számára, hogy itt bizony valami történni fog hőseink között, annak ellenére, hogy a férfinak felesége van.



Ha ez a történet "csak" egy romantikus/erotikus sztori lenne, sok-sok vágyódással és tipródással, akkor nem hiszem, hogy különösebben lekötött volna (ez teljesen szubjektív, én felvállaltan nem szeretem az olyan könyveket, amik csak erre vannak kihegyezve). Azonban itt rengeteg olyan kérdés adódott a kapcsolatok és a házasság vonatkozásában, amiről hosszasan lehet morfondírozni, és az olvasónak akarva-akaratlanul állást kell foglalnia egy sor morális dilemmával kapcsolatban. Itt van rögtön a félrelépés kérdése. Parker dühével és csalódottságával nagyon könnyű azonosulni, nekem például rég volt olyan, hogy ennyire fel akarjam képelni egy regény szereplőjét, mint a nő ikertestvérét és exét, akik ilyen csúnyán elárulták a lányt. Amikor Gus bekerül a képbe, Parker nagyon sokáig küzd saját vonzalma ellen, hiszen ha belemenne egy titkos kapcsolatba, azzal ugyanazt a bűnt követné el, amit ő sem képes megbocsátani. Aztán a kép szép fokozatosan egyre árnyaltabb lesz, ahogy megismerjük Gus házasságát és karrierista, rideg feleségét, akivel már rég nem olyan a kapcsolata, mint az esküvőjük idején. Az írónő viszonylag hosszasan boncolgatja ezt a témát, és nagyon jól rávilágít arra, hogy egy jól működő házasság bizony nem magától terem. Sokkal inkább olyasmi, amibe folyamatosan energiát kell fektetni és amit táplálni kell, mert ha a vágy és rózsaszín köd elmúltával nem marad semmi más, akkor a felek szép lassan idegenekké válnak egymás mellett. 

A könyv közepe táján nem várt fordulat következik be, amitől a korábban könnyed történet hirtelen igencsak drámaivá válik. Természetesen ennek részleteiről nem árulhatok el többet, de azért piros pont, hogy a cselekmény olyan irányba halad tovább, amire abszolút nem számítottam. A regény második fele kicsit kevésbé fogott meg, mint az első, de még ezzel együtt is fent tartotta az érdeklődésemet és elszórakoztatott. Parker karaktere, személyisége nagyon eredetire sikeredett, igazán könnyű volt őt megkedvelnem. Ami a szívén, az a száján, szinte gyermeki őszinteséggel és rácsodálkozással viszonyul az őt körülvevő világra, ugyanakkor nagyon érzékeny és sebezhető is, és ha kell, képes érett döntéseket hozni. Rajta kívül volt még egy személyes kedvencem, egy kutyus személyében, aki végigkíséri az egész történetet, és ha nincs is központi szerepe, én imádtam azokat a jeleneteket, amikben szerepelt.



A regény romantikusabb jelenetei is bőven a komfortzónámon belül maradtak, szórakoztató volt, ahogy hőseink civódnak és húzzák egymás agyát. A puszta testiség mellett pedig megjelentek igazán mély érzések is, amit örömmel fogadtam. Amikor azt írtam, hogy sok new adult regényben túl teátrálisnak érzem a szerelmi szálat, főleg arra gondolok, hogy a szereplők rövid idő alatt esnek az egyik végletből a másikba, és kezdenek el ezer fokon égni a hatalmas érzésektől. Számomra hitelesebb, ha ezekben az érzésekben ugyanúgy helyet kap a bizonytalanság vagy a félelem, illetve azok a múltbéli sebek, melyeket az emberek magukban hordoznak. A Zajlik az életben ez elég jól sikerült, Piper vívódásait nem túltolt hisztinek éreztem, hanem egy teljesen érthető állapotnak annak fényében, mennyire retteg a csalódástól. 

Sajnos van néhány dolog, amit nem tudnék anélkül kifejteni, hogy lelőjek pár fordulatot, de annyit garantálhatok, hogy aki szereti a romantikus történeteket, és azokból is azt a fajtát, ami néhol elgondolkodtató, néhol szívszorító, az nem fog csalódni. Azért a beígért zsebkendő nálam most elmaradt, elég sírós típus vagyok, de valamiért ez a könyv nem rázott meg ilyen értelemben. Helyette inkább elgondolkodtatott arról, milyen furcsa helyzeteket tud hozni az élet, akkor és olyan személyekkel, amikor és akikre a legkevésbé sem számítunk. De hát ilyen az, amikor zajlik az élet, és ez a történet remekül rávilágít arra, hogy ítélkezés helyett vizsgáljunk meg mindent alaposabban.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik, ha egy new adult regényben mindenből van egy kicsi: humorból, frappáns szócsatákból, drámából és izgalomból, és persze sok-sok érzelemből.

Nyereményjáték:

Mostani játékunkat a Zajlik az élet címe ihlette. Minden állomáson találtok egy anagrammát, amelyben egy olyan könyv címének betűit kevertük össze, amiben szerepel az élet szó.

Egy kis segítség: Minden anagramma után odaírjuk, hogy a kitalálásra váró cím hány szóból áll. Amennyiben egy cím tartalmaz angol és magyar elemeket is, mindenütt csak az adott cím magyar részét kell kitalálni. Előfordulhat, hogy a dupla betűket, mint például az “sz” vagy a “cs” külön szedtük, vagy megfordítottuk. 
Nincs is más dolgotok, mint kitalálni, mi is az egyes állomásokon keresett kötetek címe, és beírni azt a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Jó keresgélést! :) 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Csókok átél kuszán meséli (4)
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11/17. - Veronika’s Reader Feeder
11/21. - Könyv és más
11/23. - Angelika blogja
11/24. - Deszy könyvajánlója
11/25. - Ambivalentina


Megjegyzések